Alt du behøver at vide om Adblue

24 august 2023, 13:42

Hvad er Adblue?

Adblue er en klar, ikke-giftig væske bestående af 32,5% højrenset urinstof og 67,5% destilleret vand. Adblue sprøjtes ind i udstødningen under kørslen. Den fungerer som et additiv til dieselkøretøjer udstyret med selektiv katalytisk reduktion (SCR) teknologi. Via en SCR-katalysator hjælper Adblue med at nedbryde kvælstofilte i udstødningen. Bilens partikelfilter opfanger herefter 99,9 pct. af de sundhedsskadelige partikler.

Hvordan Fungerer Adblue?

Når Adblue fyldes på dit køretøj, bliver det indsprøjtet i udstødningen, hvor det reagerer med udstødningsgasserne. Denne kemiske reaktion omdanner NOx-gasserne til uskadelig kvælstof og vanddamp. Med andre ord hjælper Adblue med at rense udstødningsgasserne, før de frigives i atmosfæren. Undlader du at påfylde AdBlue, vil bilen til sidst ikke kunne starte. Udstødningsteknologien kan skades uden den nødvendige mængde AdBlue.

Adblue Pris: Hvad Du Skal Vide

Hvad er prisen på Adblue, og hvordan påvirker det mit budget? Lad os dykke ned i, hvad du skal vide om Adblue-priserne.

En liter AdBlue burde koster omkring 20 kr. Tommelfinger reglen er man ca. bruger 1 liter Adblue per 1.000 km.
Så kører man ca. 20.000 km på 20 L Adblue, er det tilsvarende 0,02 kr pr. km. Dette er anslået, da forbruget afhænger af kørselsmønstret.

1. Varierende Priser:

Prisen på Adblue kan også variere afhængigt af, hvor du køber det. Du kan finde Adblue på tankstationer, autoværksteder og endda i store detailbutikker. Det er en god idé at sammenligne priser fra forskellige steder.

AdBlue betegnes som et kør-videre-produkt i lighed med sprinklervæske og er derfor ikke inkluderet i bilens driftsbudget.

Adblue sælges normalt i forskellige størrelser og typer af beholdere. Du kan finde det i små flasker til engangsbrug, større beholdere til opfyldning derhjemme og i bulk til erhvervsmæssig brug. Prisen pr. liter kan variere afhængigt af den valgte emballage og mængde.

Fordele ved Adblue:

  1. Miljøvenlig: Den mest afgørende fordel ved Adblue er dens miljøvenlige karakter. Ved at reducere NOx-emissioner bidrager du aktivt til at beskytte luftkvaliteten og mindske din bils påvirkning af luftforurening.

  2. Forbedret Brændstofeffektivitet: Adblue hjælper ikke kun med at reducere emissioner, men det kan også forbedre din bils brændstofeffektivitet betydeligt. En renere forbrænding betyder, at din motor kan arbejde mere effektivt, hvilket igen kan føre til betydelige brændstofbesparelser.

  3. Længere Motorlevetid: Adblue bidrager til at vedligeholde en renere forbrænding, hvilket i sidste ende kan forlænge din motors levetid. Dette resulterer i mindre vedligeholdelse og lavere omkostninger i længden.

  4. Forbedret Ydeevne: Adblue kan også bidrage til en mere jævn og kraftfuld motorydeevne, hvilket er særligt mærkbart under tung belastning eller ved kørsel i udfordrende terræn.

Med denne enkle procedure og den nødvendige forsigtighed kan du nemt opretholde dit køretøjs Adblue-niveau og fortsætte med at drage fordel af dets miljømæssige og ydeevnemæssige fordele. Det er en lille indsats med stor betydning for både din bil og planeten.

Sådan Bruges Adblue:

Brugen af Adblue er enkel. De fleste moderne dieselkøretøjer er udstyret med en Adblue-tank og en påfyldningsdyse, der ligner brændstoffyldeprocessen. Det er vigtigt at overvåge Adblue-niveauet i dit køretøj og fylde det op, når det er nødvendigt. Frekvensen af påfyldning afhænger af dit køretøjs forbrug og tankens størrelse.

Adblue

Påfyldning af Adblue-Tanken: En Enkel Proces

At påfylde din bils Adblue-tank er en ukompliceret proces, der kræver minimal indsats. Typisk er Adblue-tanken placeret ved siden af din brændstoftank mens andre har en studs i bagagerummet, og påfyldningsdyse og påfyldningspunktet er let genkendelige. Adblue påfyldes en separat tank på bilen. Her er trinene:

1. Forberedelse:

Start med at tjekke Adblue-niveauet i din tank. De fleste moderne køretøjer har en indikator, der viser, hvor meget Adblue der er tilbage. Det er en god idé at have en beholder med Adblue ved hånden, hvis du finder ud af, at tanken er lav.

2. Åbn Påfyldningspunktet:

Find påfyldningspunktet, normalt markeret med en blå hætte eller ikon. Åbn forsigtigt påfyldningspunktet og skru låget af.

3. Påfyld Adblue:

Brug en Adblue-beholder eller en påfyldningsdyse, der er designet til at forhindre spild, og begynd at påfylde Adblue i tanken. Vær forsigtig med ikke at spilde eller dryppe, da Adblue kan forårsage korrosion, hvis det kommer i kontakt med visse overflader.

4. Overvåg Niveauet:

Stop påfyldningen, når tanken er fyldt, eller når din bil's indikator viser, at den er tilstrækkelig fyldt. Overfyldning kan føre til spild og er ikke nødvendigt.

5. Luk Påfyldningspunktet:

Skru låget forsigtigt på påfyldningspunktet og sørg for, at det er sikkert lukket.

Har du fejltanket Adblue:

Det er vigtigt at bemærke, at Adblue er nødvendigt for din dieselbil, da den ikke kan køre uden det. Hvis du ved en fejl kommer til at hælde Adblue direkte i dieseltanken, er det vigtigt, at du ikke starter motoren. En fejlpåfyldning vil kræve en rensning og skylning af brændstofsystemet, da Adblue vil gelere eller krystallisere og dermed blokere for gennemstrømningen. Bliver motoren startet, kan der ske store skader. Så længe du ikke har startet motoren, bør der dog ikke opstå problemer.

Du kan få tilbud på udskiftning eller reparation af motoren her:

Få tilbud nær dig

Vi har 208 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.