Her er reglerne for at køre med trailer og campingvogn i Danmark

Regler for at køre med trailer i Danmark

22 august 2019, 09:48

Alle må køre med trailer eller campingvogn i Danmark på et almindeligt kørekort (B), når blot du opfylder nogle simple betingelser.

Det er regler, der er lovgivet om for at øge sikkerheden ved kørsel med trailer og campingvogn. Hvis de overtrædes, risikerer du at få en bøde, så det er en god ide at være ekstra opmærksom, inden du spænder en anhænger efter bilen.Design og udseende på trækket

Når du vælger, hvilken model af trækkrog du gerne vil have eftermonteret, skal du være opmærksom på, at den selvfølgelig skal overholde de europæiske og danske regler. Der er bestemte modeller og typer, der må bruges i Europa. Dette gælder dog ikke veteranbiler!

Sidespejle

Når du kører bil, skal du have frit udsyn, både fremad, til siderne og bagud. Normalt kan du se frit hele vejen rundt, men når du kører med en anhænger, der spærrer for udsynet, skal du sørge for at have ekstra sidespejle, der kan nå langt nok ud til, at du kan se bagud og se anhængerens bagende.

Begrænsninger i vægt

Hvor meget du må kører med, afhænger af hvilken model og størrelse anhængeren er.

Du kan finde grænsen for, hvor meget du må køre med på anhængerens registreringsattest. Det er dog et maksimum, hvor du kan risikere, at du ikke må laste så meget, afhængig af hvilket kørekort du har, hvor meget vogntoget vejer, og hvor meget anhængeren må laste.

Du må køre med en trailer (eller Campingvogn) med en totalvægt på op til 750 kg (hvis din bil må trække det). Hvis traileren eller campingvognen vejer mere end 750 kg, skal du undersøge bilens tilladte totalvægt. Bilen og anhænger må tilsammen ikke veje mere end 3500 kg.

Hvis trailerens totalvægt er over 500 kg, skal du også betale vægtafgift. Du kan læse mere på skat.dk om vægtafgifter.

Har du taget kørekort før 1. maj 2009, må du i Danmark vælge den vægt, der står på bilens registreringsattest som anhængernes største tilladte totalvægt - uden dog at overstige 3500 kg.

Anhængere har altid en max lastevægt (helt ned til 325 kilo eller mindre). På traileren sidder ofte et skilt med information om totalvægt og lastevægt.

Det er dyrt at køre med overvægt, så tjek det, inden du fylder traileren med tunge ting.

Jydekrog

Nummerplade

Alle trailere og campingvogne skal have sin egen synlige nummerplade bagpå for at kunne identificere ejeren af anhængeren.

Ofte følger nummerpladen med, når du køber traileren. Den koster 590 kroner.

Læs mere på skat.dk om nummerplade på trailere.

Restriktioner på bredde

Målt uden sidespejle og eventuelle lygter og reflekser må din trailer ikke være bredere end 255 cm. Og den må højest være 70 cm bredere end den bil, der trækker den.

Der burde ikke være nogen, der sælger trailere eller campingvogne, der overskrider de begrænsninger, der er bestemt, men det er altid en god ide at tjekke det for god ordens skyld. Hvis du køber en trailer, der er større end tilladt og kører med den, vil du få bøde og klip i kortet, hvis det opdages.

Kørekort og kørsel med trailer

Med dit almindelige kørekort må du køre med en trailer med en totalvægt på op til 750 kg. (Hvis din bil må trække det)
Skal du køre et vogntog (bil+trailer) med en totalvægt på op til 4250 kg, skal du have et såkaldt B+ kørekort.
Med et trailerkørekort (B/E) kan du køre vogntog med en samlet totalvægt på op til 7000 kg. Dog må anhængerens vægt ikke overstige 3500 kg.

Du skal dog stadig være opmærksom på reglerne for, hvor meget de forskellige køretøjer må trække og laste, samt hvor meget de forskellige anhængere må laste.

Alt om anhængertræk og jydekrog

Billigt anhængertræk

Få tilbud og sammenlign priser på anhængertræk

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16551 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 224 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.