For at give dig den bedste oplevelse hos Autobutler bruger vi cookies. Ved at klikke rundt på sitet accepterer du brugen af cookies. Læs mere

Bilens gør-det-selv ABC

Sådan udskiftes katalysatoren

Udskiftning af udstødning

Du får sikkert aldrig brug for at skifte katalysatoren i løbet af din bils levetid.Katalysatoren er bygget til at kunne holde længe, og er ikke udsat for de samme nedbrydende elementer som resten af udstødningen og undervognen.

Selvom katalysatoren er fremstillet til at holde bilens levetid, kan der være situationer og forhold, hvor den alligevel ruster op, eller bliver defekt på anden måde. Katalysatoren er rævedyr, og udskiftningen tager et par timer.

Autobutler.dk værkstedsportal - 3 tilbud på din bilreparation

Du kan spare en del penge hvis du kan skifte katalysatoren selv. Vi har lavet en guide til det her:

 • Sørg for at bilen er parkeret på et jævnt underlag, og hæv bilen så alle fire hjul er fri fra underlaget.
 • Udstødningen skal være kold nok til at du ikke brænder dig, undlad at skifte katalysatoren lige efter du har kørt i bilen.
 • Find katalysatoren. Den skulle ikke være så svær at finde, det er en lille kasse eller klump midt på udstødningsrøret i den ende motoren er.
 • Undersøg katalysatoren for at se om den er svejst eller skruet fast til bilen. Hvis den er svejst fast er det ikke sikkert du kan skifte den selv. Hvis du har agdgang til det rigtige værktøj, og er fortrolig med det, kan du fortsætte med at fjerne katalysatoren selv.
 • Fjern oxygen sensoren fra katalysatoren. Nogle modeller har mere end en sensor.
 • Selv hvis katalysatoren er skruet fast, kan den være svær at fjerne. Hvis skruer eller møtrikker er rustet kan de være svære at fjerne. Det kan være en fordel at bruge noget rustfjerner, som f.eks. WD 40 multiolie.
 • Hver katalysator er forskellig, selvom de laver det samme. Det betyder at selve udskiftningen af katalysatoren kan variere, så du kan altid slå op i den brugsanvisning der hører med til din nye katalysator.
 • Nye katalysatorer leveres med pakninger der passer til røret og sørger for det er tæt. Hvis de medfølger, skal du sørge for at montere dem først, inden katalysatoren sættes fast.
 • Der er en pil på katalysatoren der fortæller hvilken vej den skal tilsluttes. Du skal også være opmærksom på hvilken vej den skal vende, så den rigtige side vender nedad.
 • Det kan være en god ide at få et par ekstra hænder til at hjælpe med at sætte katalysatoren til, det kan være lidt svært at holde og montere. Alternativt skal katalysatoren klodses op, så du kan montere den uden problemer.
 • Spænd boltene så meget du kan med fingrene, og monter alle sammen inden du strammer dem helt.
 • De fleste utætheder i udstødningen sker pga. løse bolte i ophænget, så sørg for at stramme dem godt.
 • Monter oxygen sensoren og vær sikker på at kablerne er korrekt sat fast, så de ikke rammer udstødningen. Kontroller en ekstra gang om de er monteret korrekt, så du ikke får en advarsel i instrumentpanelet.
 • Når alt er på plads er det vigtigt at du kontrollerer hele udstødningen. Larmer den, så er der noget galt, og kommer der røg ud af samlingerne, så er der også noget galt.

Ved et bilsyn bliver bilen kontrolleret at den ikke forurener for meget. Katalysatoren er en vital del til at opnå det, og derfor er det særligt vigtigt at den er monteret korrekt.

Hvis du er i tvivl om noget med katalysatoren, bør du tage mekanikeren med på råd, eller oprette en opgave, så du kan få 3 tilbud på at få det repareret.

Få 3 tilbud på udskiftning af katalysatoren

Alt om udstødningsrør og katalysator

Katalysator

Diesel partikelfilter

3 tilbud og sammenlign priser på udstødningen

FDM stikprøvekontrol
FDM har stikprøvekontrol af værkstederne på Autobutler. Det sikrer, at de bedste mekanikere er med.
Prisgaranti
Med prisgaranti på alle opgaver er du sikker på at få et godt tilbud.
Fair pris
Sammenlign priser hos flere værksteder.
2 års ekstra garanti
Vi sikrer dig med to års garanti på al service- og reparationsarbejde.

Få 3 tilbud fra værksteder nær dig

Vi har 294 kvalitetsværksteder klar til at tage imod din bil.

Få 3 tilbud

Alle bilreparationer