Sådan beskytter du bilens lak og farve

Hvis du lige har købt ny bil, eller fået den omlakeret, vil du gerne have det holder så længe som muligt.

Det er absolut ikke nemt, da du ikke er herre over vildfarne sten på motorvejen, eller unger der knalder døren op i sidemandens bil.

Der er alligevel nogle ting, du kan tænke over, når du kører i og parkerer din bil, for at få den til at se så pæn ud som muligt, i så lang tid som muligt.

 1. Parker på et sikkert sted

  Du kan ikke gøre noget ved hærværk, andet end at parkere på et sted, hvor du ved, der ikke sker noget. Der er altid nogle, der ikke har respekt for andres ejendele, så det er helt op til dig selv at gardere dig.

 2. Parker under tag eller dækken

  Regnvand er ikke særlig godt for bilen, da det er surt vand, der kan skade lakken på længere sigt.

  Solens skarpe stråler er heller ikke godt for lakken, der bliver misfarvet og afbleget ved længere ophold i solen.

  Hvis du ikke har en garage, hvor du kan parkere din bil sikkert, er det næstbedste at parkere på en overdækket parkeringsplads eller et sted, hvor der er en eller anden form for læ. Alternativt kan du købe et bildækken, så du kan beskytte bilen, hvis den skal stå ude et stykke tid.

  Autolakering og maling af bil

 3. Undgå at parkere under træer

  Umiddelbart kan det virke som en god ide at parkere under et træ for at beskytte den mod sollys og regnvejr. Men fugle elsker at opholde sig i træerne og lave reder, der sviner. Med fugle i træerne, kommer der mere end blade og pollen på bilen, når fuglene klatter.

  En fugleklat på bilen er ikke noget, lakken bryder sig om, da det kan give en misfarvning der, hvor klatten er, enten lakken eller den overfladebehandling bilen har fået. Det bedste er, hvis du straks fjerner klatten, når du opdager den.

 4. Billak - forsegling

  De fleste fabrikanter sørger for en ordentlig gennemsigtig belægning, der forsegler lakken og beskytter bilen, når den er ny. Det kan godt betale sig at få den genopfrisket hvert andet år eller deromkring. Nanocover er ved at blive populært og kan erstatte den traditionelle forsegling af lakken.

  Det beskytter ikke mod alt, men det vil betyde, at lakken kan holdes pæn så længe som muligt.

 5. Vask din bil regelmæssigt

  Hvis du vasker din bil regelmæssigt, kan du holde farven lys og lakken klar i længere tid. Selvfølgelig kan der være noget om, at overdrevent meget vand og sæbe slider belægningen af hurtigere, men det snavs og de stoffer, du på bare et par timer på landevejen får på bilen, er mere skadelige end vand og sæbe i det lange løb.

  Regnvand, mudder, fugleklatter, stumper fra bildæk bremsestøv er alt sammen noget, der hvirvler rundt på vejene og vil kunne påvirke bilens lak, hvis du ikke får det vasket af.

 6. Giv bilen en gang voks

  Selvom du har fået en beskyttende belægning på bilen som klarlak, er det også en god ide at give bilen en gang voks, når du vasker den. Det betyder blot, at der er dobbelt op på beskyttelse af bilen, inden det er bilens farve det går ud over. Du skal dog være opmærksom på, at Nanocover-produkter ikke tåler en voksbehandling.

  Voksen holder ikke så lang tid som klarlak, så derfor er det en god ide at gentage voksbehandlingen regelmæssigt. Måske ikke hver gang du vasker bilen, men så hver anden eller tredje gang.

Få tilbud på lakreparation

Få tilbud og sammenlign priser på autolakering

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

 • Få tilbud fra værksteder nær dig
 • Spar op til 70%*
 • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16538 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 193 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.