Mekaniker gennemgår en Mazda til bilsynet

Tjek om du skal have et synstjek til din Mazda

26 juli 2019, 15:03

Alle biler i Danmark indkaldes første gang til syn fire år efter første indregistreringsdato.

Herefter synes alle biler automatisk hvert andet år. Det sker for at sikre at de biler, der færdes i trafikken, er i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand.

Færdselsstyrelsen udsender automatisk indkaldelsen, som de fleste bilejere modtager gennem e-Boks.

Med indkaldelsen i hånden har man som bilejer otte uger til at få synet bilen.

Da synsfristen ikke kan forlænges er det en god ide at have bilen klar til syn, når tiden for det obligatoriske syn nærmer sig.
Mange værksteder tilbyder at gennemgå bilen før et syn. Det kaldes for en synstest eller et synstjek. Ved en synstest gennemgår værkstedet alle de punkter, som også synsfolkene vil kontrollere. Findes der nogle fejl kan de blive rettet, inden du kører din Mazda til syn.

Leder du efter et kvalitetsværksted, som du kan stole på kan du bestille tilbud på synstjek/synstest gennem Autobutler.

Pris for bilsyn og omsyn

Vælger man før syn at køre sin bil til et synstjek, kan det være rart på forhånd at vide, hvad et sådant koster.

Derfor har Autobutler undersøgt gennemsnitsprisen på et synstjek af Mazda. Den viste pris dækker over alle de tilbud, som værkstederne har afgivet til Mazda-ejere, uanset model og årgang.

Spar i gennemsnit*
737 kr. / 68%

Når du bruger et autoværksted, der er tilknyttet Autobutler, får du som en ekstra fordel automatisk 3 års garanti på alle udførte opgaver samt på reservedele.

Guide: Dette tjekkes når bilen er til syn

Hovedformålet med det periodiske syn er at kontrollere om de færdsels- og miljømæssige forhold omkring bilen lever op til den gældende lovgivning. Derfor gennemgår synhallen en lang række punkter på din bil, og det hele ender ud i en synsrapport, der fortæller dig om din bil er godkendt til fortsat kørsel eller ej.

Nedenfor har vi listet de vigtigste punkter, som synsfolkene kontrollerer ved et syn.

Stelnummeret kontrolles. Nummeret, der typisk sidder ude i motorrummet, skal være læseligt. Findes der ikke noget stelnummer – måske fordi det er rustet væk, skal det lokale motorkontor eller skattemyndighederne kontaktes for at få udstedt en attest, der tillader indhugning af nyt stelnummer.Lys og lygter kontrolleres. Bilens lys, dvs. positionslys, nærlys, fjernlys, eventuelle tågelygter, baglys, baklys, stoplys og nummerpladelys tjekkes. Desuden ses det efter, at lygtejusteringen er korrekt indstillet. Lygteglassene skal være hele, og parabolerne må ikke være misfarvet.

Bilens ruder – især forruden ses efter for stenslag og revner. Synsfeltet, hvor vinduesviskeren bevæger sig, skal være frit.

Anhængertræk – har bilen anhængertræk kontrolleres det, at det er korrekt monteret og at elstikket virker.

Motorrummet – ses efter for om batteriet er ordentligt fastspændt. Samtidig kontrolleres det, af miljømæssige hensyn, at der ikke er tegn på oliespild.

Bremserne udsættes for en bremsetest, hvor synsfolkene på bremseprøvefeltet ser efter skævbremsning og variation i bremsekraften på de enkelte hjul.

Undervogn – Bilen løftes op på en lift, hvorefter bl.a. undervognen kontrolleres. Det ses efter at styrekugler, bærekugler m.m. fungerer som de skal, og så tjekkes det at undervognen og skærmkasser samt bærende dele, herunder bærearme, forbro, fjederskåle og støddæmpertårne, ikke er angrebet af rust.

Dæk – på dækkene findes der nede i rillerne nogle små markeringer, der indikerer lovens minimumskrav for, hvor meget slidmønster, der skal være. Dybden på slidmønsteret skal være på mindst 1,6 mm. Er dækkene af ældre dato kan de være begyndt at mørne og slå revner. Derfor tjekkes det om dækkene er i orden. Et slidt og mørt dæk kan nemlig resultere i en dækeksplosion, som skaber fare for trafiksikkerheden. Slidte eller nedslidte dæk går ikke igennem et syn.

Miljøkontrol – det tjekkes om udstødningsgassen indeholder et for stort indhold af skadelige gasser.

Prøvekørsel – afslutningsvist foretager synsfolkene en prøvekørsel for at kontrollere, at alt på bilen er i orden.

Godkendt eller ej. Bilsynet afsluttes med, at du får udleveret en synsrapport. Af rapporten fremgår det om bilen er godkendt, betinget godkendt eller ikke godkendt. Godkendes bilen ikke er det fordi, der er konstateret fejl på bilen af en så alvorlig karakter, at disse skal rettes, førend det igen er tilladt at køre i bilen. Når bilen ikke godkendes til syn skal den samtidig også til et omsyn.

Få tilbud og sammenlign priser på klargøring til syn

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16548 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 222 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.