Hvorfor bilen trækker til højre eller venstre

03 december 2021, 13:45

Trækker bilen skævt? Så kan der være mange årsager til det. I dette indlæg gennemgår vi en række årsager og symptomer du kan kigge efter, der indikerer at det er tid til at besøge værkstedet.

Du har fornemmelsen af, at din bil trækker skævt når du kører. Du oplever det måske i højere grad i accelerations -og bremsefasen. Dette kan skyldes flere årsager.

Hyppigste årsager til at bilen trækker til højre eller venstre

• Forkert dæktryk, for højt eller for lavt dæktryk
• Ujævnt dækslid
• Fejl eller defekter i bremsesystemet
• Forkert sporing af din bil
• Defekte dele i bilens hjulophæng
• Defekte dele i bilens styretøjForkert dæktryk kan være årsag til at bilen trækker til højre eller venstre

Mange nyere biler har dæktryksovervågning, dvs. du bliver gjort opmærksom på, hvis et eller flere dæk mister dæktryk. Kontrollér dæktrykket jævnligt da dækkene naturligt mister tryk med tiden. Har du ikke dæktryksovervågning eller en dæktryksmåler, så kan du med fordel bruge tankstationens dækpumpe for, at måle dæktrykket på alle fire dæk.

Det korrekte dæktryk varierer afhængigt af bilen. Du kan finde det korrekt dæktryk i bilens handskerum, dørkanten til førersædet, benzindækselet eller helt sikkert i bilens manual.

Dækslid kan være årsag til at bilen trækker til højre eller venstre

Dækslid kan forekomme af en række grunde, men hyppigste på grund af forkert dæktryk over længere tid.

Trækker din bil stadig til højre eller venstre med korrekt dæktryk, så burde du tjekke hvorvidt om det skyldes, at dækkene er slidt ujævnt.

Kontrollér dæk slitage jævnligt. Lovkravet for dækmønsteret er minimum 1,6 mm. Det anbefales minimum at have 3 mm på sommerdæk og 4 mm på vinterdæk. På alle dæk finder du et slidemærke (En lille forhøjning imellem dækmønstret), hvorpå du kan mærke om det nuværende dækmønstre stikker over slidemærket.

Dækmønster & slidemærke

Bilens bremser kan være årsag til at bilen trækker til højre eller venstre ved nedbremsning

Hvis dæktrykket er korrekt og dækmønstret ikke er slidt ujævnt, så kan det skyldes forskellige problemer i bremsesystemet. De hyppigste årsager kan være:

  1. Slid på bremseskiver, bremseklodser eller bremsekaliber
  2. Bremserne "hænger" (bremseklodserne og bremseskiven forbliver i kontakt og det føles som bilen konstant bremser lidt)
  3. Der kan også være fejl i ABS-enheden, hvilket resulterer i at bremsetrykket fordeles forkert I bilens bremsesystem

De overnævnte fejl resulterer i at bremsestemplets kraft fordeles ujævnt eller fejlagtig, og at bilen trækker i den retning, hvor kraften er størst.
Vi anbefaler at en mekaniker kigger på dine bremser, hvis du har mistanke til, at de er årsagen til at bilen trækker skævt ved nedbremsning.

Få tilbud fra lokale værksteder

Sammenlign tilbud på: Fejlsøgning, reparation eller udskiftning af bremser.Forkert sporing kan være årsag til at bilen trækker til højre eller venstre

En forkert sporing giver forøget og ujævnt slid på dækkene, højere brændstofsforbrug og kan forsage at bilen trækker skævt. Hvis hjulene er ude af sporing, så betyder det at vinklerne på hjulene afviger fra bilproducentens anbefaling.

Bilens dæk og styretøj kommer oftest ud af sporing, når du har kørt over en høj kantsten eller over et dybt hul. Det kan også komme over længere tids kørsel. Særligt hvis du kører på ujævne veje, hvor bilens styretøj og dæk belastes mere end normalt.

Sporing af bilen

Overvej en sporing af hjulene hvis overstående gør sig gældende for din bil, da det kan være årsagen til, at bilen trækker til den ene side, at den slingrer, eller at rattet ikke trækkes tilbage på plads efter et sving.

Bestil firehjulsudmåling (sporing) her
Spar i gennemsnit 31 % svarende til 1090 DKK


Defekte dele i bilens hjulophæng og styretøj kan være årsag til at bilen trækker til højre eller venstre

De følgende dele kan være skyld i at bilen trækker til højre eller venstre:
• Drivaksler/drivled
• Støddæmpere
• Fjedre
• Bærearme
• Krængningsstabilisator
• Tandstangen
• Styrarme

Ved de fleste forhjulstrukne biler, er længden af drivakselerne forskellige, højre aksel er længere og derfor vil bilen, når acceleration presses skarpt, have tendens til at trække til højre.

Hvis tidligere årsager ikke stemmer overens med din oplevelse og du har korrekt dæktryk samt dækmønster, anbefaler vi at du finder et værksted nær dig, så du kan få foretaget en fejlsøgning.
Her kan en uddannet mekaniker grundigt vurdere alle årsager bag, og samtidig undersøge hele bilens undervogn og hjulophæng. Derved sikrer du, at din bil har den korrekte indstilling.

Få tilbud nær dig

Vi har 222 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.