Er din bils toppakning gået?

Guide til at reparere bilens toppakning

30 september 2015, 12:46

Sådan reparerer du en utæt toppakning

Når du opdager, at toppakningen er utæt, må du ikke åbne for kølervæskedækslet, hvis bilen stadig er varm. Vent til bilen kølet helt af, før du tjekker væskestanden.

Næste skridt er at tjekke olien ved at bruge oliepinden. Hvis den viser højere niveau end normalt, kan det være kølervæske, der lækker ind i motorblokken. Hvis vand og olie blandes, får du en gullig/brun substans, som gele, enten under kølerdækslet på motorblokken eller ved oliepinden, når du tjekker oliestanden.

Kan jeg selv reparere toppakningen?

Der findes en lang række produkter i biltilbehørsbutikker til at tætne en toppakning. Desværre er de ikke optimale og kan udelukkende bruges som midlertidig løsning. Når du vælger selv at tætne toppakningen, bør du følge brugsanvisningen meget nøje. Normalt skal du køre i bilen 20-30 minutter, for at få tætningsmidlet til at cirkulere og lokalisere lækagerne. Disse produkttyper indeholder kemikalier, der størkner, når de blandes med luft eller udstødningsgasser.

Hvad nu, hvis tætningsforsøget ikke virker?

Hvis du ikke kan få toppakningen tæt ved den nemme løsning, er der kun én anden mulighed; udskiftning af toppakningen. Hvis du skal have bilen på værksted, skal du være opmærksom på, at det ikke er en af de billigste reparationer, og arbejdets omfang afhænger af bilmærke og model. Topstykket skal fjernes, og i særlige tilfælde skal motorblokken pilles ud og slibes sammen med topstykket.

Hvis du beslutter dig for at bruge et gør-det-selv værksted og lave reparationen selv, skal du sørge for at have en værkstedshåndbog til bilen med de rigtige oplysninger for, hvilket moment boltene skal spændes med, når det hele skal samles igen.

Sådan skifter du toppakning

Der er selvfølgelig nogle forskelle fra bilmodel til bilmodel, men her får du en overskuelig gennemgang af, hvor nemt det egentlig er at skifte toppakningen. Det kræver naturligvis, at du ved, hvad du laver og har adgang til et par bestemte redskaber. Det er desuden en stor fordel, hvis du har noget kendskab til motoren, samt de oplysninger det kræver for at skille og samle motoren korrekt.

Sådan gør du;

 • Først skal du koble batteriet fra og tømme kølesystemet for væske. Gem det i en beholder og kør det på genbrug senere.
 • Fjern alt, der er tilsluttet topstykket, bl.a. manifolden. Notér eller tag eventuelt et billede af, hvor hver enkelt del har siddet.
 • Når du har løsnet manifolden fra topstykket, kan du tage dækslet af til kilerem eller tandremmen, afhængig af bilens model.
 • Ventildækslet på topstykket fjernes.
 • Fjern alle bolte. Hvis det er standard bolte, kan du bruge dem igen. Visse modeller bruger specielle bolte, der ikke kan genbruges, og her må du have nye bolte.
 • Topstykket er løst og kan fjernes, lige så snart alle bolte er fjernet.
 • Rengør og inspicér kontaktfladen mellem topstykket og motorblokken. Hvis overfladen ikke er plan og jævn, skal de slibes, hvilket helt klart er en værkstedsopgave.
 • Rens eventuelt overfladen på topstykket. Der findes specielle renseprodukter, der er beregnet til dette, men vær forsigtig med fladen til motorblokken og ventilhuller. Det er meget vigtigt, at disse ikke bliver beskadiget.
 • Den nye toppakning monteres på motorblokken. Sørg for at tjekke brugsanvisningen og få den vendt den rigtige vej. Når toppakningen ligger rigtigt, er du klar til at sætte topstykket på igen.
 • Se i manualen til din bil, i hvilken rækkefølge boltene skal spændes og med hvor meget moment. Dette kræver en momentnøgle. Dette er et kritisk punkt i proceduren, da det er her, du sikrer, at den nye toppakning bliver tæt og holder så længe som muligt.
 • Til sidst skal alt på plads igen på motoren. Du skal evt. justere ventiler, stramme tandremmen eller kilerem og sætte udstødningsmanifolden på plads.
 • Fyld væske på kølesystemet og tilslut bilbatteriet.

Vi håber, denne guide var hjælpsom. Skulle du have brug for hjælp fra et kvalitetsværksted, så husk, at du altid hurtigt og nemt, kan hente tilbud på Autobutler. Så kan du i ro og mag sammenligne tilbuddene og finde det, der passer bedst til dig. Udskiftning af toppakning er ikke den billigste opgave, og derfor bør du altid undersøge forskellige priser, inden du takker ja til et tilbud.

Få tilbud på udskiftning af toppakningen

Mere om motoren

Få tilbud og sammenlign priser på motorarbejde

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

 • Få tilbud fra værksteder nær dig
 • Spar op til 70%*
 • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16546 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 211 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.