For at give dig den bedste oplevelse hos Autobutler bruger vi cookies. Ved at klikke rundt på sitet accepterer du brugen af cookies. Læs mere
Her er reglerne for at køre med trailer og campingvogn i Danmark

Reglerne for at køre med trailer i Danmark

22 august 2015, 09:48

Alle må køre med trailer eller campingvogn i Danmark på et almindeligt kørekort (B), når blot du opfylder nogle simple betingelser.

Det er regler, der er lovgivet om for at øge sikkerheden ved kørsel med trailer og campingvogn. Hvis de overtrædes, risikerer du at få en bøde, så det er en god ide at være ekstra opmærksom, inden du spænder en anhænger efter bilen.

Design og udseende på trækket

Når du vælger, hvilken model af trækkrog du gerne vil have eftermonteret, skal du være opmærksom på, at den selvfølgelig skal overholde de europæiske og danske regler. Der er bestemte modeller og typer, der må bruges i Europa. Dette gælder dog ikke veteranbiler!

I Danmark bruges stort set kun svane-modellen, ligesom i det meste af Europa, mens UK har en forkærlighed for Flange modellen.

Sidespejle

Når du kører bil, skal du have frit udsyn, både fremad, til siderne og bagud. Normalt kan du se frit hele vejen rundt, men når du kører med en anhænger, der spærrer for udsynet, skal du sørge for at have ekstra sidespejle, der kan nå langt nok ud til, at du kan se bagud og se anhængerens bagende.

Bremser

Hvis din trailer eller campingvogn vejer mere end 750 kg inkl. last, skal den have sit eget bremsesystem. De små anhængere skal ikke have bremser på, selv om det gør kørsel med anhænger væsentligt mere sikkert!

Lige som med bilens bremser er det en vital del af anhængeren, der bare skal virke, for at give bedst mulig sikkerhed. Hvis anhængerens bremser er defekte, kan du få en bøde, hvis politiet opdager det, f.eks. i et uheld.

Nummerplade

Alle trailere og campingvogne skal have sin egen synlige nummerplade bagpå for at kunne identificere ejeren af anhængeren.

En anhænger på under 750 kg skal du ikke betale vægtafgift på, så derfor er eneste udgift, ud over selve anhængeren, prisen for at få nummerplade på. Hvis din anhænger er over 750 kg, skal du ud over investering i nummerplade, også betale vægtafgift halvårligt. Det er ikke særlig meget, i forhold til biler.

Begrænsninger i transporteret vægt

Hvor meget du må kører med, afhænger af hvilken model og størrelse anhængeren er.

Du kan finde grænsen for, hvor meget du må køre med på anhængerens registreringsattest. Det er dog et maksimum, hvor du kan risikere, at du ikke må laste så meget, afhængig af hvilket kørekort du har, hvor meget vogntoget vejer, og hvor meget anhængeren må laste. Det er ikke den nemmste ting at udregne, så der er hjælp at hente på politiets hjemmeside.

Jydekrog

Restriktioner på bredde

Uanset hvor kraftig din bil er, må det du trækker maksimalt være 2,55 m i bredden, og den maksimale længde for er 7 m.

Der burde ikke være nogen, der sælger trailere eller campingvogne, der overskrider de begrænsninger, der er bestemt, men det er altid en god ide at tjekke det for god ordens skyld. Hvis du køber en trailer, der er større end tilladt og kører med den, vil du få bøde og klip i kortet, hvis det opdages.

Kørekort og kørsel med trailer

Du skal selvfølgelig have et gyldigt kørekort for at køre i det hele taget, og du har 3 muligheder for at erhverve kørekort, der må køre med anhænger.

  • B: Anhænger må have maks på 750 kg last, og bil + anhænger må maks veje 3500 kg. Du kan udvide med lille kursus til B+, så totalvægten skal være under 4200 kg.
  • B/E Hvis du tager et længere kurses, kan du opgradere dit kørekort til anhængerkørsel og køre med en anhænger, der vejer op til 3500 kg alene. Husk at bilen skal kunne trække anhængeren!
  • C og C/E Hvis du skal køre større læs end 3500 kg, kræver det kørekort til lille lastbil eller lastbil med anhænger.

Du skal dog stadig være opmærksom på reglerne for, hvor meget de forskellige køretøjer må trække og laste, samt hvor meget de forskellige anhængere må laste.

Alt om anhængertræk og jydekrog

Billigt anhængertræk

Få 3 tilbud og sammenlign priser på anhængertræk

Få 3 tilbud » Få 3 tilbud »

Fordele med Autobutler

  • Få 3 tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar 20-40 %
  • 3 års fuld garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.4 / 5 - 12245 anmeldelser

Få 3 tilbud nær dig

Vi har 305 kvalitetsværksteder klar til at hjælpe.

Få 3 tilbud

Alle bilreparationer