Olie til bilens motor

Hvad bruger bilen motorolien til?

13 maj 2015, 10:43

Den grundlæggende funktion af motorolien er at smøre de bevægelige dele i motoren.

Korrekt smøring tillader alle de forskellige motordele at bevæge sig forbi hinanden uden at generere for meget friktion. Uden olien ville friktionen sænke motorens ydelse drastisk, og det ville også generere en masse varme, som kan gøre alvorlig skade på vitale komponenter.

Motorolien sørger for, sammen med frostvæske i køleren, at motoren ikke overophedes. Ved at reducere mængden af friktion mellem bevægelige dele, bliver varmen spredt ud over hele motoren, og er ikke koncentreret i ét område. Det gør det muligt at komme lettere af med varmen.

Motorolien fungerer også som rengøringsassistent. Olien er klæbrig og fanger eventuelle stumper af støv eller snavs, som finder vej ind i motoren. Dette er en anden måde, hvor olien reducerer friktionen ved at fjerne små stykker snavs, så det ikke sidder fast på motordelene, eller får lavet en prop noget sted i motoren. Motoren skal forblive ren, for at kunne give den maksimale ydelse hele tiden, og motorolien er det altafgørende for at det kan ske.

Motoren kan arbejde i et vist omfang uden motorolie, men det ville koste meget mere brændstof for at få samme ydelse ud af motoren. Olien skaber en glat overflade, som gør at alle delene kan bevæge sig frit, med minimal modstand, og for den bedste brændstoføkonomi.

Få tilbud på et olieskift

Få tilbud og sammenlign priser på olieskifte

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16538 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 193 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.