Infographik der viser de vigtigste brændstoftyper i EU  med benzin og diesel

Ny E10 benzin i 2020: Hvad betyder det for dig?

22 marts 2020, 14:57

Den 1. januar introduceres den nye E10-benzin til de danske biler. Det sker som led i EU’s indsats for et bedre miljø, en grønnere bilpark og vedvarende energi.

Det er mængden af bioethanol i oktan 95-benzinen, som øges i E10. Man blander nu 10% af det bæredygtige bioethanol i oktan 95. Det betyder, at mængden af CO2-udledning falder, og man anslår, at den vil falde med 200.000 tons om året på tværs af Europa.

Alle tankstationer i Danmark vil have E10 i pumperne fra 1. januar 2020, og benzinen opfylder EU’s krav til bæredygtighed.

Infografik der viser de vigtigste brændstoftyper

Hvad betyder det for dig som bilejer?

Konkret vil både pistolen på tankstationen og tankdækslet på nyere biler være mærket med et rundt E10-mærke. Du vil finde mærket udelukkende på oktan 95-pumperne, mens standarden for oktan 98 stadig hedder E5.

E10-standarden indføres fra 1. januar 2020 i hele EU (og en række lande uden for EU), og de fleste nyere biler er på forhånd godkendt til at køre på E10 - er din bil produceret efter 1. januar 2011, er du på den sikre side. Dit tankdæksel vil måske endda have E10-mærket påført.

Derudover har ændringen nærmest ingen betydning for bilejere med biler, der er godkendt, og man kan tanke den bæredygtige benzin uden at foretage sig yderligere.

FDM regner med, at man heller ikke vil mærke forskel i energieffektiviteten, og at man vil kunne køre lige så langt på literen som med E5.

Har du dieselbil? Så kommer ændringen slet ikke til at påvirke dig, du fylder blot op med B7-pistolen, som du plejer.

Sådan ved du, om din bil er godkendt til E10

Man anslår, at omkring 5% af den samlede bilpark ikke på forhånd er godkendt til at køre med E10. Det er mest ældre biler fra 1990’erne, der ikke er godkendt.

Du kan tjekke på denne liste fra brancheorganisationen Drivkraft Danmark, om din bil er godkendt til E10 eller ej.

Du kan også ringe til din forhandler eller dit lokale værksted og spørge dem til råds.

Det er ikke en katastrofe, hvis man kommer til at tanke lidt af den miljømæssigt opgraderede benzin, bare man efterfølgende påfylder E5. Fylder du tanken med E10, uden at bilen er godkendt til det, kan dele af motoren og dens slanger og pakninger tage skade. Her bør du tømme tanken som ved enhver anden fejltankning.

Er din bil på listen over biler, der ikke kan køre med den nye europæiske standard, så finder der stadig pistoler med E5 på tankstationerne - du skal blot sørge for at tjekke, inden du tanker.

Få tilbud fra værksteder nær dig

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16551 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 224 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.