For at give dig den bedste oplevelse hos Autobutler bruger vi cookies. Ved at klikke rundt på sitet accepterer du brugen af cookies. Læs mere

Drop telefon og elektronik i bilen

05 januar 2018, 08:51

Et kendt slogan for trafiksikkerhed lyder ”Kør bil, når du kører bil” – og dermed skal du lade være med at tale i telefon, lægge makeup eller styre ungernes iPad på bagsædet.

Her i Danmark har det i mange år været ulovligt at betjene en håndholdt telefon, og det er efterhånden klart i de fleste danskeres bevidsthed. I en årrække var det faktisk også ulovligt at tale i et headset, der sad fast på telefonen, men det blev ophævet i 2008 – såfremt man kan besvare og foretage opkald via headsettet

Men vidste du måske så, at du også kan få en bøde i Danmark for fx at spise eller betjene din GPS? Det kommer alt sammen an på, om du ’udviser agtpågivenhed.' Hvis ikke, så kan du få en bøde – altså uafhængig af, om du hjælper dine børn på bagsædet, læser en sms, trykker på din GPS eller åbner din vandflaske.

Men hvordan er reglerne i vores nabolande? Det er godt at være opdateret på, hvis du fx skal køre på skiferie eller sommerferie igennem Sverige eller Tyskland.

Sverige: Sidste land i Europa med forbud

Som det sidste land i Europa har Sverige nu pr. 1. februar 2018 også forbud mod at betjene en håndholdt telefon, mens man kører i bil. Det kommer nok ikke til at ændre så meget på os danskeres opførsel, da vi antageligt at vant til, at det er reglerne herhjemme også. Men hvis nu man har nydt at kunne køre i Sverige og tale i en telefon, man holder i hånden, så er det slut pr. 1. februar.

Ingen betjening af elektronik overhovedet i Tyskland

I Tyskland strammede de i oktober sidste år reglerne gevaldigt, når det kommer til alt brug af elektronik. Således er det ikke længere lovligt at betjene elektronisk udstyr, når du kører – det gælder også, hvis bilen holder stille. Motoren skal være slukket helt (altså ikke kun via stop-start funktionen i motoren), før du må betjene din telefon, iPad, GPS, smart-watches osv.

Ud over at skærpe reglerne har tyskerne også sat straffen i vejret. Selve bøderne er steget, og du kan nu også få 1 måneds kørselsforbud i Tyskland, hvis du fx bruger elektronik under kørslen og samtidig er til fare for dine omgivelser.

Du kan læse om disse og andre nye regler i 2018 her hos FDM.

Autobutler.dk værkstedportal - spar op til 40% på værkstedsregningen

Få 3 tilbud fra værksteder nær dig

Få 3 tilbud » Få 3 tilbud »

Fordele med Autobutler

  • FDM har stikprøvekontrol af værkstederne på Autobutler. Det sikrer, at de bedste mekanikere er med.
  • Med prisgaranti på alle opgaver er du sikker på at få et godt tilbud.
  • Sammenlign priser hos flere værksteder.
  • Vi sikrer dig med to års garanti på al service- og reparationsarbejde.
Trustpilot
God 8.7 / 11787 anmeldelser

Få 3 tilbud fra værksteder nær dig

Vi har 294 kvalitetsværksteder klar til at tage imod din bil.

Få 3 tilbud

Alle bilreparationer