Snedækket bilhjul

Skifte dæk på fælge eller 2 sæt dæk og fælge?

21 oktober 2014, 09:36

Når du skal have nye vinterdæk står du over for beslutningen om du vil skifte dæk på fælgene hver gang, eller om du skal have to sæt dæk og fælge.

Umiddelbart lyder det som en god ide at have to hele sæt, og det er også det mest almindelige. Hvis du gerne vil spare penge på det, der oftest er den dyreste del, nemlig fælgene, kan det godt lade sig gøre.

Få tilbud på dæk, dækskifte og hjulskifte

Her får du en oversigt over fordele og ulemper ved hver af de to situationer:

1 sæt hjul, 2 sæt dæk – fordele

Hvis du kun køber vinterdæk, og genbruger fælgene fra sommerdækkene, sparer du typisk nogle tusinde kroner. På den måde bliver det ikke så stor en investering, første gang du skal købe vinterdæk, og værkstedet, du får til at skifte dækkene på dine fælge, kan sikkert opbevare dem, indtil du skal bytte dæk igen.

1 sæt hjul, 2 sæt dæk – ulemper

Den største ulempe er, at du bliver nødt til at skifte dæk på fælgene hver gang. Det er ikke en kompliceret process, men det tager tid og kræver noget specielt udstyr. Det er muligt at gøre det selv på f.eks. et gør-det-selv værksted, som der efterhånden er i alle større danske byer. Hvis du er typen, der gerne vil have smarte brede fælge på din bil om sommeren, kan det ikke lade sig gøre.

Du må ikke køre med bredere vinterdæk end foreskrevet i bilens servicemanual, da det vil gå ud over sikkerheden. For hver gang du skifter dæk på fælgene, risikerer du, at fælgene bliver ridset. Samtidig er der et vist slitage på fælge og dækkenes kanter, der kan få holdbarheden af fælge eller dæk til at reduceres. Hvis du er forsigtig, bør det dog kunne lade sig gøre, uden skade på nogle af delene. Hvis du ikke selv kan gøre det, skal du på værkstedet to gange om året for at få det gjort, hvilket reducerer den samlede besparelse over en årrække.

Billige vinterdæk

2 sæt hjul, 2 sæt dæk – fordele

De fleste vælger denne løsning, og det er umiddelbart også den nemmeste i længden. Du kan nu have smarte brede lavprofil dæk og fælge til om sommeren, når du skal cruise ved stranden, og fornuftige almindelige vinterdæk og fælge om vinteren, når sikkerhed og vejgreb er det vigtigste. Det gør det rimeligt nemt at skifte hjul fra sommerdæk til vinterdæk, og du kan for det meste gøre det selv.

I løbet af et par år vil du have sparet mange penge på mekanikerregningen. Som en ekstra bonus vil du have 4 reservehjul tilgængelige, så hvis du har en nyere bil, hvor der ikke er noget reservehjul som standard, kan du stadig køre, mens det flade dæk bliver repareret. Altså hvis det lappegrej, der hører til reservehjulsfrie biler, ikke fungerer efter hensigten.

2 sæt hjul, 2 sæt dæk – ulemper

Det koster to sæt fælge fra starten af, men hvis du selv kan skifte hjul, er de tjent hjem i løbet af de første to sæt dæk. Med mindre du er til alufælge, der er væsentlig dyrere end almindelige standard fælge. Hvis du selv vil skifte dæk, skal du investere i en ordentlig donkraft til et par hundrede kroner. Hvis der følger en med din bil, er den definitivt kun til nødsituationer, hvor du punkterer og skal skifte til reservehjul. Den er ikke beregnet til at skifte dæk med to gange om året.

Få tilbud på dæk og dækskifte

Alt om sommerdæk, vinterdæk og fælge

Tips om sommerdæk og dæktyper

Tips om vinterdæk

Tips om dæk og fælge

Få tilbud og sammenlign priser på dækskifte

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16538 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 193 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.