For at give dig den bedste oplevelse hos Autobutler bruger vi cookies. Ved at klikke rundt på sitet accepterer du brugen af cookies. Læs mere

Vores blog om biler

Sådan undgår du at slide koblingen for hurtigt

29 april 2015, 11:36

Udskiftning af kobling

Koblingen er konstant udsat for friktion, så det er helt naturligt at den bliver slidt og skal skiftes på et tidspunkt. Ofte holder koblingen meget længe i moderne biler, så det er i høj grad din måde at køre på, der afgør hvor længe den skal holde!

Det er en rimelig tidskrævende process at skifte kobling, og derfor er arbejdsløn i denne situation en væsentlig post på regningen. Selve udskiftningen af koblingen er rimelig simpel, og reservedelene koster ikke så voldsomt meget.

Koblingen er monteret direkte på motorblokken, så derfor er der mange ting der skal tages hensyn til, og der skal bruges noget til at holde motorblokken, måske gearkassen, og igen for at få løsnet selve koblingshuset. Ikke særligt besværligt, men tidskrævende, og dermed også en af de dyrere reparationer.

Autobutler.dk værkstedsportal - 3 tilbud på din bilreparation

Når nu udskiftning af kobling er så dyr, er der endnu større grund til at køre pænt, og sørge for at den holder længere. Her er vores bud på hvordan du kan forlænge din koblings levetid.

Lad være med at bruge koblingen som speeder

Det kan også kaldes at file med koblingen. Når du bruger koblingen som speeder, holder du koblingen lige ved koblingspunktet, i stedet for at koble ud, og bruge speederen til at styre farten med.

Du har garanteret hørt bedstefar med blød hat give den gas, og så bruge koblingen til langsomt at sætte i gang. Altså skubber koblingen langsomt frem og tilbage for at styre farten.

Det er rigtig dumt, for koblingspladen slipper ikke drivhjulet helt, så der opstå gnidning mellem dem, og øget slitage.

Den eneste situation, hvor du dårligt kan undgå dette, er når du køre i en kø, hvor farten er under rullehastighed i 1. gear.

Sæt bilen i frigear når du holder stille

Når du venter ved et lyskryds, skal du træde på bremsen, sætte bilen i frigear og koble ud. På den måde slipper du for at slide unødigt på koblingen, ved at holde i 1. gear og vente på lyset skifter. Hvis du holder lidt længere tid, kan du med fordel trække håndbremsen, og slippe bremsen, så der også spares på den. En ren win-win situation.

Brug håndbremsen når du parkerer

Når du parkerer, skal du trække håndbremsen. Hvis du har bilen stående i gear, uden håndbremsen er trukket, står bilen og vugger frem og tilbage i vinden, hvilket unægteligt giver nogle ryk der får koblingen til at slides unødigt, da koblingspladen er spændt op mod drivhjulet når bilen står i gear.

Samtidig er trykpladen spændt op mod koblingspladen, så hele systemet står spændt, og bliver brugt, uden du bruger bilen. Lad koblingen slappe af, når bilen står stille.

Autobutler.dk værkstedportal - spar op til 40% på værkstedsregningen

Skift gear hurtigt

Lad være med at tøve når du skal skifte gear. Nye kørere har tendens til at fumle lidt, og være længere tid om at skifte gear. Du skal vide nøjagtig hvor gearstangen er, og hvor den skal hen.

Det kan også være en god ide, at springe gear over. Du kan meget ofte gå direkte fra 1. gear til 3., og ofte direkte fra 3. til 5. gear, hvis du er i en situation hvor du accelerere stille og roligt.

Skift gear med omtanke

Skift ikke gear flere gange end højest nødvendigt. Hvis du kan se der sker noget længere nede ad vejen, så tag højde for det. Måske kan du se trafikken stopper længere fremme, og så vil det være fjollet at skifte til højere gear, fordi du kan se du skal skifte ned igen. Så kan du slippe trykket let fra speederen, og lade bilen rulle ved at holde farten roligt med gaspedalen, og slippe speederen når du skal tage farten af.

Når du prøver at skåne koblingen, vil du nogle gange komme til at bruge bremsen mere. Det er en hårfin grænse for hvornår du kører fornuftigt for enten den ene eller den anden komponent. Men ved at køre med omtanke, har du mulighed for at spare penge på dit værkstedsbesøg.

Få 3 tilbud på reparation af kobling

3 tilbud og sammenlign priser på koblingsarbejde

FDM stikprøvekontrol
FDM har stikprøvekontrol af værkstederne på Autobutler. Det sikrer, at de bedste mekanikere er med.
Prisgaranti
Med prisgaranti på alle opgaver er du sikker på at få et godt tilbud.
Fair pris
Sammenlign priser hos flere værksteder.
2 års ekstra garanti
Vi sikrer dig med to års garanti på al service- og reparationsarbejde.

Få 3 tilbud fra værksteder nær dig

Vi har 303 kvalitetsværksteder klar til at tage imod din bil. Det er hurtigt, nemt og sikkert. Det er gratis og uforpligtende

Få 3 tilbud

Vi hjælper dig med alle typer af reparationer