Hvad er et dieselpartikelfilter?

21 august 2015, 14:09

I 2009 trådte første del af Euronorm 5 standarden i kraft, der kræver, at alle producenter skal installere dieselpartikelfilter til udstødningen af alle dieselbiler.

Det betyder ikke, at biler fra før 2009 ikke har DPF’s, da mange bilproducenter inden standarden trådte i kraft, satte dieselpartikelfilter på bilerne.

Formålet med at indføre standarden var at reducere sodemissionen fra dieselbiler med 80%. Fra 1992 til i dag er det lykkedes at reducere udledningen med mere end 95%.

Få tilbud på reparation

Hvad gør dieselpartikelfilteret?

Dieselpartikelfilteret fanger og reducerer antallet af sodpartiklerne fra forbrændingsprocessen, inden de når ud i atmosfæren.

Det er ikke altid uden problemer, og du kan sagtens komme ud for, at DPF lampen pludselig lyser, så du får brug for noget vejhjælp!

Dieselpartikelfilter (DPF)

Der er flere forskellige udgaver af dieselpartikelfiltre, der alle har samme formål og opfylder de gældende bestemmelser. De prøver alle at lave så god en filtrering som muligt, så billigt som muligt, og så tæt på at kunne holde hele bilens levetid som muligt.

De fleste er fremstillet af cordierit, der er det samme keramiske stof, der også anvendes i katalysatorer.

Cordierit-filtre opfylder alle de kriterier, der er anført ovenfor, men har én stor ulempe. Cordierit har et lavere smeltepunkt end andre stoffer, der anvendes i DPF, og de keramiske filtre har tendens til at smelte under regenereringsprocessen.

Hvis du ikke har et cordierit-filter, er det sandsynligvis lavet af siliciumcarbid, der har et højere smeltepunkt. Dermed er der mindre sandsynlighed for, at det smelter ved regenereringsprocessen. Desværre er siliciumcarbid-filtre dyrere, og derfor er de mindre anvendt end cordierit-filtre.

Dieselpartikelfiltre med cordierit og silicioncarbid har som regel samme størrelse, så det ene kan snildt udskiftes med det andet, så du kan skifte type, hvis du vil.

Hvis du vil vide mere om, hvordan emmisionen i filteret fungerer, har dinex.dk lavet en god beskrivelse. God fornøjelse.

Få tilbud på dieselpartikelfilter

Alt om udstødningsrør og katalysator

Katalysator

Diesel partikelfilter

Få tilbud på reparation

Få tilbud og sammenlign priser på udstødningen

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16551 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 224 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.