For at give dig den bedste oplevelse hos Autobutler bruger vi cookies. Ved at klikke rundt på sitet accepterer du brugen af cookies. Læs mere
Hvordan fungerer bilens gear?

Hvad er en gearkasse?

25 april 2018, 09:02

Man må antage, at alle bilister nogenlunde ved, hvad gearkassen i bilen bruges til – men det er nok langt fra alle, der ved, hvordan det rent faktisk fungerer.

Det kan godt lyde lidt kompliceret, men det er faktisk lettere, end du tror.

Det grundlæggende

Gearkassen er en grundlæggende del af din bil, og det ville ikke være muligt at køre i bilen uden. Den er en del af drivlinjen, som er monteret direkte på motoren, og omdanner motorens omdrejningerne til moment, som driver hjulene.

Gearkassen er ansvarlig for at realisere en effektiv kørsel. Ved at skifte gear kan du sikre, at omdrejningerne holdes nede, således at motoren ikke overbelastes og forbruget sænkes.

Overordnet skelner man mellem manuelle gear og automatiske gear. I en bil med manuelt gear er der 5 eller 6 fremadrettede gear og bakgear, som føreren af bilen selv skifte, mens biler med automatisk gear udfører de nødvendige gearskift automatisk. Derudover findes der semiautomatiske gearkasser, men her forholder vi os udelukkende til manuelle og automatiske gear.

Sådan virker det

Ved at skifte gear ændres samspillet mellem forskellige tandhjul i gearkassen. Dette giver forskellige gearforhold.

Motorens moment bliver således styret af gearkassen, så den passer til enhver kørselssituation. Gearkassen overfører momentet videre til drivakslerne, som driver hjulene.

Af denne grund bemærker du det direkte, hvis du skifter til det forkerte gear eller giver for meget gas, når du starter.

I en bil med manuelt gear vil koblingen bygge bro mellem motoren og transmissionen, så du kan skifte gear, når du trykker på koblingspedalen. I en automatisk gearkasse sker dette helt automatisk.

I din bils servicehæfte kan du læse, hvornår din gearkasse skal have skiftet olie. Det er en integreret del af vedligeholdelsesplanen for mange køretøjer, og er oftest inkluderet i et serviceeftersyn.

Selv små ting kan forårsage stor skade i gearkassen. Så hvis du mærker, at den opfører sig anderledes, end den plejer, bør du få en mekaniker til at kigge den efter.

Læs mere om gear

Få 3 tilbud og sammenlign priser på gearkassearbejde

Få 3 tilbud » Få 3 tilbud »

Fordele med Autobutler

  • Få 3 tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar 20-40 %
  • 3 års fuld garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.4 / 5 - 12035 anmeldelser

Få 3 tilbud nær dig

Vi har 283 kvalitetsværksteder klar til at hjælpe.

Få 3 tilbud

Alle bilreparationer