Bilejer med hånden på rattet i en Mini

Har du styr på styretøjet i din Mini?

17 april 2020, 12:55

Bilens styretøj er med til at sikre både komfort og trafiksikkerhed. Derfor er det vigtigt, at man ikke kører rundt med et slidt eller defekt styretøj.

Styretøjet består af en masse enkelt komponenter som rat, ratstamme, styrehus, tandstang, svingarme, styrekugler og bærekugler, og har du mistanke om at en eller flere dele er slidte eller fejlbehæftede, så er det en god ide at få bilen undersøgt på et værksted.

Mange værksteder anbefaler ligefrem, at man får foretaget det som kaldes en styretøjsudmåling mindst én gang om året eller hver gang bilen har kørt 15.000 km.

Ved en styretøjsudmåling kontrolleres det bl.a., at hjulene er monteret korrekt i forhold til bilens styretøj.

Opleves der uregelmæssigheder under kørsel, hvor bilen knirker og knager, når der køres over et lille bump på vejen eller bilen opfører sig underligt, når der drejes på rattet, så kan det skyldes fejl på styretøjet. I sådanne tilfælde bør man få bilen undersøgt på et værksted.

Hvis du skal have bilen på værksted for at få undersøgt styretøjet, så kan du nedenfor se gennemsnitsprisen for, hvad det koster at få foretaget en styretøjsudmåling inklusive en sporing samt en 4-hjulsudmåling på en Mini.

Prisen er beregnet ud fra alle de tilbud, som værkstederne har afgivet til Mini-ejere. På tværs af alle årgange og modeller.

Spar i gennemsnit*

Alle som bruger autobutler.dk’s tilbudsfunktion får tilsendt tilbud fra vores kvalitetsværksteder. Alle tilbud modtages på skrift, så det er let og overskueligt at sammenligne pris og indhold af hvert enkelt tilbud. Typisk opnår man en besparelse på op til 40* procent på hver enkelt bilreparation.

Man er også automatisk omfattet af en prismatch-aftale. Det betyder, at finder man et billigere tilbud end det billigste tilbud på autobutler.dk, så matcher vi prisen. Det er brugernes garanti for, at man altid opnår de laveste værkstedspriser.

Endelig så medfølger der også 3 års garanti på alt værkstedsarbejde udført via autobutler.dk. Alle autoværksteder, som samarbejder med autobutler.dk, er nemlig FDM-kvalitetskontrollerede og lever derfor op til FDM's reparationsaftale.

Tjek selv slidte hjullejer og ratslør

Har man mistanke om, at der kan være noget galt med bilens styretøj, så skal man sørge for straks at få det undersøgt.

Fejl eller slitage på din Mini’s styretøj kan bl.a. medføre, at dækkene slides uregelmæssigt og at levetiden dermed reduceres med op til 10%. Dæk som slides skævt er også med til at forringe bilens bremseevne. Den øgede bremselængde kan føre til farlige situationer. Selv ved kørsel med lav hastighed.

Har du mistanke om, at din Mini har et slidt hjulleje eller der er ratslør, så er det noget, som du selv kan kontrollere.

Om et hjulleje er slidt eller ej kan tjekkes ved, at man tager fat i toppen af hjulet og skubber det ind og ud. Kan det rokkes frem og tilbage, så er hjullejet slidt eller skal efterspændes.

Ratslør defineres som det stykke rattet kan drejes fra side til side uden at hjulene følger med. Det kan man kontrollere på følgende måde:

Motoren tændes, gearkassen sættes i frigear og håndbremsen trækkes. Sideruden rulles ned og man stiller sig udenfor bilen. Ved at dreje rattet kan man nu kontrollere om hjulet straks følger med. Drejer hjulet ikke med det samme er det tegn på ratslør.

Følgende fejl bør få dig til at tjekke styretøjet

Fejl på styretøjet er en alvorlig sag. De fleste erfaringer viser nemlig, at fejl på bilens styretøj tit og ofte er skyld i ulykker i trafikken. Har man mistanke om fejl på styretøjet, så skal man få sin mekaniker til at kontrollere det.

Her får du fem tips til, hvad du skal holde øje med omkring bilens styretøj:

  • Bilen må ikke trække ud til en af siderne under kørsel. Det kan være tegn på manglende retningsstabilitet og kan skyldes, at hjulene ikke er indstillet korrekt
  • Bilen skal være selvoprettende. Det betyder, at hjulene skal søge tilbage til en ligeud position, hver gang rattet slippes. Gør de ikke det er der fejl på styretøjet
  • Bilen skal ligge stabilt på vejen, og det må ikke føles som om at din Mini ’sejler’ fra side til side
  • Rystelser og vibrationer i rattet kan skyldes fejl på styretøjet
  • Et eller flere af bilens dæk slides ujævnt på inder- eller yderside

Det kan også være, at din Mini har brug for en afbalancering. Her er der tale om, at bilens dæk indstilles, så de har et lige tryk på vejen hele vejn rundt, og ikke kører med ubalance.

Få tilbud og sammenlign priser på styretøj

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16548 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 212 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.