Pollenfilter – Hvad er et Pollenfilter

03 marts 2022, 15:44

Hvad gør et pollenfilter og hvor ofte skal det skiftes? Hvad koster et pollenfilter?
Kan man selv skifte pollenfilter?

Hvad er et pollenfilter

Et pollenfilter er også kendt som et kabinefilter eller kabineluftfilter. Et pollenfilter sikrer, at den udefra kommende luft i bilen er frisk og ren. Pollenfilteret har som opgave at beskytte mod forurening, støv og sod, men kan også dræbe bakterier. Filteret renser luften fra snavs, udstødningsgasser, bakterier, sodpartikler, bremsestøv samt pollen osv.

Det er vigtigt at skifte sit pollenfilter, da filteret med tiden bliver mere og mere slidt og beskidt. Partiklerne og gasserne udgør en sundhedsrisiko og bør ikke indåndes. De skadelige stoffer der kommer ind i bilen, kan være op mod 6 gange højere end hvis man tilsvarende står i vejkanten. For allergikere har pollenfilteret også en vigtig rolle, da det renser luften for pollen. Den dårlige luft kan være årsag til du får allergi, hovedpine eller koncentrationsbesvær.

Tegn på du skal skifte dit pollenfilter

Den hyppigste årsag til at man skifter pollenfilter, er dårlig lugt i bilen. Det kan lugte muggent, surt eller decideret dårligt.

Nedsat varme og køle funktion er også et symptom på, at det er tid til at skifte pollenfilter. Dit pollenfilter bliver med tiden mere og mere fyldt med snavs og skidt, hvilket resulterer i at det bliver stoppet til og har forringet effekt. Det påvirker også luftcirkulationen i bilen og klimaanlæggets evne til at køle og varme bilen. Duggede ruder kan også være et symptom på det er tid til at skifte pollenfilteret.

Hvis du lider af allergi, anbefaler vi at du skifter dit filter årligt op mod sommerperioden i pollensæsonen. Allergikere vil tydeligt kunne fornemme når filteret er tilstoppet. Det er på grund af, at pollen i filteret ikke bliver frasorteret lige så effektivt.

Hvor ofte skal man skifte pollenfilter

I servicebogen fremgår det, hvor ofte fabrikanten anbefaler at du skifter filteret. De fleste fabrikanter anbefaler udskiftning ved 15.000 km. Det oftest i forbindelse med dit serviceeftersyn. Du bør som udgangspunkt skifte din pollenfilter hvert 1-2 år. Hvis du er i tvivl, kan du snakke med værkstedet om, hvor ofte det skal skiftes.

Få tilbud på serviceeftersyn med Autobutler
Sammenlign tilbud på: Serviceeftersyn med stempel - Spar i gns. 31 %.


Hos Autobutler får du altid dine tilbud på skrift. Dermed ved du altid, hvad der er inkluderet i dit tilbud. Ved visse bilmodeller tager udskiftningen få minutter. Man bør som minimum få det skiftet når værkstedet anbefaler det, og har man allergikere i familien, vil det være en god idé, at få det gjort ved hvert service. Selvom at du ikke bruger din bil dagligt eller har allergi anbefaler vi stadig, at du skifter filter årligt, da det ikke er en dyr investering.

Hvad koster et pollenfilter?

Et pollenfilter er ikke en stor investering og koster sjældent mere end 150 kr. Ved visse bilmodeller kan udskiftningen af et pollenfilter være besværlig, og så er det oftest værkstedets timeprisen som koster. Det tager dog sjældent en mekaniker mere end 30 minutter, og filteret er i sig selv ikke dyrt.

Der findes forskellige typer af filtre:

 1. Standard filter – Filtrerer støv, pollen og andre partikler fra luften. Visse partikler kan dog trænge igennem. Anbefales til ikke-følsomme personer.

 2. Kulfiber filter – Har et ekstra lag af aktiveret kul, der også filtrerer giftige gasser, udstødningsgasser, partikler samt lugt. Luften vil være betydeligt bedre og anbefales til allergikere og sensitive personer.

 3. Bio-funktionelt filter/allergifilter – Har et lag af polyphenol som er anti allergifremkaldende, da det forhindrer skimmelsporer, allergener og bakterier at komme ind i kabinen. Dette filter anbefales til meget følsomme personer.

