Her er en liste til forårstjek af din bil

Forårsklargøring: Gør din bil klar til foråret

Forårsklargøring på bilen – eller hvad?

Har du overvejet at springe det årlige forårstjek over på din bil? Måske virker det som en besværlig opgave, men faktisk er det en investering, der kan betale sig. Især hvis du ønsker, at din bil skal holde længere og bevare sin værdi ved salg.

Foråret bringer ikke kun grønne blade og solrige dage, det bringer også opgaver såsom forårsrengøring af både hus og bil - opgaver, der kan virke overvældende for mange! Men ligesom huset har godt af at få en omgang med støvsugeren og karkluden, har også bilen behov for at blive forårstjekket for småproblemer både udvendigt og indvendigt.

Til det anbefaler vi selvfølgelig altid, at du får et professionelt forårstjek på værksted. Med vores forårstjek "lille serviceeftersyn" får du både olie- og filterskift med op til 4 liter kvalitetsolie, samt 46 visuelle kontrolpunkter inkluderet.

Få tilbud
Lille serviceeftersyn - Lige nu fra 695 kr.*


Men hvis du ikke har lyst til at betale dig fra bilens forårstjek, kan du faktisk klare en del selv.

Indholdsfortegnelse:

* Introduktion
* Spar penge med en grundig vask
* Justering af lygter
* Dækskifte på en formiddag
* Kontrol af motorolieniveau
* Kontrol køleanlæg og aircondition
* Kontrol af bremsevæske
* Kontrol af viskere og vaskersystem


Spar penge med en grundig vask

Når du foretager dit forårstjek, kan du starte med noget af det letteste og samtidig også vigtigste, nemlig bilens skærmkasser og undervogn. For efter en hel vinter smurt ind i snavs og vejsalt, er der risiko for, at bilen kan udvikle skader såsom rust. Og særligt med gamle biler, som i forvejen er plaget af tæring, er det vigtigt at vaske vinteren væk. Er der først opstået rust i bilens bund, flyverust på lakken eller gennemtæring af bilens karosseri, skal der fagfolk til. Det kan blive en dyr affære.

Heldigvis er det som sagt nemt at forebygge. For alt du behøver at gøre er blot at give den en grundig vask og rengøring. Og så kan du faktisk spare dig selv for dyre og vanskelige skader mange år frem.


Lygterne KAN du justere selv

… men vi anbefaler klart, at du går til en fagmand. Hvis du alligevel selv vil prøve kræfter med at justere dine lygter, og du ikke har et lygteapparat, bør du gå efter følgende vejledning for justering af bilens nærlys. Inden du går i gang med dit næste punkt på forårstjekket, bør du undersøge, om din bil har manuel højderegulering. Hvis ikke, er du nødt til at gå til en fagmand.

Sådan gør du:

 1. Stil højdereguleringen på 0. Denne sidder oftest ved instrumentbrættet.
 2. Parker bilen på et plant område med forlygterne 5 meter fra en port eller væg - og vinkelret på denne.
 3. Mål højden op til midten af forlygterne, og træk 5 cm. fra denne højde.
 4. Tegn en tynd vandret streg i den højde, du kom frem til på porten eller væggen.
 5. Med nærlyset tændt skal den vandrette lys/mørke-grænse ligge langs stregen (nærlyset falder 1 cm pr. meter).
 6. Asymmetrisk nærlys har derudover en ca. 15 graders opadgående vinkel i den højre halvdel af lysbilledet i hver side.

Er dit asymmetriske nærlys en smule uklart, kan det enten skyldes, at dine pærer ikke sidder korrekt, eller at de er slidte og skal skiftes. Her bør du gå til et autoriseret værksted.


Dækskifte på en formiddag

Det er utrolig nemt at skifte hjul på bilen, og det kan gøres ret hurtigt. Så med dette forårstjek kan du snildt skifte vinterdækkende ud med friske sommerdæk på en formiddag.

Alt du skal bruge er en donkraft, en hjulnøgle og en momentnøgle. Både donkraft og hjulnøgle følger oftest med i de fleste biler. Momentnøglen skal du selv anskaffe.

