Bremsedele fra bil

Bremseskiver, bremseklodser og kaliber til bilen

23 marts 2015, 10:58

Hvad er bremseskiver, bremseklodser og kaliber

Bilens bremser er noget af det der skal sørge for vores sikkerhed, når vi kører. Det kan være ekstremt farligt, hvis de fejler, men for det meste er vi blevet advaret i forvejen.

Du skal have styr på både bremseskiver, bremseklodser og kaliberen. Alle dele kan være mere eller mindre slidte, og kan give forskellige symptomer på slitage. Vi gennemgår her hvordan hele bremsesystemet fungerer.

Bremse kaliber, skiver og klodser

De fleste moderne biler er udstyret med bremseskiver. Det betyder at der på hvert hjul er monteret en skive, der drejer rundt sammen med hjulet. Kaliberen sørger for at bremse farten, ved at klemme om skiven, så der opstår friktion med kraftig modstand. Bremseklodserne sidder inde i kaliberen, og er dem der klemmes ind mod bremseskiven for at skabe friktion. På begge sider af skiven.

Få tilbud på reparation

Når du træder på bremsen vil trykket i bremseslangerne blive øget, og da bremsevæsken ikke kan trykkes sammen, vil det påvirke kaliberen til at presse bremseklodserne ind mod bremseskiven. Når dette sker samtidig på alle fire hjul, vil bilens hastighed aftage på en kontrolleret måde, der til sidst bringer bilen til standsning.

Bremseskiverne er lavet af et blødere materiale end bremseskiverne, og derfor oplever du sikkert, at bremseklodserne skal skiftes oftere end bremseskiverne. Hver gang du træder på bremsepedalen, slides der lidt af bremseklodserne, og til sidst er de så slidte at de skal skiftes.

Hvordan kontrollerer jeg bremseskiver og klodser?

Der er så mange forskellige udgaver af bremsesystemer, så det er svært at komme med andet end en eneste stensikker metode til at kontrollere bremserne: Skil dem ad!

Du kan stå og kigge på bremserne udefra, og se at skiven og klodserne ser fine ud. Men hvis det kun er den inderste bremseklods der tager fat, mens den yderste hænger, kan du reelt ikke se hvor slidte de er.

Det betyder, at du skal have alle fire dæk af, kigge på begge sider af skiverne, og tjekke alle bremseklodser. Og når du så er i gang, kan du lige så godt pille bremseklodserne af, og rense det hele for bremsestøv.

Nogle bilmodeller kører med følere på bremserne, så du reelt burde kunne se når de er ved at være slidte. Hvis du er heldig, er der en føler på det ene fordæk, og en føler på det ene bagdæk. men du kan lige så godt risikerer, at din model kun har en føler på et af fordækkene.

Når du kontrollerer bremseskiver og bremseklodser, bør du være opmærksom på følgende:

  • Bremseskiverne bør være blanke, fri for rust og uden dybe riller. Der kan være en let rille der indikerer at skiven drejer rundt, mens klodsen holdes stille, men hvis der er tydelige riller, skal skiven slibes inden der kommer nye klodser på. I dag kan det stort set ikke betale sig at slibe bremseskiverne, da det tager for lang tid, hvilket betyder det bliver for dyrt hvis værkstedet skal gøre det, i forhold til hvad et nyt sæt koster.
  • Bremseklodserne skal være slidt jævnt. Hvis de ikke er lige tykke på begge sider af skiven, eller hver især er slidt skævt, bør du få efterset hele bremsesystemet. Det kan være noget så simpelt som bremsestøv kombineret med det våde vejr og mudder på vejene, men det kan også skyldes en defekt kaliber, at det er skævt monteret eller noget helt tredje.

Hvis du er bare den mindste smule i tvivl, bør du skifte, eller få skiftet, det der er tvivl om.

Sikkerheden er vigtigst

Det behøver ikke nødvendigvis være så svært at tjekke dine bremser, hvis du har udstyret til det. Det er da også mere et spørgsmål om du selv har tid og lyst til at blive beskidt, end opgavens sværhedsgrad.

Hvis du på den anden side er bare den mindste smule i tvivl, bør du lade en professionel kontrollere bremserne. Sikkerheden er vigtigst.

Hvis du vil være sikker på, at kontrol af bremser er med i et almindeligt service, skal du spørge ind til det når du opretter jobbet. På den måde kan du trygt overlade bilen til mekanikeren. Nogle værksteder har “synlig kontrol”, men da det er en ophængt bil, hvor hjulene ikke er taget af, er det begrænset hvor meget “kontrol” der er i opgaven.

Alt om bilens bremser

Få tilbud på dæk og dækskifte

Få tilbud og sammenlign priser på bremser

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16538 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 187 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.