Sort røg kommer ud af udstødningsrør

Hvorfor er det lovpligtigt at bruge dieselpartikelfilteret?

Når brændstoffet diesel forbrændes i motoren, dannes en masse sod. Væsentlig mere end i benzindrevne motorer. Det er en enorm miljøbelastning, som vi gerne vil undgå, og det sker med dieselpartikelfilteret.

Der er i dag monteret katalysatorer på stort set alle biler, i hvert fald de nye. Katalysatoren skal gøre de gasser, der fremstilles under forbrændingen, mere miljøvenlige. De stopper dog ikke sodpartikler, så derfor er der indført partikelfiltre til dieselbiler, da de er specielt slemme til at generere sod.

Det er et lovkrav, at der er dieselpartikelfilter på for at mindske udledningen af sod.

Få tilbud på reparation

Loven om udstødningens sodemission

Ændringen af de europæiske emissionskrav fra september 2009 har betydet, at producenterne skal sørge for, at nye biler ikke udleder store mængder sod, som der tidligere er blevet frigivet i atmosfæren.

For at opfylde kravene til de strengere standarder måtte producenterne herefter udstyre alle dieselbiler med et partikelfilterfor at mindske mængden af sod, der udledes.

Nogle af de første filtre blev monteret i hast for at opfylde de nye krav, men de var ikke klar til at klare så høje temperaturer, der skal til for at brænde sodpartiklerne effektivt, og kunne risikere at smelte.

Reparation og udskiftning af dieselpartikelfilter

Reparation og udskiftning kan være en dyr affære, og det kan virke som en nem og billig løsning blot at fjerne partikelfilteret, for bilen vil yde nøjagtig det samme uden, måske endda bedre, men det er forbudt og straffes med bøde.

Alle dieselbiler i Danmark skal i dag have partikelfilter installeret, for at reducere de skadelige sodpartikler. Det kontrolleres ved hvert bilsyn, at det er der, og at det virker efter hensigten, ellers består bilen ikke synet.

Efter kravene er blevet skærpede, har der været forholdsvis kort tid til at udvikle filtre, der kan skille sodpartiklerne fra udstødningesgassen, og det har givet en del problemer med at få dem til at holde bilens levetid, som det ellers er ønsket.

Hvis du kører lange ture ofte, f.eks. hver dag på motorvejen, får du sikkert aldrig problemer med dieselpartikelfilteret, mens hvis du udelukkende har korte byture, så kan det bedre betale sig med en benzinbil.

Få tilbud på dieselpartikelfilter

Alt om udstødningsrør og katalysator

Katalysator

Diesel partikelfilter

Få tilbud og sammenlign priser på udstødningen

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16548 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 212 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.