Hvad er en lambdasensor?

Hvad er en lambdasonde?

25 oktober 2019, 13:21

Lambdasonden, også kaldet en lambdasensor, er en lille føler placeret i bilens udstødningssystem mellem udstødningsmanifolden og katalysatoren. Det blev udviklet af Volvo i 70'erne.

Hvis du ejer en nyere bil, er den udstyret med 2 lambdasonder. I dette tilfælde vil den ene sensor være placeret lige efter katalysatoren i udstødningen.

Hvad er lambdasondens opgave?

Lambdasonden justerer brændstofmængden, der sendes til motorcylindrene, ved at optimere forholdet mellem luft- og brændstof. På den måde sørger den for, at motoren fungerer korrekt og har et balanceret benzinforbrug. Sonden nedsætter derfor også mængden af skadelig udledning af CO2-gasser ved at sikre, at katalysatoren fungerer korrekt.

Derfor sikrer lambdasonden, at din bil overholder de europæiske forskrifter for forurening og CO2-emissioner.

Hvordan virker sensoren?

Fordi lambda-sensoren er placeret foran katalysatoren, kan den måle forholdet mellem luft og brændstof i udstødningsgassen efter forbrændingen.

På den måde modtager køretøjets elektroniske kontrolenhed (ECU), der kontrollerer funktionerne i motoren, de korrekte data om emissionerne. Dette frigiver derefter den nøjagtige mængde benzin til motoren. Dette er vigtigt for at mindske de forurenende emissioner.

Er lambdasonden defekt?

Hvis lambda-sensoren er defekt, vil der ikke blive sendt nogen data til ECU’en, som derefter vil bruge fejlagtige oplysninger og dosere en forkert mængde benzin til motoren. Dette vil sandsynligvis øge brændstofforbruget og dermed de forurenende emissioner.

Udover de miljømæssige konsekvenser kan dette ligeledes føre til tilstopning af katalysatoren, som du derefter kan blive nødt til at udskifte.

Symptomer på en defekt lambda-sensor

  • Motorens advarselslampe vil lyse på instrumentbrættet
  • Bilen giver små ryk, når du starter
  • Usædvanligt højt brændstofforbrug
  • Lav motoreffekt ved acceleration
  • En stigning i emission af giftige gasser

Hvornår skal jeg udskifte lambdasensoren?

Levetiden for en lambdasensor er omkring 150.000 kørte kilometer. Levetiden kan dog være kortere afhængigt af forskellige faktorer, der kan beskadige sonden, hovedsageligt på grund af påvirkning fra motoren. Lækager fra udstødningen kan også skade sonden.

Hvis du bemærker nogle af de ovenfor anførte symptomer, anbefaler vi, at du besøger en mekaniker, der kan teste, om fejlen kommer fra lambda-sensoren. Dette gøres med et diagnosticeringsværktøj til biler.

Hvis du alligevel snart skal have bilen til syn, skal du være opmærksom på, at en defekt lambdasonde kan dumpe din bil. Tøv ikke med at bede om tilbud på en diagnosticering hos værksteder i nærheden af dig, eller få tilbud på en udskiftning af lambda-sensoren.

Kan jeg fjerne lambda-sensoren og stadig køre?

Kørsel uden lambda-sensoren er stærkt frarådet. Sensoren sikrer, at din bil ikke udsender mere CO2 end tilladt i henhold til EU-lovgivningen.

Så selvom du tror, at din bil vil være mere kraftfuld, varer det ikke ved, da katalysatoren vil have en større risiko for at stoppe til.

Dertil kommer, at udgiften er større over tid, da kørsel uden lambdasensoren øger dit brændstofforbrug med cirka 15%.

Få tilbud og sammenlign priser på udstødningen

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16548 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 212 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.