For at give dig den bedste oplevelse hos Autobutler bruger vi cookies. Ved at klikke rundt på sitet accepterer du brugen af cookies. Læs mere

Vores blog om biler

Service på sporing af dæk

Nye dæk og dækskifte

Når du skal have udført service på sporing af dæk, er det også det der kaldes 4 hjuls udmåling, som sørger for at alle 4 dæk står lige på vejen, og i forhold til hinanden.

Uden den korrekte sporing, vil dine dæk og din bil ikke køre optimalt, med gener ved enhver kørsel. Det kræver en erfaren mekaniker, og det rette udstyr, for at spore bilens hjul korrekt.

Der bruges en maskine til sporing, hvor der sættes måleudstyr direkte på alle fire hjul. Udstyret tilsluttet en computer, så de enkelte dæk kan måles, og justeres hvis det er nødvendigt. Computeren måler dækkenes position i forhold til vandret og lodret, samt at de fire hjul arbejder symmetrisk.

Imens computeren beregner hjulenes tilstand, har mekanikeren tid til at kontrollere om ophæng, styretøj, støddæmpere og affjedring er i en god stand.

Autobutler.dk værkstedsportal - 3 tilbud på din bilreparation

Selve sporingen

Der er tre ting der grundlæggende skal være i orden:


Dækkets hældning, Cambervinklen

Dækket skal stå lige på vejen, vinkelret. Hvis det hælder lidt ind mod bilen foroven, er der negativ hældning, hvor dækket slides mest på “indersiden”.

Dækkets vridning, løbsvinklen

Alle fire dæk skal pege i den samme retning, når bilen kører ligeud. Det er den egentlige 4-hjuls udmåling. De to forhjul skal dreje lige meget, og være paralelle når de står drejet. Hvis det ikke sker, vrider dækkene, og løbsvinklen er ukorrekt.

Vinkel til styretøjet, Castervinklen

Dækket sidder sammen med affjedringen og styretøjet, og vinklen til styreakslen skal være lodret, eller tæt på. Der er nemlig forskellige bilmærker der laver en lille hældning fremad, for at få bedre stabilitet og styring i høj fart. Uanset hvad, så skal vinklen være inden for en hvis grænse, ellers skal dækket justeres.

Dæk og dækskifte

En erfaren mekaniker vil med udgangspunkt i bilens manual, der angiver producentens foreskrevne indstillinger, hurtigt kunne justere dækkene i forhold til de forskellige vinkler.

Større stabilitet gennem sporing

Selvom producenten har foreskrevet hvordan de forskellige vinkler skal være, kan mekanikeren vælge at lave en indstilling der giver bedre køreegenskaber og styring i ekstreme situationer. Det er ofte på bekostning af ujævnt dækslitage og øget brændstofforbrug, men til sportsvogne eller højtydende landevejskørsel, kan det øge stabiliteten og sikkerheden ved netop denne kørsel.

Når du får udført en sporing af bilen, vil det være praktisk at få papir på før og efter målingerne. På den måde kan du se, hvor stor forskel der er. Det kan også give dig en ide om, hvornår du næste gang skal få foretaget en sporing, afhængig af dit kørselsmønster.

Få 3 tilbud på dæk og dækskifte

Alt om sommerdæk, vinterdæk og fælge


Tips om sommerdæk og dæktyper

Tips om vinterdæk

Tips om dæk og fælge

3 tilbud og sammenlign priser på styretøj

FDM stikprøvekontrol
FDM har stikprøvekontrol af værkstederne på Autobutler. Det sikrer, at de bedste mekanikere er med.
Prisgaranti
Med prisgaranti på alle opgaver er du sikker på at få et godt tilbud.
Fair pris
Sammenlign priser hos flere værksteder.
2 års ekstra garanti
Vi sikrer dig med to års garanti på al service- og reparationsarbejde.

Få 3 tilbud fra værksteder nær dig

Vi har 294 kvalitetsværksteder klar til at tage imod din bil.

Få 3 tilbud

Alle bilreparationer