Skadet eller totalskadet bil - erstatningskrav

Totalskadet bil? Her er dit erstatningskrav!

20 december 2016, 13:13

Der har de sidste ti år været et fald i bilulykker på de danske veje. Men selvom danskerne kører pænere nu, end de gjorde i 2005, sker der alligevel uheld på daglig basis.

Det er ikke spor behageligt at forestille sig et scenario, hvor man selv eller nogen man holder af, kommer ud for en ulykke. Alligevel er risikoen til stede, når så mange danskere dagligt tager bilen ud og omkring i det ganske land. Hvis uheldet er ude, og du bliver involveret i en trafikulykke eller kommer ud for en soloulykke, kan det gå hårdt ud over din bil. Men hvornår går bilen fra at være skadet til at være totalskadet, og hvor meget og hvornår kan du få erstatning? Læs med her, så guider vi dig!

Skadet eller totalskadet bil

Omfanget af skaden på din bil afgør, om der er tale om en almindelig skade eller en totalskade. For at en bil er totalskadet, skal den være så ødelagt, at det ikke betaler sig at få den repareret.

Hvis du, ud over din ansvarsforsikring, har tegnet en kaskoforsikring, har du krav på en kontanterstatning fra dit forsikringsselskab, hvis din bil er totalskadet. Hvis det derimod godt kan betale sig at udbedre skaden på bilen, er din bil “blot” almindeligt skadet. Du har dog stadig krav på erstatning, hvis din bil er kaskoforsikret.

Reparation eller kontanterstatning

Reglerne for reparation eller kontanterstatning er fastsat i registreringsafgiftloven. Reglerne gælder for personbiler, der anvendes til privatkørsel, hvor der er betalt fuld afgift.

Grænserne for totalskade var forhøjet til mellem 65 og 75 procent i en midlertidig periode, men de er fra den 1. januar 2016 ændret tilbage til mellem 55 og 65 procent. Så hvis skaden på din bil efter en ulykke vurderes til at ligge på minimum 55 procent af køretøjets værdi, bliver du tilbudt en kontanterstatning for dit totalskadede køretøj.

Alt efter omfanget kan du vælge at få bilen repareret. Erstatningen sættes efter bilens værdi, og hvis skaderne vurderes til at være under 25.000 kr., må værkstedet reparere bilen på dit forsikringsselskabs regning. Dog må erstatningen ikke overstige køretøjets værdi. Hvis omfanget af skaderne overstiger køretøjets værdi, får du en kontanterstatning, hvor bilens skrotningsværdi fratrækkes. Udgangspunktet for erstatningen er prisen for en tilsvarende bil d.v.s. samme mærke, model, alder, kilometerstand og vedligeholdelse som den totalskadede bil.

Få tilbud på reparation

Kontantbeløbets størrelse

Du kan ikke forvente at få en erstatning, som stemmer med prisen for en tilsvarende bil, der står salgsklar hos en forhandler. Biler, der står hos en forhandler, er blevet klargjort og evt. synet, og disse omkostninger trækkes fra i en kontanterstatning.

Er din bil under et år gammel, når skaden sker, kan du dog være berettiget til nyværdierstatning. Reglerne for nyværdierstatning fremgår af betingelserne hos dit forsikringsselskab, men skaden på bilen skal minimum være på 50 pct. af bilens nyværdi.

Find den bedste bilforsikring

Det er et lovkrav, at du som bilejer tegner en ansvarsforsikring, men kaskoforsikringerne er valgfri. Står du i en situation, hvor du enten er årsag til en ulykke, eller selv havner i en bilulykke, er det vigtigt med en kaskoforsikring, der dækker, hvis du ikke selv skal stå med hele regningen. Når du skal vælge bilforsikring, er det først og fremmest vigtigt at sondere markedet. Og se dig godt for! Der er mange forsikringsselskaber og mange parametre, der har enorm indflydelse på den pris, du får tilbudt.

Eksempelvis er din skadeshistorik en faktor, der kan have en ret væsentlig indflydelse på hvilken pris, selskaberne kan tilbyde dig. Der er dog også selskaber, hvor prisen på din bilforsikring ikke stiger, hvis du anmelder en skade. Det gælder eksempelvis hos Alka, Alm. Brand og Tryg. Ved at indhente priserne fra forskellige selskaber, kan du finde den forsikring, der passer til både dit behov og din pengepung.

Har du fået en skade på din bil? Så er der stor sandsynlighed for, at prisen på din bilforsikring vil stige.

"Denne artikel blev forfattet af sammenligningsportalen Samlino.dk"

Få tilbud fra værksteder nær dig

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16538 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 187 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.