Hvornår er det tid til at skifte tandrem?

Alt om tandremmen – hvad, hvornår, hvordan og hvorfor

17 november 2023, 14:48

Bliv meget klogere på din bils tandrem, priserne og få svar på dine spørgsmål


Vi har samlet alt hvad du skal vide om din bil tandrem: Hvornår den skal udskiftes, hvordan du kontrollerer den, hvordan du plejer den og meget mere. Så læn dig trygt tilbage og bliv klogere på din bil lige her.

Tandremmen er livsvigtig for, at din bil kan køre, og derfor kan du med fordel sammenligne tilbud på skift af tandrem gennem Autobutler for netop din bil. Derved sikre du, at alt monteres korrekt uden alt besværet og endda til den skarpeste pris.

Her er de vigtigste punkter om tandremmen - FAQ:

  1. Tandremmen er en gummirem, formet som en stor elastik med tænder på

  2. Tandremmen skal skiftes efter et vist kilometer/års interval.

  3. Det anbefales at få skiftet vandpumpen og multiremmen samtidig med tandremmen

  4. Kør regelmæssigt i din bil, prøv at undgå ekstreme og skiftende temperaturer samt for tørt klima og undgå væskespild i motoren

Nysgerrig efter flere detaljer? Læs med nedenfor.

Indhold:
Hvad er en tandrem, og hvad er dens funktion?
Hvor ofte skal tandremmen skiftes?
Kontroller din tandrem
Hvad koster det at få skiftet tandrem?
Hvorfor er det så dyrt at få skiftet tandrem?
Hvordan er det lige med vandpumpen, når tandremmen bliver skiftet?
Tandrem eller taktkæde? Og hvad med kileremmen?
Sådan passer du godt på tandremmen
Kan jeg selv skifte min bils tandrem?


Hvad er en tandrem, og hvad er dens funktion?

Tandremmen er en gummirem og den er formet som en stor elastik. På dens inderside er der tænder, som sørger for, at drive krumtappen og knastakslen rundt.

Det er tandremmens fornemmeste opgave at sikre, at knastakslen og krumtapakslen arbejder i det korrekte tempo.

Hvis det ikke er synkroniseret korrekt, kan man risikere, at stemplerne rammer ventilerne, og det kan forårsage stor skade.Hvor ofte skal tandremmen skiftes?

Med koblingen eller bremsen er det ret enkelt at se og mærke, når det er ved at være tid til at få dem kontrolleret eller skiftet.

Det er dog en smule anderledes med tandremmen, da den er skjult af et dæksel, og sørger du ikke for jævnligt at kontrollere den, vil du først opdage det, når den sprænger. Og så er det desværre allerede for sent.

Du kan ende med en utroligt dyr værkstedsregning, da tandremmen ofte forvolder skade på andre dele af motoren, hvis den springer.

På de forskellige bilmodeller er der sat nogle kilometer eller års grænser på, så du har en idé om, hvornår tandremmen skal skiftes.

Som tommelfingerregel er det i forbindelse med et regelmæssigt serviceeftersyn.

Knækket tandrem


Kontroller din tandrem

Den bedste måde at undersøge tandremmen på er at åbne motorhjelmen og løsne det dæksel, der er ud over remmen. Herefter kan du fjerne dækslet og undersøge tandremmen. Hvis overfladen er synligt slidt, er det tid til at skifte den. Kan du ligefrem se mærker eller flosser og revner i gummiet, er det kritisk og tid til et værkstedsbesøg.

Hvis du ikke selv er helt sikker på, om tandremmen skal skiftes, er det bedst at kontakte et værksted for at få dem til at kontrollere den for dig. Det kan i sidste ende spare dig rigtigt mange ærgerlige penge, hvis uheldet skulle være ude, og den springer, mens du kører.Hvad koster det at få skiftet tandrem?

Det er utroligt svært at give en helt generel pris på udskiftning af tandremmen, da der er mange faktorer i spil, herunder bilmærke, model og årgang, bare for at nævne nogle få. Men for de fleste biler kan du regne med, at det koster ca. 3.000-6.000 kroner.

