Mekaniker gennemgår en Fiat til bilsynet

Alt du skal vide om at tage din Fiat til syn

26 juli 2019, 14:23

Hvis din bil er helt ny går der fire år, inden den første gang skal til syn. Herefter skal bilen til et periodisk syn hvert andet år.

Færdselsstyrelsen indkalder automatisk til det 2-årige syn, hvorefter man som bilejer har otte uger til at få bilen synet.

Mange værksteder tilbyder at gennemgå bilen før et syn. Det kaldes for en synstest eller et synstjek.

Leder du efter et kvalitetsværksted, som du kan stole på, og som garanterer dig et grundigt synstjek, kan du bestille tilbud på et synstjek/synstest gennem Autobutler.

Pris for bilsyn og omsyn

Vælger du før syn at køre bilen på værksted, er det selvfølgelig interessant på forhånd at vide, hvad et sådan synstjek koster.

Derfor har Autobutler undersøgt gennemsnitsprisen på et synstjek af Fiat. Prisen nedenfor er en gennemsnitspris, der dækker over alle de tilbud, som værkstederne har afgivet til Fiat-ejere, uanset model og årgang.

Spar i gennemsnit*
759 kr. / 70%

Husk, at når du kører bilen på et autoværksted, der samarbejder med værkstedsportalen Autobutler, får du automatisk 3 års garanti på alle udførte opgaver samt på reservedele.

Hvorfor skal bilen til syn?

Det overordnede mål med det periodiske syn er at sikre, at bilerne på de danske veje både sikkerhedsmæssigt og miljømæssigt lever op til lovens minimumskrav.

Derfor tjekker synshallen de færdselssikkerhedsmæssige forhold, som f.eks. styretøj, dæk, lygter, blinklys samt bilens bærende dele, herunder hjulophæng og støddæmpere.

Samtidig kontrolleres det også, at de miljømæssige forhold er i orden. Det sker ved en måling af, hvor meget røg og kulilte bilen udleder.

Vælger du at køre bilen til syn uden at få foretaget et synstjek, så bør du selv som minimum tjekke disse 5 punkter og sikre dig, at alt er som det skal være.

  • Tjek at alle lygter lyser, herunder også nummerpladelyset
  • Tjek at dækkene har mindst 1,6 mm slidbane
  • Se forruden efter for stenslag og revner
  • Se efter at ingen advarselslamper i instrumentbrættet lyser under kørsel
  • Kontroller at nummerpladerne er lovligt sikret

Til selve synet gennemgår synshallen en lang række punkter. De vigtigste har vi listet op nedenfor.

Stelnummeret skal være helt tydeligt og læsbart. Findes der ikke noget stelnummer – evt. fordi det er rustet væk – skal man kontakte motorkontoret eller skattemyndighederne for at få udstedt en attest, der giver tilladelse til indhugning af nyt stelnummer.

Alle bilens lygter kontrolleres. Sørg for, at lygteglassene ikke er defekte, og at parabolerne ikke er misfarvede. Ved syn tjekkes også lygtejusteringen, så sørg for at lygterne er indstillet korrekt.

Bilens ruder - især forruden, må ikke have synlige stenslag og revner. I synsfeltet hvor vinduesviskeren bevæger sig, må der eksempelvis heller ikke sidde klistermærker.

Anhængertræk – et evt. anhængertræk kontrolleres for korrekt montering. Har bilen et aftageligt anhængertræk skal dette medbringes til synet.

Motorrummet – synshallen tjekker, at batteriet ikke sidder løst, så det kan falde ud og skabe korsslutninger og i værste fald antænde benzindampe. Af miljømæssige hensyn kontrolleres det også, at der ikke er synlige tegn på oliespild fra motoren.

Bremserne – en bremsetest foretages for at synsfolkene kan kontrollere, at der ikke forekommer skævbremsning eller at bremsekraften ikke er ens på de enkelte hjul.

Undervognen – ved et tjek af undervognen ses der efter, at bilens styretøj fungerer som det skal. Samtidig tjekkes det, at undervognen og skærmkasser samt bilens bærende dele, herunder bærearme, forbro, fjederskåle og støddæmpertårne, ikke har synlige tegn på rustgennemtæringer.

Dækkene – bilens dæk må ikke være så gamle, at de er møre og slår revner. Samtidig skal alle fire dæk hver have mindst 1,6 mm dybde i slidmønsteret.

Miljøkontrol – grænseværdierne for udstødningsgassen måles. Er grænseværdierne for skadelige stoffer for høje vil en justering af motoren være nødvendig.

Prøvekørsel – det periodiske syn afsluttes med at synsfolkene prøvekører bilen for at kontrollere at alt er i orden.

Godkendt eller ej. Ved bilsynets afslutning udleveres en synsrapport. Af rapporten fremgår det om bilen er godkendt, betinget godkendt eller ikke godkendt. Får bilen anmærkningen ’Betinget godkendt’ skal den ikke til et omsyn. Dog skal fejlene, der er noteret i synsrapporten udbedres. I tilfælde af at synshallen har noteret ’Kan godkendes efter omsyn’, skal bilen forbi synshallen til en endelig godkendelse indenfor 33 dage.

Få tilbud og sammenlign priser på klargøring til syn

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16548 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 212 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.