For at give dig den bedste oplevelse hos Autobutler bruger vi cookies. Ved at klikke rundt på sitet accepterer du brugen af cookies. Læs mere

Vores blog om biler

Mekaniker skifter hjul på bil

Alt om vinterdæk, sommerdæk og helårsdæk

For de fleste danske bilejere betyder efteråret og foråret, at det er tid til at overveje at få skiftet til sine vinterdæk eller sommerdæk. Men hvornår er det bedst at skifte, og er det nu også nødvendigt? Og hvad er egentligt et dæk, og hvad er et hjul? Og må jeg køre på vinterdæk i Tyskland om vinteren? Læs med nedenfor.

Hvad er dækket, og hvad er hjulet?

Der kan være stor forskel på, hvad vi i dagligdagen kalder noget, og hvad fagmennesker som mekanikere på et værksted kalder det selvsamme. Fx taler vi i Danmark oftest om, at vi skal have skiftet vores vinterdæk, men værkstedet sender dig måske et tilbud på hjulskifte – så hvad er forskellen på dæk og hjul?

Dækket er selve det sorte gummi, som ”kører” på vejen - ligesom dækket på en cykel. Man kan sige, at dækket er det bøjelige (selvom det selvfølgelig er lidt svært selv at bøje). Når man får lavet et dækskifte, er det altså kun det sorte gummi, man får skiftet.

Hjulet er den samlede betegnelse for dækket, der er sat fast på de runde fælge – altså dæk+fælg. De fleste af os har sommerdæk på fælge for sig og vinterdæk på fælge for sig og får så skiftet hele hjulet, når vi skifter fra vinter til sommer og tilbage. Men det godt være svært at gennemskue, når alle taler om, at vi skal huske at skifte til vinterdæk.

Hjul

Dæk monteret på fælg

Dæk

Selve dækket uden fælg

Fælg

Alu- eller stålfælg

Derfor skal du skifte til vinterdæk om vinteren

Der er stor forskel på at køre på sommerdæk og på vinterdæk. I Danmark har vi haft nogle ret milde vintre de sidste par år, og så kan det være, at du spørger, om du overhovedet behøver at skifte til vinterdæk. Men selvom vintrene har været milde, har der stadig været dage med sne og is, og der er altid mange dage, hvor vi er nede i nærheden af eller under frysepunktet. På de dage kan det være decideret farligt at køre med sommerdæk. Her er 3 gode grunde til at skifte:

  • Bedre vejgreb på glatte og kolde veje med vinterdæk
  • Du har mindre risiko på at skride ud i sving
  • Bremselængden kan være op til dobbelt så lang på en glat vej på sommerdæk som på vinterdæk

Hvis du er klar til at lade bilen stå, hver gang temperaturen ryger i nærheden af frysepunktet, eller der er sne eller slud på vejene, så kan du måske godt komme godt igennem vinteren på sommerdæk, men det er sjældent, at det lige passer med, at vi ikke skal bruge bilen de dage. Vores klare anbefaling er at køre på vinterdæk i det kolde halvår og sommerdæk i den varme del af året.

Sådan kan du kende vinterdæk

Hvis du er i tvivl om, hvilke dæk der er på din bil – hvis du fx har købt en brugt bil – så kan du genkende vinterdæk ved, at de på siden har det såkaldte 3PMSF-symbol (3 Peak Mountain Snowflake) indprintet i selve dækket. Det forestiller et bjerg med tre tinder med et snefnug inden i.

Alle vinterdæk har også et ”M+S”, som står for Mud and Snow – men andre dæk end vinterdæk kan også godt have M+S-symbolet, så det er bjerg- og snefnug-symbolet, du skal kigge efter.

Et vinterdæk er blødere i gummiet og derfor mere fleksibelt - samtidig har det dybere riller og mange flere riller, som bedre får vejgreb i sne og is.

Vinterdæk fungerer som en tommelfingerregel bedst under 7 grader.

Det her kendetegner sommerdæk

Sommerdækket er hårdere end vinterdækket, og i modsætning til vinterdækket har sommerdækket en glattere overflade med mindre riller. Det gør det mere behageligt at køre på i varmt og tørt vejr, og det giver samtidig et bedre vejgreb.