Du kan læse vores guide her - Trin-for-trin guide til hjulskift

Kontrol af motorolieniveau

Kontrol af motorolie er ikke en svær opgave og noget de fleste bilejer er bekendt med. Det er vigtigt der er tilstrækkeligt med olie på bilen. Motorolien er nemlig med til at smøre motordelene i din bil, hvilket er en forudsætning for, at din motor kan fungere.

 1. Åbn motorhjelmen, og find oliepinden. Oliepinden stikker op fra motorblokken og har typisk et rundt øje eller et lille håndtag i toppen.
 2. Træk oliepinden ud og tør den af med en ren klud.
 3. Sæt oliepinden tilbage i beholderen og træk den ud igen for at kontrollere olieniveauet.
 4. Tilføj olie af den anbefalede type og gradvist, hvis olieniveauet er under minimumsmærket.
 5. Gentag kontrolprocessen for at sikre, at olieniveauet er inden for det anbefalede interval.

Læs mere om olieskift her. Med Autobutlers forårstjek "lille serviceeftersyn" til din bil, får du både olie- og filterskift med op til 4 liter kvalitetsolie.

Få tilbud
Lille serviceeftersyn - Lige nu fra 695 kr.*


Kontrol køleanlæg og aircondition

Lugter anlægget når du tænder for det, indikerer det, at klimaanlægget skal renses, så du fjerner risikoen for bakterier. Det er helt almindeligt, at der kommer en gammel og muggen lugt ud af inaktive airconditionanlæg.

Her er 3 tegn på der er noget galt med din aircondition.
1. Når ruderne dugger, kan det være tegn på, at det er tid til en aircondition reparation. Det ses ofte ved, at lige når du starter bilen og begynder at køre, kommer der ringe på forruden, lige over blæserens ribber.
2. Hvis der er en muggen, klam og/eller fugtig lugt, når klimaanlægget kører, er det også tegn på, at der er noget galt.
3. Hvis anlægget ikke køler, selv om det er sat på kulde, er det indlysende, der er noget galt.


Kontrol af bremsevæske

Bremsevæsken er afgørende for bilens bremsefunktion. En tilstrækkelig mængde bremsevæske sikrer, at bremserne fungerer effektivt og hurtigt, hvilket er afgørende for at kunne stoppe bilen sikkert.

 1. Åbn bilens motorhjelm og find bremsevæskebeholderen. Hvis du ikke kan finde den, kan du slå op i servicehåndbogen
 2. Rengør området omkring bremsevæskebeholderens låg for at undgå at få snavs og støv ind i beholderen.
 3. Åbn beholderens låg forsigtigt. Vær opmærksom på at undgå at spilde bremsevæske på din bils overflader, da det kan skade lakken.
 4. Kontroller bremsevæskens niveau ved at kigge på beholderens indvendige side. Der er normalt et "min" og "max" mærke, der angiver det acceptable niveau af væske.
 5. Hvis niveauet er tæt på eller under det "min" mærke, skal du tilføje bremsevæske af den type, der anbefales til din bil. Vær sikker på at bruge den korrekte type og undgå at blande forskellige væsketyper.


Kontrol af viskere og vaskersystem

Hvis du hører skrabe- eller støjende lyde, når vinduesviskerne bevæger sig over ruden, kan det være et tegn på, at viskerbladene er blevet beskadigede, at gummistrimlen er blevet hård, eller at de er for slidte.

Vær sikker på, at alt er i orden

Hvis du alligevel synes, det hele lyder lidt for uoverskueligt, kan du gå til et professionelt værksted og få et tilbud på hele pakken for dit forårstjek. For ud over at du kan lave en del selv, bør du bruge en mekaniker til at tjekke alt det, du ikke selv har udstyr til og foretage såsom følgende:Lige nu kan du få en komplet gennemgang af din bil med 46 kontrolpunkter der bl.a. indeholder skift af olie og oliefilter med op til 4 liter kvalitetsolie. Bestil et lille serviceeftersyn online - Lige nu fra 695 kr.*

Få tilbud
Lille serviceeftersyn - Lige nu fra 695 kr.*


Få tilbud og sammenlign priser på service og eftersyn

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

 • Få tilbud fra værksteder nær dig
 • Spar op til 70%*
 • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16502 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 195 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.