Frost og is - pas på du ikke kører galt i bilen

Sikker Kørsel på glatte og våde vinterveje

04 december 2022, 16:00

Vintertid er højsæson for skader på bilerne. Morgenglatte veje har desværre allerede bragt de første større færdselsuheld med sig. Vintermånederne resulterer desværre alt for ofte med bilskader og færdselsuheld på grund af glatte veje. Årligt, særligt i december, ser vi en stigning i ulykker, primært fordi mange mangler viden om sikker kørsel under vinterforhold.

Kom Sikkert Gennem Glatte Veje: Tips og Tricks

Undgå unødvendige bilskader ved at tilpasse din kørsel til vinterforholdene. Selv med vinterdæk og avancerede bremse-teknologi, er det afgørende at sænke farten, især i de tidlige morgentimer og om aftenen. Veje, der synes tørre, kan stadig være glatte, så kør forsigtigt med lav fart for at tjekke forholdene. Mange af bilskaderne kunne være undgået, hvis blot bilisterne vænnede sig til at sætte farten ned og køre korrekt, når vejene er glatte.

Hvis man er i tvivl om vejen er glat, kan man tjekke vejens "tilstand" ved at lave en hård opremsning ved lav fart, når ellers forholdene er til det.

Nye bremseklodser? Få tilbud nu

Vi aner ikke, hvordan vi skal køre, når det er glat - Sikker kørsel

Mange tror fejlagtigt, at vinterdæk og avanceret bremse- og udskridningscomputer teknologi er en garanti mod uheld. Selv de bedste vinterdæk kan hurtigt miste grebet på is- eller sneklædte veje. De fleste bilister har ringe erfaring med, hvordan de skal styre sig igennem det glatte føre. Hvis bilen foran dig for eksempel holder stille, eller din egen bil begynder at skride i retning af en lygtepæl, så kig på noget andet. I langt de fleste tilfælde vil du automatisk være i stand til at styre uden om.

Autobutlers trafikråd ved glatføre er simple: Tilpas hastigheden, undlad så vidt muligt at bruge bremse og undgå pludselige bevægelser i rattet. Endelig skal man huske, at bilen som regel styrer derhen, hvor føreren kigger.

Snefygning sender biler i grøften

Selv om vejen er ryddet for sne, er der ofte problemer med snefygning. Især hvis man kører i et område, hvor der ligger sne rundt om vejen. Ulykkerne sker typisk efter et sving eller en kurve, hvor bilisterne bliver overraskede over, at der er blæst sne ind på vejbanen. Det gælder om at have foden parat på bremsen og i øvrigt tilpasse hastigheden, så man kan nå at bremse ned.

Sne og Is på Vejen: Vigtige Råd til Vinterkørsel

Hvis der er meget sne eller is, bør du køre i et højere gear end normalt for at forhindre hjulspin. Du skal i princippet køre så langsomt, at du ikke behøver foretage pludselige ændringer. I udgangspunktet skal du kunne bremse på motorkraft alene.

Hold ekstra stor afstand ved lyskryds og vejkryds. Dels bruger du længere tid på at bremse, dels er områderne ofte meget glatte, og det kan være ekstra svært for medtrafikanterne at komme op i fart.

1. Kør i et højere gear for at undgå hjulspin.
2. Kør langsomt og undgå pludselige hastighedsændringer.
3. Hold ekstra stor afstand ved lyskryds og vejkryds.
4. Træd forsigtigt på koblingen ved gearskifte
5. Start bilen i 2. gear for at undgå hjulspin.
6. Undgå pludselige opbremsninger og rattbevægelser.

Ved at følge disse tips sikrer du ikke kun din sikkerhed på glatte veje, men tiltrækker også organisk trafik til din blog.

Nye dæk eller dækskifte? Få tilbud nu

Alt om vinterdæk, sommerdæk og fælge

Tips om vinterdæk

Tips om sommerdæk og dæktyper

Tips om dæk og fælge

Få tilbud og sammenlign priser på bremser

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16546 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 210 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.