Alt du skal vide om kølervæske

09 september 2021, 13:52

At have styr på kølervæsken er en vigtig del af at have en bil. Kølervæsken sikrer, at bilens motor ikke bliver for varm, og at køleanlægget ikke fryser til om vinteren. Men hvad er kølervæske egentlig – og hvordan sørger du for, at der altid er nok kølervæske på bilen?

I dette indlæg kan du læse alt, du skal vide om kølervæske. Bliv klogere på, hvordan du påfylder kølervæske, hvilken kølervæske, du skal vælge, og hvad du skal gøre, hvis bilen bruger mere kølervæske, end den bør.

Hvad er kølervæske – og hvordan fungerer det?

Kølervæske er ofte vand blandet med glykol for at sænke frysepunktet. Det sørger for, at bilens køleanlæg ikke fryser til om vinteren. Væsken er også tilsat et farvestof samt forskellige tilsætningsstoffer, der smører motorens dele og mindsker risikoen for rust og tæring i køleren.

Kølervæske bruges af bilens køler til at køle motoren ned, så den ikke overopheder. Køleren er en radiator med en termoventil, som registrerer bilens temperatur. Når motoren når en bestemt temperatur, sender køleren kølervæske ud i motoren for at køle den ned.

Herefter vender kølervæsken tilbage til radiatoren, som køler væsken ned. Nedkølingen sker blandt andet ved hjælp af den luftgennemstrømning, der kommer, når bilen er i fart.

Rød eller blå kølervæske – hvad er forskellen?

Farvestofferne, der er tilsat kølervæske, indikerer hvilken motortype, væsken er beregnet til: støbejern eller aluminium. De to motortyper har nemlig behov for forskellige tilsætningsstoffer.

Som udgangspunkt er den blå kølervæske til støbejernsmotorer, mens den røde er til aluminiumsmotorer. En god tommelfingerregel er, at hvis din bil er fra før 2000, skal du vælge blå kølervæske. Er din bil fra efter 2000, skal du vælge rød kølervæske.

Sådan fylder du kølervæske på bilen

Når du skal fylde kølervæske på bilen, skal du først sørge for at blande kølervæske og vand (gerne demineraliseret) 1:1. Det er en god idé at blande væsken i en beholder, før du påfylder den.

Før du fylder kølervæsken på, skal du sikre dig, at bilen er afkølet. Hvis bilen er varm, er kølesystemet under tryk, og det betyder, at kølervæskebeholderen kan være udvidet. Derfor vil du ikke kunne se, hvor meget væske skal i beholderen.

Hvis du åbner beholderen, mens motoren stadig er varm, risikerer du også at brænde dig, når du lukker trykket ud. Derfor skal du altid sørge for at lade bilen køle af, før du fylder kølervæske på.

Når bilen er afkølet, kan du følge disse trin for at fylde kølervæske på:

  • Find dækslet med termometerikonet i bilens motorrum. Er du i tvivl om, hvilket dæksel er det rigtige, kan du se det i bilens instruktionsbog.
  • Skru dækslet af forsigtigt, så et eventuelt tryk lukkes langsomt ud.
  • Find markeringen på beholderen, der indikerer max påfyldning, og fyld kølervæske på op til markeringen. Du skal ikke fylde mere på end til markeringen, da der skal være plads til tryk i beholderen, når bilen igen bliver varm.

Hvad betyder det, hvis bilen bruger mere kølervæske end normalt?

Hvis din bil bruger mere kølervæske, end den skal, kan det skyldes en utæt toppakning. Hvis du har mistanke om, at der er problemer med bilens toppakning, bør du få det ordnet snarest, da du ellers kan komme til at stå med en dyr regning. Find tilbud på reparationer her.

Husk, at kølervæske skal udskiftes en gang om året

De tilsætningsstoffer, som kølervæsken indeholder, nedbrydes med tiden. Det betyder, at selvom de modvirker rust og tæring i køleren, kan de med tiden udsætte køleren for tæring, når stofferne nedbrydes.

Derfor er det en god idé at udskifte bilens kølervæske en gang om året, så du er sikker på, at tilsætningsstofferne i væsken virker efter hensigten.

Du kan udskifte kølervæsken selv. Vi anbefaler dog, at du overlader opgaven til dit værksted. På den måde mindskes risikoen for forurening: Kølervæske må nemlig under ingen omstændigheder hældes i kloakken eller ud på jorden.

Få skiftet kølervæske under serviceeftersyn
Under et bilservice bliver forbrugsstofferne tjekket, og i den forbindelse kontrollerer mekanikeren også kølervæsken. Hvis kølervæsken trænger til at blive skiftet, er serviceeftersynet derfor et godt tidspunkt at få det gjort.

Med Autobutler kan du sammenligne priser på serviceeftersyn hos landets førende værksteder. På den måde kan du spare penge på dit næste bilservice og få det udført på præcis det værksted, som passer dig bedst. Følg vores andre tilfredse kunders anbefaling og benyt Autobutler til at sammenligne tilbud på serviceeftersyn.

Få tilbud og sammenlign priser på ekstraudstyr til bilen

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16551 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 224 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.