Selvrisikoens indflydelse på forsikringspræmien

Guide til valg af selvrisiko: Spar op til 6.495 kr. årligt

21 september 2016, 11:39

Der er en betydelig besparelse at hente på din bilforsikring, hvis du har en stor selvrisiko. I snit betaler en bilejer 8.918 kroner for sin forsikring, hvis den lavest mulige selvrisiko er valgt. Vælger du i stedet en selvrisiko på 7.000, betaler du i gennemsnit 6.409 kroner.

Det giver altså en besparelse på 2.508 kroner om året at få en selvrisiko på 7.000 kr.

Strategier for din selvrisiko

Når man skal vælge selvrisiko, skal man tage stilling til, hvor stor en del af den økonomiske udgift/risiko man vil betale, hvis der skulle opstå nogle skader. Jo højere risiko man er villig til at tage, jo billigere vil den månedlige/årlige udgift til forsikringen blive. Her nævnes to mulige strategier ved valg af selvrisiko;

  1. At vælge en forsikring med så lav selvrisiko som muligt. Strategien giver dig et højere forsikringsbudget månedligt/årligt, men sikrer dig mod at stå med en større uforudset regning, hvis uheldet skulle ske.

  2. Omvendt kan du vælge en forsikring med høj selvrisiko, hvor du betaler en lavere årlig forsikringspræmie eller en lavere månedlig betaling. Dette medfører en reduktion i dit forsikringsbudget månedligt/årligt, men du skal samtidig være bekendt med, at der skal betales et højere beløb i selvrisiko i tilfælde af uheld. Derfor tilrådes det at have mulighed for at kunne betale for et eventuelt opstået uheld.

Helt overordnet kan man bruge huskereglen;

Jo højere din selvrisiko er, jo billigere vil din årlige forsikringspræmie eller månedlige betaling være.

Overblik: Selvrisikoens indflydelse på forsikringspræmien

Hvis man vælger forsikringspræmien med den dyreste selvrisiko frem for den billigste, er der en gennemsnitlig årlig prisforskel på 2.561,63 kroner. Den største prisforskel finder man hos Topdanmark, hvor man ved at vælge den dyreste selvrisiko frem for den billigste, kan spare helt op til 6.495 kroner. I netop dette tilfælde vil bilforsikringen derfor være tjent ind igen på kun et år - forudsat at man kører skadefrit.

"Fil forsikringsudgiften ned med høj selvrisiko. Tænk over hvordan dit eget skademønster har været, og vurder om det giver mening for dig at sænke den årlige udgift mod til gengæld at have en højere selvrisiko ved sjældne skader.” - Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom

Få tilbud på reparation

Muligheder, når man skal vælge selvrisiko

Forsikringsselskaberne tilbyder forskellige ting, når det kommer selvrisiko. Vi har her prøvet at skematisere flere af de forskellige muligheder, der er, når man for eksempel skal købe en ansvarsforsikring, delkaskoforsikring, kaskoforsikring eller ekstra tilvalg. Det er gjort for, at du som forbruger ved, hvad der er muligt.

Det man skal være opmærksom på er, at når der eksempelvis står skrevet "valgfri selvrisiko", så er det fordi, det hos nogle selskaber forholder sig sådan, men ikke alle sammen. Man kan for eksempel hos forsikringsselskabet Tryg vælge, at man vil have en selvrisiko på 0 kroner, hvorimod man hos Alka skal have en på minimum 2.000 kroner for at tegne forsikring ved dem. Hos Alm. Brand tilbyder de valgfri selvrisiko på både deres ansvarsforsikring, delkaskoforsikring og kaskoforsikring.

3 overvejelser til valg af din selvrisiko

Når beslutningen skal tages, om hvorvidt du skal vælge en lav eller høj risikoprofil, er der nogle overvejelser, du bør gøre dig.

Økonomi

Er du en person, der har et månedligt budget med overskud til en uforudset regning fra dit forsikringsselvskab? Er du en person med en opsparing? Eller måske en person, der slet ikke har økonomi til store uforudsete overraskelser? Disse overvejelser skal du have med dig, når du skal vælge, hvordan du vil finansiere din bilforsikring.

Skadehistorik

Din skadehistorik er mindst ligeså væsentlig som dine økonomiske overvejelser. Hvor god er du i trafikken? Har du tidligere været uheldig og haft nogle skader? Er du ny bilist, eller er du rutineret? Alle kan være uheldige, men du må prøve at være ærlig over for dig selv og få skabt et overblik.

Køretøjets værdi

Værdien af køretøjet spiller også en central rolle, når du skal finde ud af, hvor meget du vil betale i selvrisiko. Er bilen meget værd, kan det blive en dyr fornøjelse at skulle erstatte eller reparere bilen, hvis noget går galt. I dette tilfælde vil en forsikring være en god ide. Modsat skal du være opmærksom på, at hvis bilen er mindre værd end den selvrisiko, du tegner, så udbetaler forsikringsselskabet ingen erstatning for bilen.

Du skal gøre op med dig selv, hvad der giver mest mening for dig. For nogle er det rart at have sikkerheden i, at man ikke skal betale en større sum penge i selvrisiko for en pludselig skade. I stedet prioriterer man så at betale et højere fast beløb månedligt eller årligt. Det kan dog passe bedre til andre, at gå efter en høj selvrisiko, eftersom man skal huske på, at selvrisikoen kun skal betales i tilfælde af, at man kommer ud for et uheld, hvorimod forsikringspræmien skal betales hver måned eller én gang om året.

”Denne artikel blev forfattet af sammenligningsportalen Samlino.dk"

Få tilbud på reparation

Få tilbud fra værksteder nær dig

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16538 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 187 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.