Sådan skifter du vinduesviskerblade

31 juli 2015, 13:40

Vinduesviskeren er en vital del af bilen, når det regner. Det er ofte først, når det regner, at du opdager, at du har glemt at skifte vinduesviskere, når der kommer striber på forruden, eller de skal mange gange frem-og-tilbage, før ruden er nogenlunde ren.

De fleste foretrækker at skifte viskerblade to gange om året, hvilket er ret overkommeligt i betragtning af at nye billige viskerblade koster næsten ingenting.

Hvis du ofrer pengene på en lidt dyrere udgave, kan du ofte bruge dem 2 sæsoner, før de er slidt op.

Nye viskerblade

Du kan købe nye viskerblade mange forskellige steder. Lige fra de fleste tankstationer, større supermarkeder til specialforretninger med autorelateret udstyr.

Inden du køber nye viskerblade, skal du lige tjekke, hvor lange de skal være samt hvilken type. Du kan kigge i bilens servicehåndbog, og så har de fleste større autotilbehørsbutikker et kort eller folder, der angiver, hvilke vinduesviskere der kan bruges til forskellige bilmodeller.

Udskift viskerblade

Når viskerbladene er ved at være slidt op, rengør de ikke ruden så godt længere, så dit udsyn kan blive væsentligt forringet. Det er selvfølgelig en sikkerhedsrisiko, så derfor bør du udskifte vinduesviskerne lige så snart, de ikke rydder den største del af forruden.

Inden du udskifter dem, bør du vaske dem grundigt, for det kan være, de bare er snavsede, og at der sidder snavs fast, der generer virkningen betydeligt. Hvis der bare er snavs på, er det gode 5 minutter, der er brugt, i forhold til at spare det de nye vinduesviskere koster.

Hvis det ikke hjælper at vaske viskerbladene, skal de skiftes.

Det er meget lige til at skifte viskerbladene. Du skal dog være opmærksom på, hvilket system de er sat fast til bilen med.

Gamle biler

 • Du skal løfte vinduesviskerarmen, så den stritter ud i luften. Hvis der er modstand, skal du tjekke, om det er en nyere bil, og i værste fald skal du kigge i servicehåndbogen.
 • Nu skal du hive vinduesviskeren af, evt. ved hjælp af en skruetrækker.
 • Derefter monteres den nye vinduesvisker.
 • Vinduesviskeren flyttes ned på plads på ruden.

Nyere biler

Nyere biler er lidt specielle, så det kan være en god ide at tjekke servicehåndbogen først. En ny viskerarm er ikke helt billig, og det kan sagtens være en tudse, der smutter, hvis du bøjer eller knækker viskerarmen.

 • Som regel skal du have en slukket bil, men tændt vinduesviskeren - drej nøglen evt. uden du tænder - nu skulle vinduesvisker armen gerne stritte ud i luften af sig selv.
 • Nu kan du pille vinduesviskeren af ved at vippe vinduesviskeren, og så hopper de af uden besvær.
 • Sæt den nye vinduesvisker på, og drej ned som den gamle, men ikke selve armen.
 • Når du slukker vinduesviskeren, hopper vinduesvisker armen ned igen, og du er klar.

Det er relativt sjældent, at vinduesvisker armen skal udskiftes helt, da det normalt kun sker som følge af en ulykke eller hærværk. Hvis du får brug for at skifte selve viskerarmen selv, så vær sikker på du køber den rigtige. Spørg evt. en mekaniker, hvis du ikke er sikker på, hvad du laver, eller hvor du kan købe dem fra. Selve det at udskifte vinduesviskerarmen er forholdsvist simpelt.

Få tilbud på reparation

Mere om bilservice og reparation

Få tilbud fra værksteder nær dig

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

 • Få tilbud fra værksteder nær dig
 • Spar op til 70%*
 • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16548 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 212 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.