For at give dig den bedste oplevelse hos Autobutler bruger vi cookies. Ved at klikke rundt på sitet accepterer du brugen af cookies. Læs mere

Vores blog om biler

Sådan skifter du et fladt dæk

Dæk, dækmontering og hjulskift Det kommer altid ubelejligt når du punkterer. Det er lige når du har allermest travlt, og så skal du til at tænke på hvordan du skifter dæk, samtidig med, at du skal flytte aftaler, få andre til at hente børnene, eller hvad der nu var årsagen til, at du skulle af sted. I den situation er det rart at kunne skifte sit dæk selv, så du ikke bliver forsinket i op til en time, før vejhjælpen når frem. Her får du guiden til hvordan du skifter dæk, så du har den i baghovedet, når du en dag får brug for det.


Få 3 tilbud på dæk og dækskifte

Sådan skifter du et fladt dæk

 • Katastrofeblink – i det øjeblik du indser, at der er et dæk der er punkteret, skal du starte dit katastrofeblink, så dine medbilister ved der er noget galt, og kan tage hensyn til dig. Lad det være tændt når du holder stille. Hvis du har en advarselstrekant, skal du stille den ud mod trafikken, så de kan se der er noget galt, og køre uden om.
 • Tag reservehjulet ud af holderen
 • Brug en krydsnøgle eller en hjulboltnøgle til at løsne hjulboltene på det punkterede dæk
 • Sæt donkraften under bilen, se i manualen hvor der er lavet særlige områder hvor donkraften kan løfte, uden den beskadiger karossen, eller vrider bilen skæv
 • Fjern alle hjulbolte
 • Tag dækket forsigtigt af
 • Placer reservehjulet korrekt, så hullerne til boltene passer
 • Sæt hjulboltene i, og spænd dem lige til
 • Sænk bilen, og fjern donkraften
 • Efterspænd hjulboltene, så de sidder godt fast. Det må gerne give en kras lyd en enelt gang, når du spænder
 • Læg det flade dæk i holder hvorfra du tog reservehjulet
 • Kør forsigtigt ud, og sluk katastrofeblinket, når det er forsvarligt
 • Hvis reservehjulet ikke er et almindeligt dæk, skal det skiftes igen hurtigst muligt, ved at det rigtige dæk lappes af en professionel, og byttes ud med reservehjulet.

 

Brug en krydsnøgle eller hjulboltnøgle til at løsne møtrikkerne

Hvordan skal du reagere, hvis du punkterer under kørslen

Det kan være noget af et chok, hvis et dæk pludselig sprænger mens du kører. Især hvis det er første gang du oplever det. Du skal for alt i verden bevare roen, holde godt fast i rattet, og styre bestemt, mens du bremser langsomt ned. Ikke nogle pludselige bevægelser eller kraftig opbremsning, da det kan få bilen til at skride i stedet. Kør ind til siden, og hold stille.

Hvad hvis jeg ikke har et reservehjul?

Det er blevet mere og mere almindeligt, at der ikke følger et reservehjul med, når du køber en ny bil. I stedet får du et lappekit, der kan sprøjte lappevæske ind i dækket med strøm fra cigarettænderen. Det er også blevet mere moderne med Run flat dæk, der kan køre dig sikkert videre, selv ved en punktering. det går helt galt, risikerer du at fælgen bliver beskadiget. Enten ved at dækket ikke længere kan beskytte fælgen mod vejen, eller i værste tilfælde, at dækket ryger helt af, så du kører rent på fælgen. Hvis fælgen bliver ødelagt, bliver det endnu dyrere, end blot en lapning af dækket.

Hvordan lappes et dæk

Afhængig af hvorfor dækket punkterede i første omgang, og hvor alvorligt det er, kan der være forskellige muligheder for at lappe dækket. Ofte vil der dog være en rimelig mulighed for, at det skal skiftes. Hvis dækket punkterede fordi det var gammelt, og måske slidt, skal det skiftes. Hvis det var en skarp genstand der var årsag til punkteringen, kan det være mere ødelagt end du lige umiddelbart kan se. Det samme gør sig gældende, hvis du har ramt en kantsten eller på anden måde har flænset dækket. Det er helt sikkert bedst at tage dækket med til en mekaniker. Han kan ret hurtigt pille dækket af, og se om det kan laves, eller om der skal et nyt på. Husk på, det gælder din sikkerhed. Hvis du tror du kan lappe det selv, f.eks. med et lappekit, og det så viser sig, at det ikke holder, så risikerer du at havne i samme situation igen.. Du kan med fordel både skifte dæk og fælge, når du alligevel har dækkene af bilen.


Få 3 tilbud på dæk og dækskifte

Alt om sommerdæk, vinterdæk og fælge

Tips om sommerdæk og dæktyper

Tips om vinterdæk

Tips om dæk og fælge

3 tilbud og sammenlign priser på dækskifte

FDM stikprøvekontrol
FDM har stikprøvekontrol af værkstederne på Autobutler. Det sikrer, at de bedste mekanikere er med.
Prisgaranti
Med prisgaranti på alle opgaver er du sikker på at få et godt tilbud.
Fair pris
Sammenlign priser hos flere værksteder.
2 års ekstra garanti
Vi sikrer dig med to års garanti på al service- og reparationsarbejde.

Få 3 tilbud fra værksteder nær dig

Vi har 294 kvalitetsværksteder klar til at tage imod din bil.

Få 3 tilbud

Alle bilreparationer