For at give dig den bedste oplevelse hos Autobutler bruger vi cookies. Ved at klikke rundt på sitet accepterer du brugen af cookies. Læs mere
Knastaksel skilt ad

Hvad er en knastaksel?

04 juni 2015, 11:22

Knastakslen er en metalaksel, som roterer kontinuerligt, og som styrer, hvornår ventilerne skal være åbne eller lukkede, og hvornår forbrændingen skal foregå. Knastakslen arbejder sammen med krumtapakslen for at få den kraft, som stemplerne genererer, fordelt videre til hjulene.

Knastakslen styrer ventilerne

Imens knastakslen drejer rundt, skubber de fremspringende dele, kaldet knaster, mod ventilerne. Bevægelsen af knasterne åbner ventilerne, efterhånden som knastakslen roterer. Hver af ventilerne er udstyret med en fjedermekanisme til at lukke dem igen.

Der er én knast på knastakslen for hver ventil, der skal åbnes. Knasterne er lavet i forskellige former og er placeret forskelligt, da de skal åbne de forskellige ventiler på forskellige tidspunkter, og i den rigtige rækkefølge.

Udskiftning af tandrem      

Knasterne er normalt ovaler, eller er formet som afrundede dråber. Med denne form, kan de åbne ventilen uden de skabe for meget gnidningsmodstand, der vil udvikle mere varme og større slitage. Samtidig vil mindre modstand give en bedre ydelse for motoren.Jo mere præcist ventilerne åbnes og lukkes, jo bedre ydelse får du. Så når der er tale om, at ventilerne skal justeres, er det samarbejdet mellem knastakslen og ventilerne, der justeres. I biler brugt til motorsport er det endnu vigtigere, at knastakslen er indstillet præcist, da de højtydende motorer arbejder med væsentligt flere omdrejninger pr. minut end almindelige biler.

En knastaksel til hver række cylindre

Hvis alle cylindre på bilens motor er på en række, er der en overliggende knastaksel. Hvis motoren er anderledes, f.eks. en “V8”, er der to knastaksler til at styre hver række af cylindre.

Begge typer knastaksler drives af krumtapakslen, gennem tandremmen eller drivremmen.

De kraftigste motorer

Til køretøjer med endnu kraftigere motorer kan der være to rækker med dobbelt knastaksel, men principperne er de samme. Det er hele tiden kun et spørgsmål om at få indsugning og udstødning på det præcist rigtige tidspunkt.

Få hjælp til opgaven

Arbejdet med motoren og knastakslen er et spørgsmål om præcision, og værkstedet har alle de rigtige værktøjer til opgaven. Brug Autobutler og få tilbud fra tre forskellige værksteder i nærheden af dig, nemt og bekvemt.

Få 3 tilbud på reparation af tandrem

Alt om tandrem, kilerem og ventilatorring

Få 3 tilbud og sammenlign priser på motorarbejde

Få 3 tilbud » Få 3 tilbud »

Fordele med Autobutler

  • FDM har stikprøvekontrol af værkstederne på Autobutler. Det sikrer, at de bedste mekanikere er med.
  • Med prisgaranti på alle opgaver er du sikker på at få et godt tilbud.
  • Sammenlign priser hos flere værksteder.
  • Vi sikrer dig med to års garanti på al service- og reparationsarbejde.
Trustpilot
God 8.7 / 11787 anmeldelser

Få 3 tilbud fra værksteder nær dig

Vi har 294 kvalitetsværksteder klar til at tage imod din bil.

Få 3 tilbud

Alle bilreparationer