Hvis du opretter din opgave om udskiftning af tandrem her på Autobutler, vil du modtage skræddersyede tilbud til netop din bil og dit behov. Her kan der være en del at spare - vores brugere har gennemsnitlig en potential besparelse på 23%* eller 1.939 kr* på udskiftning af tandrem.


Hvorfor er det så dyrt at få skiftet tandrem?

Flere andre dele skal afmonteres, før mekanikeren kan komme ind til tandremmen, og derfor ryger der ofte en del timer på sådan en opgave. Derfor kan det især her betale sig at sammenligne tilbud, da en forskel i timeprisen på forskellige værksteder kan betyde en stor prisforskel.

Hvordan er det lige med vandpumpen, når tandremmen bliver skiftet?

Ofte vil man få skiftet vandpumpen samtidigt, hvis den er drevet af tandremmen. Grunden er, at vandpumpen er en sliddel, som er en god ide at få udskiftet. Altså kan du ”spare” timelønnen for at komme ind til den, da mekanikeren alligevel er der. På den måde slår du to fluer med ét smæk og risikerer ikke at skulle skifte vandpumpen et par måneder senere til en noget højere pris end kun reservedelen.Tandrem eller taktkæde? Og hvad med kileremmen?

Det er ikke alle biler, der kører med tandrem. Hvis bilen ikke har en tandrem, har de som regl en taktkæde. Den er lavet til at kunne holde i hele bilens levetid, men man skal være opmærksom på, at der alligevel er en risiko for, at den skal skiftes, hvis der opstår en defekt.

Derudover har de fleste biler endnu en rem. Den driver som oftest generatoren og i nogle tilfælde air condition kompressoren. Den kan både hedde kilerem, multirem og ventilatorrem, og det kommer lidt an på bl.a. din bils alder. Når den er blevet slidt, så kan du høre, at den hyler, og så er det tid til at få den skiftet. Ofte vil mekanikeren skifte den, når tandremmen eller taktkæden bliver skiftet, da den ikke koster særlig meget i sig selv.

Om du kører med tandrem eller taktkæde, kan være svært at vide, men det kontrollere vi selvfølgelig, når du opretter en opgave på Autobutler. Så er du sikker på at få et så præcist tilbud som muligt.

Sådan passer du godt på tandremmen

En bils tandrem kommer til at blive slidt over tid, ligegyldig hvad du gør. Men der er et par ting, der slider mere på tandremmen, end nødvendigt. Vi beskriver her 3 ting, som du kan holde for øje for at slide mindre på tandremmen.

1. Husk at køre i bilen jævnligt

Det er vigtigt for tandremmen, at du jævnligt kører i din bil

2. Tjek motoren for lækkede væsker

Hvis der er kommet olie eller vand ned til bl.a. tandremmen, så kan den forskubbe sig, og så kan motoren komme ud af takt i værste fald – i ”bedste” fald slides tandremmen lidt hurtigere. Når du alligevel påfylder fx sprinklervæske eller efterfylder olie, kan du derfor med fordel se, om alt ser pænt ud i motoren.

3. Temperaturændringer

Som sagt er tandremmen lavet af gummi, der bliver påvirket af store temperaturskift. Hvis der dermed er store skift mellem kulde og varme, så kan du risikere, at gummiet sprækker eller revner. Samtidig vil et meget tørt vejr også være hårdt for gummiet.


Kan jeg selv skifte min bils tandrem?

Det er i princippet muligt at skifte tandremmen på sin bil selv, men det er alfa-omega, at der bliver gjort helt korrekt, så timingen og synkroniseringen i motoren er perfekt. Det kræver en god portion viden om motoren samt snilde, men så er det også muligt.

Vil du være helt sikker og samtidig slippe for besværet?

Få tilbud på skift af tandrem gennem Autobutler, så kan du let sammenligne priser fra lokale værksteder såvel fra mekanikere i hele landet, se andre bilejeres bedømmelse af hvert værksted og tjekke beliggenheden. Derved har du et enkelt overblik over alle tilbud netop til din bil.
Bilejere, som sammenligner priser på skift af tandrem gennem Autobutler, kan i gennemsnit spare 23%* eller 1.939 kr*Læs mere om tandrem og kilerem

Få tilbud og sammenlign priser på tandrem

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 60%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16592 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 218 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.