Sådan skifter du motorolie

13 maj 2015, 10:22

Du får her guiden med de 14 nemme punkter du skal udføre, for at skifte olie på bilen selv.

Få tilbud på reparation

 1. Løft bilen fra jorden ved hjælp af enten rampe eller donkraft – husk at sætte noget under, hvis du bruger donkraft.

 2. Tænd for motoren for at varme olien lidt op. Du behøver blot 3 minutter i tomgang, for at olien er varmet og nemmere flyder. Samtidig kommer der noget bevægelse i olien, så evt. snavs, der ligger, bliver hvirvlet rundt, og der er større sandsynlighed for at få fjernet så meget som muligt.

 3. Find det værktøj og de redskaber du skal: ny olie der overholder retningslinjerne for din bil, evt. nyt oliefilter (anbefales), en skål eller gryde (se i servicemanualen hvor mange liter der skal hældes på, det skal den kunne klare), en gammel avis, en skruenøgle og en lommelygte (eller andet lys).

 4. Sluk for motoren og fjern dækslet til olien. Det plejer at være på toppen af motoren, men hvis du ikke kan finde det, skal du se i servicehåndbogen. Når hætten er fjernet, kan der nemmere komme luft igennem, så olien løber hurtigere ud.

 5. Under bilen skal du finde møtrikken til olien. Det er bundproppen, der sidder på bundkarret. Når du har fundet proppen, lægger du en avis under og skålen til opsamling af olie.

 6. Skru møtrikken løs. Lige så snart du gør det, begynder olien at sive ud. Skru hurtigt proppen helt af. Strålen har tendens til at sprøjte til en ef siderne, så du skal måske flytte skålen lidt. Det kan grise lidt, så derfor er avisen en rigtig god ide.

 7. Vent indtil al olien er blevet drænet fra bilen. Det tager sikkert nogle minutter. Når olien er stoppet med at løbe ud af bundkarret, sætter du møtrikken på plads igen.

 8. Hvis du har købt et nyt oliefilter, er det nu, det skal skiftes. Du kan få en særlig tang, der med en kæde nemt løsner oliefilteret. Det nye skrues på med en hånd.

 9. Sørg for at bundproppen sidder godt fast, inden du begynder at fylde ny olie på.

 10. Den nøjagtige mængde, der kræves til netop dit mærke og model, vil fremgå af din servicemanual. Det bør du kontrollere, inden du begynder at fylde olie på igen.

 11. Start med at hælde olie ned i hullet oven på motoren.

 12. Kontroller jævnligt med målepinden for at fylde nok men ikke for meget på.

 13. Sæt oliedækslet på plads igen.

 14. Start motoren og kontroller, at lyset for olietryk på instrumentbrættet slukker, som det plejer.

 15. Hvis du har udstyr til det, kan du nulstille serviceindikatoren, ellers må du forbi en mekaniker for at få det gjort, eller blot ignorere det. Husk at notere hvornår og ved hvilken kilometerstand, du har skiftet olie.

Få tilbud på et olieskift

Få tilbud og sammenlign priser på olieskifte

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

 • Få tilbud fra værksteder nær dig
 • Spar op til 60%*
 • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16582 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 221 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.