Et blåt og et sort oliefilter til biler

Sådan skiftes oliefilteret

13 maj 2015, 11:01

Meget ofte udskiftes oliefilteret samtidig med service og olieskift. Her bliver du guidet igennem udskiftning af oliefilteret, der typisk koster mellem 60 og 180 kr.

Den første ting, du skal gøre, når du udskifter dit oliefilter, er at dræne din motor for olie. For at gøre dette skal du løfte bilen fra gulvet ved hjælp af enten donkraft (husk understøttelse) eller ramper.

Varm olien op, så den bliver mere flydende, ved at tænde motoren, og lad bilen stå i tomgang i 3 minutter. Derefter slukkes bilen, og så er du klar.

Fjern oliedækslet fra topstykket, så der kan komme luft til motoren, og olien kan løbe frit ud fra bunden af bilen.

Under bilen finder du bundkarret, hvori der sidder en bundprop, der kan skrues af. Placer en beholder under bundkarret til opsamling af olie, og skru bundproppen af. Olien løber nu ned i beholderen, og du kan gøre klar til at skifte oliefilteret.

Find oliefilteret, der sidder skruet fast på motorblokken. Når olien ikke længere løber ud af bundkarret, skruer du det gamle oliefilter af. Det er helt klart en fordel med en oliefiltertang (ca. 120 kr.), men ellers kan du banke en skruetrækker gennem det gamle oliefilter ca. i midten for at løsne det. Dog er denne metode lidt noget griseri, da der altid er lidt restolie i oliefilteret. Netop derfor er det også en god ide at holde en plastikpose under oliefilteret, når du fjerner det.

Olieskift

Mellem oliefilter og motorblok er der en gummipakning. og hvis denne ring bliver siddende, skal du fjerne den. Enten med en finger eller en skruetrækker hvis den sidder fast. Ellers er der risiko for, at det nye oliefilter ikke slutter helt tæt, så der kommer en olielækage i motorrummet, til gene for alle dele der bliver smurt ind i olie steder, de ikke skulle. Især motorblok og udstødning vil afgive en masse røg, hvis der kommer olie på, når disse bliver varmet op under kørslen.

Find det nye oliefilter, og smør lidt olie på den nye pakning, så du sikrer, at den kan drejes på plads og slutte helt tæt. Samtidig vil det gøre det nemmere for dig at få oliefilteret af igen næste gang, du skal gøre det.

Når du skruer det nye oliefilter på plads, skal du passe på med ikke at ødelægge gevindet. Hvis der er instruktioner på kassen, skal du selvfølgelig følge dem. Ellers er tommelfingerreglen, at filteret skrues på, indtil det eller gummiringen rører motoren. Herefter drejes det en kvart omgang mere.

Derefter skrues bundproppen i igen, og bilen fyldes med olie. Start motoren, og kontroller at olielampen slukkes som den skal.

Få tilbud på et olieskift

Få tilbud og sammenlign priser på olieskifte

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16538 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 193 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.