Bilens klimaanlæg skal renses

Skal du nedkøles i sommervarmen: Så husk at rense bilens aircondition

20 maj 2021, 09:13

Ren luft i bilen kommer sjældent fra bilens aircondition. Alt for mange af os kører rundt med beskidte pollenfiltre og bakterier, uden at vi er klar over det.

Hvis du hører til den fjerdel af danskerne, som lider af pollenallergi, så bør du tænke dig ekstra om, inden du tænder for din bils aircondition. Sammen med den kølige brise risikerer du at få en række små skadelige stoffer, som du ikke har lyst til at indånde.

Hos værkstedsportalen Autobutler ser man lige nu en kraftig stigning i antallet biler med skimmelsvamp og beskidte pollenfiltre. Derfor advarer analysechef Jan Sturm fra værkstedsportalen om ikke at tænde for bilens aircondition, med mindre den er blevet renset og serviceret inden for de sidste to år.

"Det er jo potentielle allergibomber, der kører på de danske veje. Hvis du ikke har fået renset din aircondition, risikerer du at indånde en masse små svampesporer, hver gang du køler bilen", forklarer Jan Sturm.

Få tilbud på aircondition service

Spar i gennemsnit 51%* på aircondition service

Autobutlers værksteder har dagligt et par hundrede aircondition til tjek, og mekanikerne melder om, at der er flere biler, som har lugtgener eller synlige svampesporer i anlægget. Den enkle løsning er at bruge anlægget hver dag - også om vinteren - og ellers få det renset igennem mindst en gang om året.

Serviceeftersyn omfatter ikke airconditionrens

Selv om de fleste danskere jævnligt kører bilen til serviceeftersyn, er der ikke noget krav om, at bilens airconditionanlæg også skal renses. Derfor kører mange videre med et anlæg, der er fuld af skimmelsvamp. Langt de fleste problemer med aircondition skyldes dog, at bilejere glemmer, at de også skal tænde for bilens køling i løbet af vinteren.

Typiske fejl på bilens aircondition

Der lugter

Det fugtige vintervejr er perfekt grobund for svampesporer og skimmelsvamp. Du opdager det først, når bilen lugter af sur sok. Hvis svampene har sat sig i anlægget, kan du ikke komme af med dem naturligt, men er nødt til at tilføre en særlig væske, som manuelt kan rense rørene, filtrene og lamellerne.

Der bliver ved med at være varmt i bilen

Dit airconditionanlæg er et lukket cirkulation af kølemiddel, som er det tryllemiddel, der får bilen til at køle. Hvis du ikke bruger anlægget om vinteren, vil det tabe kølemiddel, fordi det ikke er blevet smurt. Hvis du lytter godt efter, kan du nogen gange høre det som en hvislende lyd, men heldigvis har de fleste nyere biler en computer, der automatisk kobler anlægget fra.

Det drypper

Din aircondition består af en masse rør og slanger, som i udgangspunktet holder tæt. Men et rør kan gå i stykker. Hvis det sker, forsvinder dit dyrebare kølemiddel som dug for solen.

Er dit airconditionanlæg gået i stykker?

Skidt i radiatoren

Det er ikke kun din forrude, som bliver fuld af insekter. Det gør radiatoren også. Over tid kan døde insekter og skidt i radiatoren gøre det svært at skabe ordentligt tryk på luften - og derved køle bilen tilstrækkeligt.

Køler kun i den ene side

Der kan være fejl i luftfordeleren, en slange der er faldet af, eller en mekanisk fejl som ofte er enkel at reparere.

Hvad omfatter et airconditionservice?

Det laver værkstedet, når dit airconditionanlæg skal til service eller der skal påfyldes kølemiddel:

  1. Tømmer det gamle kølemiddel.
  2. Tryktester kølesystemet.
  3. Fylder anlægget med en kemisk sporevæske som finder utætheder.
  4. Tilføre olie som smører kompressor, slanger og pakninger.
  5. Hælder nyt kølemiddel på og tester effekten digitalt før og efter opgaven.

Mange værksteder vælger herudover at rense systemet med en kemisk væske, som giver frisk duft i kabinen og fjerner bakterier og andre skadelige organismer fra fordamper, ventilation og kondensvandafløb.

Få tilbud på aircondition service

Spar i gennemsnit 51%* på aircondition service

Mere om aircondition og klimaanlæg

Få tilbud og sammenlign priser på aircondition

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16538 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 193 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.