På Autobutler kan du nemt sammenligne tilbud og timepriser på værksteder, så du kan finde det bedste værksted til den bedste pris.

Få tilbud
Sammenlign tilbud på Autobutler.dk


Hvis du har mod på at skifte det selv, er dette også en mulighed. Man behøver hverken være uddannet mekaniker, eller bil ekspert for at foretage en udskiftning.

Kan man selv skifte et pollenfilter?

Det er normalt relativt nemt at skifte pollenfilteret, og man kan ikke foretage nogle alvorlige fejl. Hvor nemt det er, anhænger i høj grad af den specifikke bil, da filteret kan befinde sig forskellige steder. Hvis pollenfilteret befinder sig under eller bag handskerummet, kan det normalt fjernes og udskiftes nemt, men filteret i motorrummet er noget mere besværligt.

Du kan nemt slippe for besværet med køb af det korrekte filter samt udskiftning i forbindelse med dit serviceeftersyn. Filteret er i sig selv billigt, og for en erfaren mekaniker tager det sjældent lang tid, når bilen alligevel kontrolleres til dit serviceeftersyn. Derved er det sjældent, at det kan betale sig at gøre selv, men hvis du har mod på det, skal du først lokalisere filteret.

Filteret sidder forskellige steder alt afhængig af bilen. Du finder det enten under kølerhjelmen eller i nærheden af instrumentbrættet eller handskerummet. Du kan læse i din bils manual, hvor du finder pollenfilteret. Nedenstående finder du to guides alt afhængig af pollenfilters placering.

Guide til skift af pollenfilter inde i bilen:

Guide til skift af pollenfilter

Hvis pollenfilteret sidder inde i bilen, skal du først kigge nede ved passagersædet, ved fodbrønden eller under handskerummet. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at fjerne noget af handskerummet, for at finde filteret.

 1. Find filterrammen - Filteret befinder sig i en boks, som er lukket med klips. Dette er filterrammen som skal åbnes op.
 2. Træk filteret ud - Fjern pollenfilteret fra dets ramme. Du kan blot trække det ud.
 3. Udskift filteret - Sammenlign størrelsen på det gamle filter med det nye filter. De skal være ens i størrelsen.
 4. Montering af nyt filter - På det nye filter er der pile, som indikerer hvilken vej filteret skal pege, sørg for at disse peger ind mod bilens kabine.
 5. Saml rammen og resterende dele - Sæt herefter klipsene tilbage og pres dem ned indtil at de klikker. Herefter kan du skue resten af handskerummet sammen igen med de tilhørende skruer.
 6. Test - Start bilen og test airconditions funktion. Test gerne varme/køle funktion og om den ønskede temperatur kan opnås. Hvis det virker – har du skiftet pollenfilteret korrekt.

Guide til skift af pollenfilter under kølerhjelmen

Guide til skift af pollenfilter

OBS – Det er vigtigt, at bilen har fået lov at køle af inden du skifter pollenfilter, da motoren kan være varm efter kørsel.

 1. Åben motorhjelmen
 2. Fjern vinduesviskerne - I nogle tilfælde er det nødvendigt, at fjerne vinduesviskerne.
 3. Løft plastdækslet - Under foruden finder du plastdækslet. Det er som regel fastgjort med klips, som du kan løsne med en skruetrækker.
 4. Udskift pollenfilteret - Pollenfilterets ramme ligger under plastdækslet. Det kan du nemt trække ud. Herefter kan det gamle pollenfilter fjernes fra dens ramme og udskiftes.
 5. Montering af nyt filter - Sammenlign størrelsen på det gamle filter med det nye filter. De skal have ens størrelse og monteres korrekt. Der er pile inde i rammen, markeret med ”Luftstrøm”, som skal pege ind mod kabinen.
 6. Saml rammen og resterende dele - Sæt herefter klipsende tilbage på plastkassen, og installer plastdækselet igen. Herefter sættes vinduesvisker også på igen, med de tilhørende skruer.
 7. Test - Start bilen og test airconditions funktion. Test gerne varme/køle funktion og om den ønskede temperatur kan opnås. Hvis det virker – har du skiftet pollenfilteret korrekt.

Få tilbud nær dig

Vi har 212 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.