Husk at passe godt på din bils bremser

Livsfarlige bremser

25 januar 2016, 12:49

Det danske vintervejr sætter bilens bremser på hårdt arbejde. Det er derfor især nu vigtigt at sikre, at bilen bremser virker. Alligevel kører mange af os rundt med biler, der ikke kan lave et passende bremsespor.

Danske biler kører med dårlige bremser

Næsten hver tredje opgave på Autobutler er relateret til bremser her i december. Især her om vinteren kan nedslidte bremser og manglende bremsevæske gøre det farligt at være bilist, fordi bilen får længere bremselængde og sværere at styre ved farlige situationer. Problemet er at en moderne bil sagtens kan have delvist defekte bremser, uden at man ved almindelig kørsel opdager det.

”Mange bilister blæser tilsyneladende stort på, om bilen ikke bremser ordentligt og kører videre på de danske landeveje. Det er ekstra skræmmende, når vi ved, at vinteren er den tid, hvor man har mest brug for, at bilens sikkerhedsudstyr er tip-top og bremserne skal kunne reagere hurtigt og korrekt”, forklarer Autobutlers analysechef Jan Sturm, som har set eksempler på bremser, der i så dårlig stand, at det reelt svarer til, at bilen kun kan bremse med motoren.

Få tilbud på bremsearbejde

Vi ignorerer bilens vigtigste sikkerhedssystem

”Kontakten mellem en bil og vejbanen svarer til fire håndflader. Alle kan derfor godt forstå, hvorfor det er vigtigt med gode bremser – men når vores mekanikere spørger bilisterne, er de fleste ikke selv klar over, hvor alvorlig bremsefejlene kan være”, siger Jan Sturm. Han opfordrer alle bilister til at få kontrolleret bilens bremser mindst en gang årligt – især ved ældre biler.

”Danske bilister er alt for lemfældige med at få tjekket bilernes teknik jævnligt. Hvis man har en ældre bil, er det desværre ikke tilstrækkeligt at få service på bilen hvert andet år. Det danske klima er hårdt for bilerne, så en ældre bil skal minimum tjekkes en gang årligt, hvis man vil være sikker på, at bilen er i forsvarlig stand. Det værste ved bremsefejlene er jo, at konsekvenserne er så alvorlige, som de er. Det er i den pludselige katastrofeopbremsning, at bremsesvigt kan blive fatalt”, forklarer Jan Sturm.

Det kan du selv gøre for at tjekke bremserne

Ud over at tjekke bremseskivens tykkelse og se efter rust, er man desværre nødt til at have en fagmand til at tjekke bremsesystemet. Mekanikernes vigtigste råd er at sørge for at skifte bremsevæske ofte og minimum en gang årligt. Det kræver en tur på værkstedet, men kan gøres på stedet, medens du venter.

Nogle symptomer på at bremserne bør efterses kan være:

  • Bilen sejler frem og tilbage, når du bremser almindeligt. Det er tegn på, at bremseklodserne er slidt skævt.
  • Bremserne larmer, når du drejer, hvilket tyder på, at kaliberen ikke sidder helt perfekt i forhold til bremseskiven.
  • Når du bremser, kommer der en skurrende lyd. Det er tegn på, at enten klodser eller skiver er slidt op. Det kan være tegn på rust, så hvis lyden kun kommer i starten af kørslen, og det derefter forsvinder, er det som hovedregel ikke et problem.

Få tilbud på bremsearbejde

Alt om bilens bremser

Få tilbud på tjek af bremser

Få tilbud og sammenlign priser på bremser

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 60%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16334 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 214 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.