Biltur i vinterferien

Gør bilen klar til vinterferien

03 februar 2014, 12:30

I uge 7 og 8 vælter danskerne ind i deres biler og ud på de danske og europæiske veje. Hvis ikke man har gjort bilen ordentlig i stand, risikerer man, at store dele af ferien bliver ødelagt.

Sådan gør du bilen klar til vinterferie

Hvis man ikke ønsker at tilbringe vinterferien på en øde skandinavisk vej eller i rabatten på den tyske Autobahn, bør man få efterset bilen inden kør-selv-ferien. En professionel kan give bilen det helt store gennemsyn, hvor batteriet, olien, kølervæsken og meget andet bliver kontrolleret.

Få tilbud på bilservice

Man bør dog også selv forberede sig, så man kan imødegå eventuelle problemer. ”Vi anbefaler, at man som minimum har en refleksvest, tæpper, advarselstrekant, lygte, skovl, mobiltelefon, handsker, isskraber, træktov og startkabler i bilen når man kører ud om vinteren – uanset om det er herhjemme eller i udlandet”, siger pressechef hos den uvildige værkstedsportal Autobutler, Alexander Elverlund.

Få tilbud på et ferietjek af bilen

I nogle lande er visse af ovenstående ting lovpligtige at have i bilen, og man bør derfor sætte sig grundigt ind i lovene i de lande, man kører til og igennem. Værkstedsportalen Autobutler kan hjælpe med at få tilbud på et eftersyn af bilen inden vinterferien.

Faktaboks: Hvad siger loven?

I Danmark er der foreløbigt ingen love om vinterudrustning til bilen.

Så længe dækmønsteret er minimum 1,6 mm, kan man roligt køre afsted uden at skulle frygte lovens lange arm. Sådan forholder det sig dog ikke for det femcifrede antal danskere, der forventes at bruge vinterferien uden for landets grænser. Her er der masser af regler, der skal overholdes. Læs nogle af dem her:

I Sverige hedder det sig, at vinterdæk er lovpligtige i vintervejr fra 1. december til 31. marts. Det svenske politi oplyser, at med vintervejr menes, hvis der er frost, sne slud eller is på hele eller dele af kørebanen.

Få tilbud på vinterdæk

I Tyskland er vinterdæk lovpligtige i vintervejr og dermed ikke kun i en given tidsperiode. Samtidig har den tyske regering præciseret, hvad krav dækkene skal leve op til for at blive betragtet som lovlige i vinterligt vejr. Såvel helårs- som vinterdæk skal således være M+S-mærket (Mudder+Sne) og have minimum 4 mm dækmønster for at være lovlige.

For begge lande gælder, at der vanker en bøde, hvis man ikke har fået skiftet sommerdækkene i tide.

I Tyskland koster det €40-80 i bøde, mens svenskerne er noget mere konsekvente med hele 1.200 SEK, hvis man bliver snuppet med de forkerte dæk. Flere andre lande i Europa har lignende regler, herunder Baltikum, Norge, Finland, Kroatien, Slovakiet, Slovenien og Østrig. Herudover er der lande, hvor det er lovpligtigt med vinterdæk og/eller snekæder i visse områder, samt lande hvor det er påbudt når der skiltes med det.

Få tilbud på bilservice

Flere gode råd om dine bilture?

Få tilbud fra værksteder nær dig

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 60%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16371 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 200 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.