For at give dig den bedste oplevelse hos Autobutler bruger vi cookies. Ved at klikke rundt på sitet accepterer du brugen af cookies. Læs mere

Billeksikon Wikipedia

Automatgear og teknikken bag

Hvordan virker automatgear?

Selvom de ikke er helt så almindelige i Danmark, som i mange andre lande, så er der stadig en del biler, der har automatgear i stedet for de mere almindelige, manuelle gear.

Men dermed ikke sagt, at det er indlysende for alle, hvordan et automatgear rent faktisk virker – de fleste kan nok forstå, at det betyder, at man ikke selv er nødt til at skifte gear, men er der mere i det?

Helt basalt så betyder det, at bilen har en automatisk gearkasse og kan skifte gear i forhold til kørslen.

Det giver føreren mulighed for at koncentrere sig mere om selve kørslen, siden bilen sørger for at tilpasse gearet til hastighed osv.

Autobutler.dk værkstedsportal - 3 tilbud på din bilreparation

Sådan virker det automatiske gear

I en bil med automatgear er motoren forbundet med det såkaldte omdrejningsmoment, der gør det muligt for bilens motor at rotere, selvom hjulene ikke drejer.

I en automatgearkasse findes såkaldte ”planetgear”. Planetgearet består af et solhjul, som er et tandhjul i midten, og rundt om det roterer en række ekstra tandhjul, kaldet planethjulene. Et ringhjul indkredser de andre tandhjul. Et planetgear har flere gearinger, hvilket sparer plads i gearkassen. Sagt på en anden måde, så kan bilen vælge de korrekte gear ved hjælp af relativt simpel mekanik.

En bil med automatgear vil have en rolig og jævn kørsel, siden der ikke er det samme ryk, som det ofte mærkes, når der skal skiftes gear i en bil med manuelt gear.

Automatgear virker altså ret genialt men måske mere enkelt, end du havde forestillet dig, og det er samtidig ganske let at forstå, hvorfor man ser flere og flere biler med autogear.

Autobutler.dk værkstedportal - spar op til 40% på værkstedsregningen

Læs mere om gear

3 tilbud og sammenlign priser på gearkassearbejde

FDM stikprøvekontrol
FDM har stikprøvekontrol af værkstederne på Autobutler. Det sikrer, at de bedste mekanikere er med.
Prisgaranti
Med prisgaranti på alle opgaver er du sikker på at få et godt tilbud.
Fair pris
Sammenlign priser hos flere værksteder.
2 års ekstra garanti
Vi sikrer dig med to års garanti på al service- og reparationsarbejde.

Få 3 tilbud fra værksteder nær dig

Vi har 294 kvalitetsværksteder klar til at tage imod din bil.

Få 3 tilbud

Alle bilreparationer