Knastaksel skilt ad

Knastakslen styrer motorens forbrænding

04 juni 2015, 11:22

Knastakslen er en metalaksel, som hele tiden roterer og styrer, hvornår motorens ventiler skal være åbne eller lukkede. Når ventilerne er åbne, lukkes der luft og brændstof ind i motorens dele. Derfor styrer den, hvornår forbrændingen skal foregå.

Samtidig arbejder knastakslen sammen med krumtapakslen for at få den kraft, som stemplerne genererer i motoren, fordelt videre til hjulene.

Knastakslen styrer ventilerne

Imens knastakslen drejer rundt, skubber de fremspringende dele, kaldet knaster, mod ventilerne. Bevægelsen af knasterne åbner ventilerne, efterhånden som knastakslen roterer. Hver af ventilerne er udstyret med en fjedermekanisme til at lukke dem igen.

Der er én knast på knastakslen for hver ventil, der skal åbnes. Knasterne er lavet i forskellige former og er placeret forskelligt, da de skal åbne de forskellige ventiler på forskellige tidspunkter, og i den rigtige rækkefølge.

Reperation af motor

Knasterne er normalt ovaler, eller er formet som afrundede dråber. Med denne form kan de åbne ventilen uden at skabe for meget gnidningsmodstand, der vil udvikle mere varme og større slitage. Samtidig vil mindre modstand give en bedre ydelse for motoren.

Jo mere præcist ventilerne åbnes og lukkes, jo bedre ydelse får du. Så når der er tale om, at ventilerne skal justeres, er det samarbejdet mellem knastakslen og ventilerne, der justeres. I biler brugt til motorsport er det endnu vigtigere, at knastakslen er indstillet præcist, da de højtydende motorer arbejder med væsentligt flere omdrejninger pr. minut end almindelige biler.

En knastaksel til hver række cylindre

Hvis alle cylindre på bilens motor er på en række, er der en overliggende knastaksel. Hvis motoren er anderledes, f.eks. en “V8”, er der to knastaksler til at styre hver række af cylindre.

Begge typer knastaksler drives af krumtapakslen, gennem tandremmen eller drivremmen.

De kraftigste motorer

Til køretøjer med endnu kraftigere motorer kan der være to rækker med dobbelt knastaksel, men principperne er de samme. Det er hele tiden kun et spørgsmål om at få indsugning og udstødning på det præcist rigtige tidspunkt.

Få hjælp til opgaven

Arbejdet med motoren og knastakslen er et spørgsmål om præcision, og værkstedet har alle de rigtige værktøjer til opgaven. Brug Autobutler og få tilbud fra tre forskellige værksteder i nærheden af dig, nemt og bekvemt.

Alt om tandrem, kilerem og ventilatorring

Få tilbud og sammenlign priser på motorarbejde

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16538 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 187 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.