Test bilens batteri løbende

18 marts 2015, 15:11

Der er intet, der er mere irriterende end at stå en morgen, hvor du har travlt med at komme ud af døren, og så er batteriet dødt.

Det kan hurtigt ødelægge dine planer, så du bliver nødt til at ændre dem, eller skaffe andre transportmuligheder.

Hvis du tester dit batteri, kan du forebygge sådan en morgen. Det giver mere tryghed, og så slipper du for at tænke på, hvornår det sker for dig.

Sådan tester du batteriet

Du kan købe en batteritester og teste din bils batteri med jævne mellemrum. Det er forholdsvis simpelt, og tager ikke ret lang tid.

Det første, du ønsker at undersøge, er, hvor opladt batteriet er. For at få det bedste resultat, skal du vente 12 timer, efter du har kørt i bilen, for på den måde kan du nemt se, om batteriet bliver afladet eller ikke er i stand til at holde spændingen.

 • Motoren skal være slukket, når du åbner motorhjelmen.
 • Det er en fordel at bruge handsker, da motorrummet kan være snavset, og der kan være batterisyre på batteriet. Det er ikke så sandsynligt på nye batterier, men hvis der er, bør batteriet skiftes, for så er det utæt.
 • Find batteritesteren frem, og læs instruktionerne for brug, hvis du ikke har brugt den før.
 • Du behøver som regel ikke tage batteriet fra, du skal bare have nem adgang til det for at kunne tilslutte testerens kabler.
 • Følg instruktionerne i batteritesterens manual, og forbind det røde kabel til plus (+) på batteriet, og det sorte kabel til minus (-).
 • Start testapperatet
 • Vær opmærksom på at lave temperaturer giver mindre udslag (lavere tal). De opstillede eksempler tager udgangspunkt i 21°c.
 • Efter et stykke tid får du et stabilt billede af, hvordan batteriets tilstand er. Du vil se, hvor mange volt og hvor meget energi der er bevaret efter 12 timer.

Hvis din bil har et standard Sb/Sb 12V batteri, bør du have en aflæsning, der er tæt på 12.65V, som fortæller, at batteriet er fuldt opladet. Hvis du får en aflæsning på 11.89V, betyder det, at batteriet er fladt. Jo tættere du er på 12,65V det er, jo bedre.

Hvis dit bilbatteri er vedligeholdelsesfrit Ca/Ca eller VRLA 12 batteri, skal du have en aflæsning på 12,77V for, at det er fuldt opladet. Tilsvarende vil 11,75V betyde, at det er fuldstændig dødt.

Få tilbud på batteriskifte

Hydrometer test

Hvis du har et “gammeldags” batteri, hvor propperne kan skrues af, kan du lave en test af batterivæsken, som er ren syre.

Hvis du køber et hydrometer til batteritest, er der udførlige instrukser, og tal for hvordan værdierne skal være. Nogle batterier har indbygget hydrometer og giver en farvekode i stedet for tal, med grøn for godt og rød for dårligt.

batteritest

Hvis batteritesten fejler

Hvis testen af dit batteri fejler, og det er helt dødt, skal du have et nyt batteri. Hvis værdierne ikke er helt i top, kan du ved løbende test vurdere, hvor hurtigt batteriet bliver dårligere, så det kan skiftes i tide. Overvej det nøje, hvis det er lige før en rigtig kold periode, da batteriet nemmere står helt af, når det er frostgrader i længere tid.

Kan du selv skifte batteri?

Det er ikke en uoverkommelig opgave at skifte batteri. Det kræver, at du køber et nyt batteri, der matcher det gamle og bruger noget tid på at bytte det gamle ud med det nye. Det kan være en lidt snavset opgave, så de fleste får deres værksted til at gøre det for sig.

Hvis du skifter batteriet selv, skal du være opmærksom på, at det kan være forbundet med en vis risiko. Det er ikke helt ufarligt, hvis batteriet er defekt, og væsken siver ud. Samtidig skal du være opmærksom på, at du sætter kablerne på rigtigt, med minus til minus.

Du skal også være opmærksom på, at du skal på genbrugsstationen med batteriet. Det kan ikke bare ryge i dagrenovationen, eller stå i naturen, da der er ætsende syre i batteriet.

Hvis du lader værkstedet om batteriskiftet, slipper du får snavsede fingre, og du skal heller ikke selv skaffe dig af med det gamle batteri.

Få tilbud på batteriskifte

Alt om batterier og batteriskifte

Få tilbud og sammenlign priser på bilbatterier

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

 • Få tilbud fra værksteder nær dig
 • Spar op til 70%*
 • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16548 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 212 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.