Et close-up af topstykket i motorens øverste del

Hvorfor har en motor et topstykke?

30 oktober 2019, 10:31

Du kan finde mange forskellige oplysninger om toppakningen, og mange bilejere er opmærksomme på toppakningens funktioner, men meget få kender til selve topstykket. Derfor har vi samlet alt, hvad du har brug for at vide om denne del af motoren.

Lær mere om hvordan topstykket i din bil fungerer, hvorfor det betyder noget, og hvilke skader, der kan opstå.

Hvad laver topstykket i min bils motor?

Topstykkets hovedopgave er at lukke motorens forbrændingskammer i toppen. Den øverste del af motoren kaldes topstykket, mens den nederste del er selve motorblokken. Topstykket sidder oven på motoren og lukker forbrændingskammeret. Afstanden, der er tilbage mellem topstykket og motoren, udgøres af toppakningen.

En anden af topstykkets opgaver er at sikre konstant smøring af cylinderen. Hvis cylindrene ikke er godt olierede, er en optimal drift af motoren ikke mulig, hvorfor topstykket er en uundværlig del af motorens funktion.

Sådan bygges et cylinderhoved

Topstykket er ikke kun en meget vigtig del af din motor, men også en af de dyreste dele af bilens motor på grund af dets komplekse struktur. Da topstykket udsættes for meget høje temperaturer under forbrændingsprocessen, består det af resistente aluminiumlegeringer og lette metaller.

I bunden er topstykket normalt monteret direkte på krumtapakslen og lukket øverst med en ventilafdækning. Afhængigt af om dit køretøj har en diesel- eller benzinmotor, er topstykkets struktur forskellig.

Dette er komponenterne i et topstykke i en benzinmotor

 • Indgangs- og udstødningskanaler: Disse sikrer, at udstødningsgassen kan slippe ud fra cylindrene, og at den absorberede blanding ml. Luft og brændstof kan komme ind i cylindrene
 • Indgangs- og udstødningsventiler: Det er her, benzinmotorer suger en luft- og brændstofblanding ind, mens udstødningsgasser samtidig transporteres til udstødningssystemet
 • Knastaksler: En krumtapaksel, der drives af tandremmen, driver knastakslerne. Knastakslerne er ansvarlige for at åbne og lukke ventilerne
 • Injektorer: De sikrer, at brændstoffet føres ind i forbrændingskamrene
 • Tændrør: De igangsætter forbrændingen af brændstof

Dette er komponenterne i et topstykke i en dieselmotor

 • Indgangs- og udstødningskanaler: De tillader udstødningsgas at slippe ud fra cylindrene og tillader, at den indfangede luft- og brændstofblanding føres ind i cylindrene
 • Indgangs- og udstødningsventiler: Dieseldrevne køretøjer suger luft ind gennem ind- og udstødningsventilerne, mens udstødningsgasser samtidig transporteres til udstødningssystemet
 • Knastaksler: En krumtapaksel, der drives af tandremmen, driver knastakslerne. Knastakslerne er ansvarlige for at åbne og lukke ventilerne
 • Injektorer: Disse fører brændstof ind i dieselmotorer i forbrændingskamrene eller forkamrene
 • Glødepropper: De fungerer som et koldstartshjælpemiddel

Kan topstykket få fejl?

Desværre gør topstykkets komplekse struktur og dets mange opgaver i motoren det udsat for slid. Den mest almindelige defekt er en lækkende toppakning, der er forårsaget af øget slid. Se mere i vores blogindlæg om tegn på en defekt toppakning.

Der kan også være skader på selve topstykket, for eksempel forårsaget af de høje temperaturer og stærke vibrationer i en kørende motor. Dette kan føre til revner i topstykkets materiale.

Reparation eller restaurering af topstykket?

Mange skader kan betyde en reparation af topstykket, hvilket kan være meget dyrt. Da topstykket er installeret i motoren, kan reparation involvere omfattende arbejde, f.eks. i form af en udskiftning eller en restaurering.

I de fleste tilfælde skal topstykket først fjernes og derefter slibes glat igen efter en reparation, da det er den eneste måde at sikre, at topstykket lukker den nederste del af motoren korrekt.

Komplet udskiftning af topstykket kræves dog kun i sjældne tilfælde. Oftest vedrører topstykkets skader let udskiftelige dele, såsom ventilerne.

På denne side finder du flere oplysninger om, hvor meget reparationen af topstykket koster.

Sådan genkender du tegn på skader

Hvis du bemærker uregelmæssigheder i motorfunktionen, tilrådes det at kontakte et værksted hurtigst muligt for at forhindre yderligere skader.

 • Tegnene på at topstykket er beskadiget inkluderer:
 • Du bemærker et strømtab af motoren
 • Kølevandstemperaturen er i det røde område
 • Du ser olie i kølevandet
 • Du skal fylde vand og olie på efter kort tid
 • Du bemærker en dårlig koldstartsadfærd

Hvordan afkøles cylinderhovedet i motoren?

Som allerede beskrevet ovenfor udsættes topstykket for høje temperaturer og skal derfor afkøles for at undgå overophedning og øget slid. Der er to forskellige typer af afkøling: Med vand eller med luft.

Luftkølede topstykker

Luftkølede topstykker køles kun af den forbipasserende luft. Derudover er de udstyret med en stor køle-finne.

Blandt fordelene ved denne afkølingsmetode er, at den sikrer pålidelig funktionalitet og kan bygges både meget enkelt og billigt. På den måde er reparationerne af sådanne topstykker billigere end reparationer af vandkølede topstykker. Derudover behøver du ikke bekymre dig om at bruge et frostmiddel i kølevæsken.

Vandkølede topstykker

De fleste moderne motorer afkøles ved hjælp af vand. Til dette formål bruges normalt en blanding af vand og et frostmiddel som kølevæske. For at afkøle topstykket føres kølevæsken gennem toppakningen ind i topstykket.
En af fordelene ved denne type afkøling er frem for alt, at kølevæsken kan absorbere og også sprede store mængder varme. Derudover er denne afkølingsmetode den mest effektive.

Få tilbud og sammenlign priser på motorarbejde

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

 • Få tilbud fra værksteder nær dig
 • Spar op til 70%*
 • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16538 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 193 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.