Fordi sommerdæk generelt er hårdere end vinterdæk, har de også mindre friktion, hvilket i den sidste ende betyder, at du bruger mindre benzin på sommerdæk.

Sommerdæk fungerer overordnet bedst, når temperaturen er over 7 grader.

I Danmark, Sverige og Tyskland

I Danmark er det ikke lovpligtigt at skifte til vinterdæk om vinteren, men der gælder andre regler hos vores naboer, hvor vi ofte kører på vinterferie.

I Sverige er det lovpligtigt at køre med vinterdæk fra 1. december til 31. marts, når det er vintervejr, defineret som at temperaturen er 0 grader eller derunder, eller der er sne eller is på vejen. Bemærk, at det ikke er nok at have helårsdæk på, heller ikke selvom de har M+S-symbolet.

I Tyskland er det lovpligtigt at have vinterdæk eller helårsdæk på, når det er vintervejr, hvilket så ikke er nærmere defineret.
Hvis du har brug for at læse om reglerne i mange af de andre lande i Europa, hvor danskerne kører på ferie om vinteren, kan du læse mere her.

Hvornår skal du skifte? I tide!

Det er det helt store spørgsmål – jo længere hen på efteråret eller vinteren du venter, jo længere ventetid er der på værkstedet, og så kan du risikere, at du ikke når det inden frosten. Så når vejrudsigten først sniger sig ned under en 5-7 grader eller derunder nogle dage i træk, kan du godt regne med travlhed på værkstederne. Og hvis vejret skifter mere pludseligt, kan det være tæt på umuligt at få tid.

På den anden side kan man sige, at vinterdæk koster lidt mere på benzinbudgettet og bliver hurtigere slidt end sommerdæk, så du skal selvfølgelig ikke skifte alt for tidligt. Dertil skal det siges, at både brændstoføkonomien og kørekomforten ved vinterdæk er blevet væsentlig bedre de sidste par år.

Det væsentligste er, at du får skiftet i tide og hellere lidt for tidligt end lidt for sent.

Hvad med helårsdæk?

Helårsdæk er dæk, som du i princippet kan køre på hele året. De er dog ikke helt så gode som vinterdæk til at bremse på en glat vej, eller som sommerdæk til at have vejgrebet på en tør vej, så helårsdæk er et lidt mindre godt alternativ til at skifte dæk.

Men hvis man er typen, som kan glemme at få skiftet til vinterdæk, indtil vi pludselig står i sne til knæene i slutningen af januar, så kan helårsdæk måske være en løsning - eller hvis man gerne vil spare pengene på at få skiftet dæk to gange om året, samt penge eller plads til at opbevare dæk. På den måde kan du køre året igennem uden at skifte dæk, selvom du selvfølgelig skal huske at tjekke, hvornår dine helårsdæk så er så slidte, at de skal skiftes.

Uanset om du skal til at skifte dæk, have helt nye, gerne vil have et tilbud på helårsdæk, eller noget helt fjerde, så er der mange penge at spare ved at indhente tilbud flere steder fra. Hos autobutler.dk har vi en fast, lav pris på hjulskifte til kun 249 kroner, og du kan her få tilbud på dine andre dæk- og hjulopgaver. Hvis du er på udkig efter opbevaring så skal du se her.

Autobutler.dk værkstedportal - spar op til 40% på værkstedsregningen

3 tilbud og sammenlign priser på dækskifte

FDM stikprøvekontrol
FDM har stikprøvekontrol af værkstederne på autobutler.dk. Det sikrer at kun de bedste mekanikere er med.
Prisgaranti
Med prisgaranti på alle opgaver er du sikker på altid at få den bedste pris.
Fair pris
Sammenlign priser hos flere værksteder.
2 års ekstra garanti
Vi sikrer dig med to års garanti på al service- og reparationsarbejde.

Få 3 tilbud fra værksteder nær dig

Vi har over 450 kvalitetsværksteder klar til at tage imod din bil. Det er hurtigt, nemt og sikkert. Det er gratis og uforpligtende

Få 3 tilbud

Vi kan hjælpe dig med alt på din bil