For at give dig den bedste oplevelse hos Autobutler bruger vi cookies. Ved at klikke rundt på sitet accepterer du brugen af cookies. Læs mere

Vores blog om biler

Undgå rust og skader: Giv bilen et forårstjek

Undgå rust og skader: Giv bilen et forårstjek

Drop du bare forårstjekket på bilen – eller hvad?

Det kan være svært at tage sig sammen til at foretage det årlige forårstjek på bilen. Men faktisk er det en god investering! I hvert fald, hvis man ønsker, at bilen skal kunne holde længere og have større værdi ved salg.

Foråret kommer ikke kun med grønne blade og glade udsigter til en solrig sommer. Nej, den kommer også med opgaver som forårsrengøring af både hus og bil – anstrengende forårspligter for rigtig mange mennesker!

Men ligesom huset har godt af at få en omgang med støvsugeren og karkluden, har også bilen behov for at blive forårstjekket for småskavanker, både udenpå og indvendig.

Til det, anbefaler vi selvfølgelig altid, at du får et professionelt forårstjek på værksted. Men hvis du ikke har lyst til at betale dig fra bilens forårstjek, kan du faktisk klare en del selv.

Spar penge med en hurtig vask

Når du foretager dit forårstjek kan du starte med noget af det letteste og samtidig også vigtigste, nemlig bilens skærmkasser og undervogn. For efter en hel vinter smurt ind i sjap og vejsalt, er der risiko for, at bilen kan udvikle skader såsom rust. Og særligt med gamle biler, som i forvejen er plaget af tæring, er det vigtigt at rense vinteren væk. Er der først opstået rust i bilens bund, flyverust på lakken eller gennemtæring af bilens karosseri, skal der fagfolk til. Og det bliver en dyr affære.

Heldigvis er det som sagt nemt at forebygge. For alt du behøver at gøre, er blot at give den en grundig vask og rengøring. Og så kan du faktisk spare dig selv for dyre og vanskelige skader mange år frem.

Autobutler.dk værkstedsportal - 3 tilbud på din bilreparation

Lygterne KAN du selv justere

… men vi anbefaler klart, at du går til en fagmand. Hvis du alligevel selv vil prøve kræfter med at justere dine lygter, og du ikke har et lygteapparat, bør du gå efter følgende vejledning for justering af bilens nærlys. Inden du går i gang med dit næste punkt på forårstjekket, bør du undersøge om din bil har manuel højderegulering. Hvis ikke er du nødt til at gå til en fagmand.

Sådan gør du:

 1. Stil højdereguleringen på 0. Denne sidder oftest ved instrumentbrættet.
 2. Parker bilen på et plant område med forlygterne 5 meter fra en port eller væg - og vinkelret på denne.
 3. Mål højden op til midten af forlygterne, og træk 5 cm. fra denne højde.
 4. Tegn en tynd vandret streg i den højde du kom frem til på porten eller væggen.
 5. Med nærlyset tændt, skal den vandrette lys/mørke grænse ligge langs stregen (nærlyset falder 1 cm pr. meter).
 6. Asymmetrisk nærlys har derudover en ca. 15 graders opadgående vinkel i den højre halvdel af lysbilledet i hver side.

Er dit asymmetriske nærlys en smule uklart, kan det enten skyldes, at dine pærer ikke sidder korrekt, eller at de er slidte og skal skiftes. Her bør du gå til et autoriseret værksted.

Dækskifte kan du klare på en formiddag

Det er utrolig nemt at skifte dæk på bilen, og det kan gøres ret hurtigt. Så med dette forårstjek kan du snildt skifte vinterdækkende ud med friske sommerdæk på en formiddag.

Alt du skal bruge er en donkraft, en hjulnøgle og en momentnøgle. Både donkraft og hjulnøgle følger oftest med i de fleste biler. Momentnøglen skal du selv anskaffe.

Husk også at notere hjulenes firecifrede DOT numre på kanten af dækkene. Disse angiver kalenderugen og året for dækkenes fremstilling. Efter blot otte år skal et dæk erstattes, også selvom det har en acceptabel slidbane – dækkets gummiblanding er ikke lavet til at holde evigt.

Autobutler.dk værkstedportal - spar op til 40% på værkstedsregningen

Vær sikker på, at alt er i orden

Hvis du alligevel synes, det hele lyder lidt for uoverskueligt, kan du gå til et professionelt værksted og få et tilbud på hele pakken for dit forårstjek. For udover at du kan lave en del selv, bør du bruge en autoriseret mekaniker til at tjekke alt det, du ikke selv har udstyr til og foretage følgende:

 • Et bremsetjek
 • En undervognsbehandling
 • Tjek af funktion og slitage på bremser (muligvis adskillelse)
 • Tjek af kogepunkt bremsevæske
 • Visker og vaskersystem (endvidere frostsikres)
 • Køle- og A/C system
 • Tjek af oliestand på motor

Vælg derfor en autoriseret mekaniker, hvis du vil køre sikkert indtil dit næste tjek:

Få 3 tilbud på et forårstjek af din bil

3 tilbud og sammenlign priser på service og eftersyn

FDM stikprøvekontrol
FDM har stikprøvekontrol af værkstederne på Autobutler. Det sikrer, at de bedste mekanikere er med.
Prisgaranti
Med prisgaranti på alle opgaver er du sikker på at få et godt tilbud.
Fair pris
Sammenlign priser hos flere værksteder.
2 års ekstra garanti
Vi sikrer dig med to års garanti på al service- og reparationsarbejde.

Få 3 tilbud fra værksteder nær dig

Vi har 294 kvalitetsværksteder klar til at tage imod din bil.

Få 3 tilbud

Alle bilreparationer