Bilmotor med stempler

Hvad er et stempel?

12 november 2015, 10:01

Stemplet omdanner eksploderende brændstof til en kraft, der kan give bilen fremdrift.

Jo større stempler, og jo flere af dem, jo hurtigere kan du komme af sted. Men det koster på brændstoffet, så derfor laves mikrobiler med tre små stempler. Du kan ikke få det hele på en gang.

Fra rå kraft til cirkelbevægelser

Stemplet er en bevægelig del, der bruger den udvidelse, der sker ved eksplosionen til at skabe en kraft fra stemplet videre i cylinderen til krumtapakslen.

Denne process får den linære frem-og-tilbage kraft til at blive blive omdannet til en roterende kraft i stedet for. På den måde kan stemplerne få hjulene til at dreje rundt, og det giver den fremdrift, der er nødvendig for din bil.

Forbrændingsmotor og stemplet

Bilens motor er en forbrændingsmotor, der enten køre på benzin eller diesel.

Stemplet presses frem og tilbage i cylinderen, der netop passer til stemplet, så luft og brændstof kun blandes under kontrollerede forhold.

Stemplet har en cyklus, der gentages, med start i toppen, hvor ventilen er åben, så cylinderen fyldes med luft og brændstof.
Stemplet bliver presset ned, så luft og brændstof får tilpas stort tryk, hvilket er med til at give eksplosionen større kraft og en mere effektiv udnyttelse af brændstoffet.

Tændrøret til stemplet frembringer en gnist, der resulterer i en eksplosion. Kraften presser stemplet op igen, og udstødningsventilen åbnes, så det afbrændte brændstof samt gasser kan fjernes fra cylinderen.

Efterhånden som stemplet føres op og ned, bliver toppen af pejlestangen også ført op og ned. Bunden af pejlestangen er ikke fikseret, så den kan bevæges i en roterende bevægelse. Denne rotation bruges til at dreje hjulene.

Denne process gentages igen og igen ved høj hastighed i løbet af al den tid, hvor motoren er tændt.

Præcision og rå energi!

Stemplet bevæges hurtigt, og det kræver stor præcision. Netop derfor er det også vigtigt, at motoren serviceres og efterses løbende, samt får den bedste behandling. Hos Autobutler får du tilbud fra værksteder nær dig, så du kan se værkstedernes anmeldelser fra andre bilejere, og du kan vælge det bedste tilbud.

Læs mere om motoren

Få tilbud og sammenlign priser på motorarbejde

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16538 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 187 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.