Run Flat dæk nærbillede

Hvad er Run flat dæk

16 marts 2015, 16:08

Run flat dæk har været årsag til mange sjove diskussioner siden de blev opfundet. Der er mange fordele, ved at kunne snyde, og køre videre, selvom dækket punkterer. Det er dog kun i en begrænset periode, men længe nok til at du kan komme frem.

Den største ulempe ved Run flat dæk er prisen. Det opvejes for de fleste ved, at du slipper for at skulle kunne skifte et dæk, eller vente på vejhjælp der kan gøre det for dig. Du kan køre ca. 100 km med maks 80 km/t, hvis uheldet er ude.

Dernæst skal bilen være typegodkendt til Run flat dæk, så det er ikke noget der bare må monteres på alle biler.

Du kan med fordel både skifte dæk og fælge, når du alligevel har dækkene af bilen.

Få tilbud på reparation

Hvad er Run flat dæk?

Et Run flat dæk har nogle meget kraftigere sider end almindelige dæk. Derfor kan du fortsætte med at køre, selvom de punkterer. Dog ikke så hurtigt, og heller ikke så længe, så du skal have skiftet dæk under alle omstændigheder, men du behøver ikke gøre det selv.

Når dækket taber pusten, er der normalt risiko for, at selve dækket glider af fælgen. Det sker ikke med Run flat dæk, da de er hæftet fast i fælgen. De kan repareres, og har samme krav til at dækket ikke må være beskadiget ved en punktering som almindelige dæk.

Hvilke fordele er der med Run Flat dæk?

Når du bruger Run Flat dæk sparer du pladsen til et reservehjul, og kan derfor udnytte den ekstra plads til noget mere fornuftigt. Alternativt udnytter du, at du kører med mindre vægt, hvilket er godt både for bænstoføkonomien, og for dine bremser, der bliver en anelse mindre slidt.

Med Run Flat dæk behøver du ikke stoppe i mørket, for at skifte dæk selv, eller vente på vejhjælp for at få det gjort. Du har en større sikkerhed for, at du kan komme frem til destinationen som beregnet, selvom du punkterer.

Hvilke ulemper er der med Run Flat dæk?

Run flat dæk er dyrere end almindelige dæk, og hvis du punkterer, kan det ikke repareres, men hele dækket skal skiftes. Fælgen kan genbruges.

Selvom du kan køre ca. 100 km på Run flat dæk, slipper du ikke for et besøg på et værksted, der kan skifte dit dæk, og det vil koste mere end et almindeligt dækskifte.

Nogle fortæller at de synes det er ubehageligt at køre med Run flat dæk, men forskellen skulle være minimal. Det kan være en god ide at prøvekøre en bil med Run flat dæk, inden du selv investerer i dem.

Dæktrykovervågning

Du skal være opmærksom på, at du ikke bare kan købe Run flat dæk, og sætte på bilen. Loven kræver, at du kun må bruge Run flat dæk, hvis du samtidig har dæktryksovervågning, der melder om fejl i dæktryk på bilens instrumentpanel. Har din bil det ikke indbygget, vil det sikkert kunne installeres. Det er dog ret dyrt at efterinstallere!

Det er selvfølgelig for, at du ikke kommer til at køre for langt og/eller for stærkt med et punkteret dæk, at der skal være dæktryksovervågning.

TPMS står for Tire Pressure Monitoring System.

Konklusion

Hvis du er typen, der ikke gider skifte dæk selv, kan Run flat dæk være en god ide. Du får trygheden ved at vide, du kan komme frem, selv hvis du punkterer. Samtidig sparer du vægt og plads, når du ikke behøver et reservehjul.

På den anden side er der prisen på Run flat dæk, der gør det til en lidt dyr forsikring at have, mod ulempen ved en punktering.

Valget er dit, så i den sidste ende er det spørgsmålet om det er tegnebogen eller tryghed og komfort der får lov til at bestemme.

Få tilbud på dæk og dækskifte

Alt om sommerdæk, vinterdæk og fælge

Tips om sommerdæk og dæktyper

Tips om vinterdæk

Tips om dæk og fælge

Få tilbud på reparation

Få tilbud og sammenlign priser på dækskifte

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16551 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 224 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.