For at give dig den bedste oplevelse hos Autobutler bruger vi cookies. Ved at klikke rundt på sitet accepterer du brugen af cookies. Læs mere
Bilmotor med stempler

Hvad er et stempel?

12 november 2015, 10:01

Stemplet omdanner eksploderende brændstof til en kraft, der kan give bilen fremdrift.

Jo større stempler, og jo flere af dem, jo hurtigere kan du komme af sted. Men det koster på brændstoffet, så derfor laves mikrobiler med tre små stempler. Du kan ikke få det hele på en gang.

Fra rå kraft til cirkelbevægelser

Stemplet er en bevægelig del, der bruger den udvidelse, der sker ved eksplosionen til at skabe en kraft fra stemplet videre i cylinderen til krumtapakslen.

Denne process får den linære frem-og-tilbage kraft til at blive blive omdannet til en roterende kraft i stedet for. På den måde kan stemplerne få hjulene til at dreje rundt, og det giver den fremdrift, der er nødvendig for din bil.

Autobutler.dk værkstedsportal - 3 tilbud på din bilreparation

Forbrændingsmotor og stemplet

Bilens motor er en forbrændingsmotor, der enten køre på benzin eller diesel.

Stemplet presses frem og tilbage i cylinderen, der netop passer til stemplet, så luft og brændstof kun blandes under kontrollerede forhold.

Stemplet har en cyklus, der gentages, med start i toppen, hvor ventilen er åben, så cylinderen fyldes med luft og brændstof.
Stemplet bliver presset ned, så luft og brændstof får tilpas stort tryk, hvilket er med til at give eksplosionen større kraft og en mere effektiv udnyttelse af brændstoffet.

Tændrøret til stemplet frembringer en gnist, der resulterer i en eksplosion. Kraften presser stemplet op igen, og udstødningsventilen åbnes, så det afbrændte brændstof samt gasser kan fjernes fra cylinderen.

Efterhånden som stemplet føres op og ned, bliver toppen af pejlestangen også ført op og ned. Bunden af pejlestangen er ikke fikseret, så den kan bevæges i en roterende bevægelse. Denne rotation bruges til at dreje hjulene.

Denne process gentages igen og igen ved høj hastighed i løbet af al den tid, hvor motoren er tændt.

Præcision og rå energi!

Stemplet bevæges hurtigt, og det kræver stor præcision. Netop derfor er det også vigtigt, at motoren serviceres og efterses løbende, samt får den bedste behandling. Hos Autobutler får du 3 tilbud fra værksteder nær dig, så du kan se værkstedernes anmeldelser fra andre bilejere, og du kan vælge det bedste tilbud.

Autobutler.dk værkstedportal - spar op til 40% på værkstedsregningen

Læs mere om motoren

Få 3 tilbud og sammenlign priser på motorarbejde

Få 3 tilbud » Få 3 tilbud »

Fordele med Autobutler

  • FDM har stikprøvekontrol af værkstederne på Autobutler. Det sikrer, at de bedste mekanikere er med.
  • Med prisgaranti på alle opgaver er du sikker på at få et godt tilbud.
  • Sammenlign priser hos flere værksteder.
  • Vi sikrer dig med to års garanti på al service- og reparationsarbejde.
Trustpilot
God 8.7 / 11787 anmeldelser

Få 3 tilbud fra værksteder nær dig

Vi har 294 kvalitetsværksteder klar til at tage imod din bil.

Få 3 tilbud

Alle bilreparationer