Close-up af turbolader i motoren

Turbolader: Hvad skal jeg vide og tænke over, når jeg kører med turbo?

30 oktober 2019, 10:51

Nu om dage er en turbolader standardinventar i diesel- og benzinmotorer, men de fleste bilejere ved ikke rigtigt, hvilke funktioner en turbolader har, og hvad de skal tænke over, når de kører med turbo. Derfor har vi samlet de vigtigste oplysninger om turboladere, så du ved nøjagtigt, hvordan de fungerer, hvad de gør, og hvordan du kan vedligeholde din turbolader på den bedste måde.

Hvad gør en turbolader?

En turbolader øger ydelsen i en forbrændingsmotor. En motor får sin kraft fra forbrændingen af blandingen mellem brændstof og luft. Derfor øges motorens ydelse også, når den modtager mere af denne blanding. For at øge den kubiske kapacitet - og altså mængden af luft og benzin - øges cylindervolumen ofte, eller der tilføjes en yderligere cylinder. Den samme tilstand kan opnås ved at indføre mere luft i de eksisterende cylindre. Det er nøjagtigt, hvad turboladeren er ansvarlig for.

Hvordan fungerer en turbolader?

En motor uden en turbolader trækker kun frisk luft ind og indfører den i forbrændingsprocessen. En motor med en turbolader bruger udstødningsluften oveni den friske luft. Dette sikrer en højere motorydelse med lavere brændstofforbrug og derved lavere CO2-udledning.

En turbolader består normalt af en udstødningsturbine og en turbokompressor, der er monteret på en fælles aksel. Gassen strømmer fra ydersiden til indersiden af turbinen, mens den strømmer fra indersiden til ydersiden af kompressoren. Først accelereres udstødningsluften gennem turbinen og ledes ind i kompressoren. I kompressoren komprimeres luften.

Denne komprimerede luft ledes derefter gennem en luftkøler for at afkøle den tilstrækkeligt. Dette er især vigtigt for at reducere CO2-emissionerne og øge motorens ydelse. Derefter ledes luften ind i cylindrene og driver stemplerne sammen med det indførte brændstof. Som et resultat øges accelerationen.

Hvad er en dobbelt turbo?

Mange turboladede motorer har to turboer i stedet for én stor. Turboladerne er lidt mindre og deler cylinderens udstødningsrør. Det betyder, at hver turbolader i en sekscylindret motor bruger udstødningsgas fra tre cylindre.

En stor fordel ved to turboladere er, at de kan give et boost på trods af lavere masse - så selv når du ikke kører stærkt, har de en fin effekt. Dette betyder, at hvor en stor turbolader har brug for mere energi og dermed højere motorhastigheder for at opbygge et gavnligt boost, er det ikke tilfældet med to turboladere. Disse kan producere tilstrækkelig komprimeret luft selv ved lavere hastigheder. Derudover kan de levere kraft nok, selv med meget høj hastighed.

Hvad sker ved træghed i turboen?

Nogle gange går der længere tid fra du giver gas til en bestemt hastighed er nået - der mangler kraft. Dette sker ikke så tit i moderne biler, hvorfor fejlen primært findes i turboladere fra 90'erne.

Hvor længe holder en turbo?

Som regel holder turboladere lige så længe som motoren og skal ikke udskiftes før. Turboens levetid afhænger dog af mange forskellige faktorer, så det kan stadig være nødvendigt i nogle tilfælde at reparere turboen eller at få den udskiftet.

Hvordan kan du forhindre skader på turboen?

Fra kvalitetsværkstederne i vores netværk ved vi, at de fleste skader på turboladeren er forårsaget af ting, der kunne undgås ved regelmæssig vedligeholdelse og serviceeftersyn. Det tilrådes derfor at overholde intervallerne for olieskift, at oliefilteret regelmæssigt skiftes, at olietrykket kontrolleres, og at luftfilteret renses. Dette sikrer, at din turbolader forbliver funktionel så længe som muligt, og at den ikke skal repareres eller udskiftes på et tidligt tidspunkt.

Hvad er de mest almindelige skader?

En af de mest almindelige skader på en turbolader er, når affald fra turbinen eller kompressoren finder vej ind i turboladeren. Også snavs i olien kan beskadige turboen og forårsage nogle fejl.

Derudover kan mangel på olie i motoren føre til skader på motoren og turboladeren, hvilket kan medføre, at den mister funktionaliteten og skal udskiftes helt. For høj udstødningstemperatur kan også skade din turbolader. De fleste forhøjede temperaturer udløses af fejl i tændings- eller brændstofsystemet.

Hvordan kører jeg mest optimalt med en turbolader?

En turbolader er udsat for meget høje temperaturer, fordi den bruger udstødningsenergi. En normal benzinmotor kan blive op til 1.000 grader varm. Hvis bilen parkeres efter langvarig kørsel med fuld gas, især efter kørsel på motorvejen, kan der opstå en varmeopbygning i motorrummet. Dette sker på grund af den pludselige mangel på vind - og dermed nedkøling - som turboen ikke kan tilpasse sig. Dette kan reducere turboladerens forventede levetid betydeligt og bør derfor undgås.

Derfor bør store temperaturændringer altid undgås. Hvis du har kørt på motorvejen i en længere periode, skal du slutte turen af med at køre lidt langsommere og ikke parkere din bil umiddelbart efter, at du har forladt motorvejen. Dette gør det muligt for turboen at tilpasse sig den høje temperatur med mindre afkøling.

Samtidig skal du sørge for at undgå en stor temperaturforskel i begyndelsen af din tur. Derfor anbefales det at opvarme turboen og motoren, inden du accelererer fuldt.

Få tilbud og sammenlign priser på motorarbejde

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16551 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 224 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.