Hybridbilen bliver ladet op.

Hybridbilen: Alt om det grønnere alternativ

17 august 2020, 15:09

I 2020 er salget af hybrid biler i Danmark steget markant, så meget at de i juli måned har overhalet de “almindelige” elbiler i salgsstatistikkerne. Udviklingen hænger både sammen med pris, tilgængelighed og rækkevidde, og at hybridbilerne efterhånden imødekommer danskernes behov ganske godt!

Den første hybridbil kom på markedet i 1997, da Toyota lancerede Toyota Prius. I dag findes der et meget stort udvalg af hybridbiler, og især Toyota går forrest i udviklingen. Ifølge FDM er det dog modellen Ford Kuga, der ligger i top på det danske hybridmarked, ikke mindst fordi den ligger i en fin prisklasse.

Men hvad er en hybridbil, og hvad er den bedste hybridbil til dig? Vi guider dig igennem de forskellige overvejelser nedenfor.

Hvad er en hybrid bil?

Generelt er hybridbiler kendt for at kombinere en elektrisk motor med en benzinmotor, deraf navnet. Hovedreglen er, at bilen bruger elmotoren ved lavere hastigheder, mens forbrændingsmotoren sørger for at forsyne bilen med brændstof til accelerationer og højere hastigheder. Brændstoffet til hybridbiler er ofte benzin, men kan også være diesel eller biobrændsel. Kombinationen af de to motortyper gør det muligt at udnytte fordelene ved dem begge, så man generelt får en bedre brændstoføkonomi og kører mere klimavenligt.

Der findes overordnet tre slags hybridbiler:

  • Mild-hybrid: Udnytter kun i mindre grad elektricitet via en lille motor, mens størstedelen af kraften kommer fra en forbrændingsmotor med benzin eller diesel.
  • Hybrid: Den klassiske hybridbil, hvor der både findes en forbrændingsmotor og en elektrisk motor. Batteriet bliver opladet, når du kører, og skal ikke sluttes til en ladestander.
  • Plug in hybrid: Kører både på benzin og el, men er overvejende elektrisk. En plugin-hybrid oplades med et kabel i en ladestander og kører som en “ren” elbil på korte ture. Optankning af brændstof går forholdsvist hurtigt.

Nedenfor kan du læse mere om den klassiske hybridbil.

🔍 Hvordan virker en hybridbil?

Under kørsel skifter bilen automatisk mellem brug af forbrændingsmotoren og den elektriske motor.

Start af køretøjet
Bilen starter med sin elektriske motor.

Normal kørsel
Bilen tilpasser mængden af elektricitet, der skal bruges i forhold til din hastighed og din måde at køre på. Når du er kommet op i fart skifter bilen til forbrændingsmotoren, og batteriet bliver opladet.

Acceleration og høj fart
Benzinmotoren træder til ved acceleration, og den elektriske motor arbejder sammen med forbrændingen, når din bil skal holde en høj fart, f.eks. på motorvejen.

Brems og stop
Den elektriske motors batteri genoplades, når du bremser. Det sker via en energi-genvindingsenhed (kinetisk energi), der aktiveres, når bilen sætte farten ned eller bremser.

ℹ️ Fordele og ulemper ved en hybridbil

✔️ Fordele ved en hybridbil

Den største fordel ved en hybridbil er dens lave CO2-udledning. Eftersom benzinmotoren er kombineret med en elektrisk motor, reduceres bilens brændstofforbrug væsentligt. Som bilist i en hybrid bil sparer du derfor på brændstofomkostninger.

Derudover er denne type bil meget støjsvag, når der køres på batteri, hvilket reducerer støjforurening betragteligt sammenlignet med biler med forbrændingsmotorer.

Hybridbiler kører med automatgear, hvilket for mange bilister er en positiv ting.

Du kan tanke brændstof forholdsvist hurtigt sammenlignet med en almindelig benzinbil.

Hybridbiler kører langt på literen! Det skyldes, at elmotoren går ind og supporterer brændstofmotoren ved høje hastigheder.

❌ Ulemper ved en hybridbil

I de fleste hybridbiler er forbrændingsmotoren den primære energikilde. Når først den elektriske motor er afladet, fungerer bilen fuldstændigt som en benzinbil og forurener derfor lige så meget.

Forbrændingsmotoren udløser derfor også samme støjniveau som benzin- og dieselbiler, når hybridbilen har slået elmotoren fra.

Prisen kan være uoverskuelig for mange bilister: Prisen på en hybridbil er meget højere end en benzin/dieselbil. Samtidig findes der heller ikke mange af de mindre biltyper i en hybridudgave, så prisniveauet holdes generelt højt.

Nogle gange kan den lydløse hybridbil udgøre en fare for fodgængere og cyklister, der muligvis ikke hører bilen komme.

Det er ikke alle modeller af denne type bil, der kan få et hybridbil anhængertræk monteret. Så hvis du tit fragter ting eller har brug for trailer, kan det blive en udfordring.

🔋 Plug-in hybridbil

En plug-in hybridbil adskiller sig fra fuld-hybridbiler på den måde, at en plug-in-hybrid har meget større rækkevidde end en såkaldt konventionel hybrid. Deres batteri er simpelthen større. Deres rækkevidde kan være helt op til 60 km, når man kører på elektrisk motor. Når den elektriske motor er afladet, overtager benzinmotoren.

Derfor egner plugin-hybrider sig i høj grad til bykørsel, hvis du vil holde brændstofniveauet nede og køre mere grønt. Plugin-hybrider har også automatgear, hvilket gør bykørsel endnu nemmere.

Rækkevidden er dog afhængig af flere faktorer, og den bliver nedsat hvis det f.eks. er koldt (meget nedsat i frost), ved høj hastighed, hvis andre elektriske komponenter er slået til eller hvis batteriet ikke er fuldt opladet.

Til gengæld kan du især i København - men også andre steder i landet - parkere gratis på flere parkeringspladser med en plugin hybrid bil (og ikke en konventionel hybrid, som ikke skal lades op).

💸 Pris for en hybridbil

Prisen på en hybridbil afhænger af flere faktorer. Først og fremmest vil en plug-in hybridbil være dyrere end en konventionel hybridbil på grund af dens lange rækkevidde.

En hybridbil pris ligger generelt over 200.000 kroner.

🤔 Hvilken hybridbil skal du vælge?

Den type hybridbil, der bedst passer til dig, afhænger af dine behov samt dit budget.

Hvis du næsten udelukkende kører i byen, vil en fuld hybridbil være sjov at køre. Denne type bil er ikke en begrænsning med hensyn til opladning, da genopladningen sker automatisk, når du accelererer, eller når du bremser. Lexus- og Toyota-mærkerne har det bredeste udvalg af modeller til denne type køretøjer.

En plug-in hybridbil vil være interessant, hvis du har brug for mere rækkevidde. Imidlertid vil købsprisen være højere, og brændstofforbruget bliver større, når batteriet er afladet. Samtidig vejer plugin-hybrider en del, fordi de har et relativt stort batteri samtidig med en forbrændingsmotor.

Køber du en plugin-hybrid skal du også være forberedt på at have en ladestander sat op ved dit hjem eller finde én tæt på, så du kan udnytte den elektriske motor hver dag.

Brug for at få din bil repareret?
Sammenlign tilbud på autobutler.dk for at få din bil repareret eller repareret.

Få tilbud fra værksteder nær dig

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 50%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16751 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 270 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.