Helårsdæk eller vinterdæk – hvad skal du vælge?

09 september 2021, 12:50

For de fleste danske bilister er det en selvfølge, at man skifter til vinterdæk om efteråret og til sommerdæk omkring påske. Men kan man slippe for at skulle skifte dæk to gange om året ved at vælge helårsdæk?

I dette indlæg kan du læse alt, du skal vide om helårsdæk. Læs med og bliv klogere på deres kendetegn, fordele og ulemper.

Hvad kendetegner helårsdæk?

Helårsdæk er dæk, som kombinerer egenskaberne fra både sommerdæk og vinterdæk, og i hårdhed og lameldybde ligger de derfor midt imellem sommerdæk og vinterdæk.

Det betyder, at du kun skal bruge ét sæt dæk og derfor ikke er nødt til at skifte fra sommer- til vinterdæk, når vinteren nærmer sig.

M+S mærket

Ligesom vinterdæk er helårsdæk mærket med M+S (Mud + Snow), og derfor er de egnet til at køre i vinterføre. M+S mærket betyder også, at helårsdæk følger samme monteringsregler, der gælder for vinterdæk. Derfor må helårsdæk kun monteres sammen med andre M+S-mærkede dæk.

Få tilbud på nye dæk, hjul- & dækskifte
Sammenlign tilbud på: Nye dæk med/uden fælge, dækskifte eller hjulskifte.


Helårsdæk kan meget – men ikke alt

I de seneste 10-20 år har helårsdæk udviklet sig meget, og der er flere gode alternativer at vælge imellem. Det er dog vigtigt at understrege, at når man fremstiller et dæk, der er egnet til kørsel i al slags føre, får man et dæk, der kan lidt af hvert.

Ordet “helårsdæk” kan derfor skabe en falsk fornemmelse af tryghed, da helårsdæk ikke er optimale til al kørsel. Om sommeren har de længere bremselængde i vådt føre, end sommerdæk har, og på sne- og isglatte veje har de også længere bremselængde, end vinterdæk har.

Hvis din kørsel ikke foregår i kritiske vejrsituationer, der stiller høje krav til dine dæk, kan helårsdæk være et godt alternativ til vinterdæk. Men hvis du er afhængig af at køre i al slags vejr om vinteren, skal du stadig vælge vinterdæk.

Vær opmærksom på reglerne i andre lande

I Danmark har vi en mild og våd vinter, og selvom vinterdæk er de bedste dæk til kørsel i vinterføre, er der intet krav om, at du skal vælge vinterdæk frem for helårsdæk.

Skal du dog til Sverige eller længere nordpå, hvor vinteren er hårdere, eller til skisportsstederne sydpå, skal du være opmærksom på, at helårsdæk ikke nødvendigvis opfylder kravene til vinterdæk.

I nogle lande er det desuden et lovkrav at køre med vinterdæk i vinterperioderne. Derfor bør du altid skifte helårsdækkene ud med vinterdæk, hvis du skal køre udenlands om vinteren.

Få tilbud på nye dæk, hjul- & dækskifte
Sammenlign tilbud på: Nye dæk med/uden fælge, dækskifte eller hjulskifte.


Fordele og ulemper ved helårsdæk

Fordele ved helårsdæk

Det er nærliggende at tænke, at helårsdæk sparer én for omkostningen ved at skulle skifte til et helt nyt sæt dæk. Men faktisk udligner omkostningerne sig: Når man skifter til vinterdæk, slider man ikke på sine sommerdæk og vice versa. Derfor bør omkostningerne ikke være en af overvejelserne ved at vælge helårsdæk.

Der er dog mange andre fordele ved helårsdæk. Som udgangspunkt er helårsdæk egnede til sommerkørsel og velegnede til kørsel på vinterveje, der saltes og ryddes regelmæssigt. Derfor kan mange bilister med fordel vælge dem som alternativ til sommer- og vinterdæk.

Derudover slipper du for besværet ved at skulle planlægge et værkstedsbesøg, og der kan være en lille besparelse ved ikke at skulle skifte dæk to gange om året. Desuden risikerer du ikke at glemme at skifte til vinterdæk, og derfor bliver du ikke pludselig overrasket med sommerdæk på, når den første sne falder.

Ulemper ved helårsdæk

Uanset hvor gode de er, har helårsdæk ikke lige så gode egenskaber som sommer- og vinterdæk. De styrer ikke lige så godt i vådt føre som sommerdæk, og de egner sig ikke til al slags vinterføre.

Der er desuden ingen garanti for, at du kan bruge dine helårsdæk, hvis du skal køre i vinterføre i andre lande. Derfor vil du stadig være nødt til at skifte til vinterdæk, hvis du skal køre i udlandet om vinteren.

Få tilbud på nye dæk, hjul- & dækskifte
Sammenlign tilbud på: Nye dæk med/uden fælge, dækskifte eller hjulskifte.


Få tilbud på dækskifte

Overvejer du at skifte til helårsdæk, eller er det tid til at skifte til vinterdæk? Uanset hvilket dækskifte, du har brug for, kan du finde det bedste tilbud via Autobutler.

Autobutler giver dig mulighed for at indhente tilbud på alt fra dækskifte til bremsereparation fra værksteder i nærheden af dig. Du kan sammenligne tilbud og bedømmelser, og på den måde kan du vælge det bedste tilbud til den helt rigtige pris. Følg vores andre tilfredse kunders anbefaling og find den bedste løsning til dig og din bil.

Få tilbud og sammenlign priser på dækskifte

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16548 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 212 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.