En bils forlygte lyder mørk vej op

Biler med lygtefejl fylder de mørke vinterveje

03 oktober 2019, 10:00

Undersøgelser fra bilsynsvirksomheder viser, at helt op mod halvdelen af alle biler, der fremstilles til syn, har en eller anden form for fejl på pærer og lygter. Nogle har ikke så stor betydning for sikkerheden, f.eks. et defekt nummerpladelys, mens andre kan være direkte fatale, såsom enøjede lygter – altså hvor kun den ene af bilens to lygter virker – eller fejlindstillede lygter, der kan blænde de modkørende.

Når vi sætter urene en time tilbage, går vi ind til fem måneders vintertid.

Langt over en million biler vælter ud på de danske veje hver mandag til fredag, når det bliver fyraften. Når først vi er gået over til vintertid, vil det for langt de fleste betyde, at det pludselig er mørkt, når man skal hjem fra arbejde.

Husk at få tjekket lyset i den mørke tid

Problemet er, at mennesket ser dårligt i mørke, og det betyder blandt andet, at rumfornemmelse og dermed afstandsbedømmelse stærkt forringes. Samtidig er opfattelsen af kontrast så kraftigt nedsat, at objekter uden for bilens lyskegle stort set bliver umulige at se.

»Det siger sig selv, at når vi snakker i millioner og ikke i tusinder af biler på vejene i myldretiden og op mod halvdelen har fejl på lys og lygter, så bliver det en farlig cocktail, når det begynder at blive mørkt ved fyraften. Derfor er det kritisk, at man får kørt bilen en tur til lygtekontrol på værkstedet, hvis man bruger sin bil dagligt her om vinteren«, siger adm. direktør og partner i værkstedsportalen Autobutler, Christian Legêne.

Typiske fejl på billygter

  • Blandt andet FDM har offentliggjort tal, der viser, at 48 % af de biler, de har haft til syn, har lygtefejl. Med mere end 2,2 millioner personbiler registreret i landet er der altså op mod en million biler, der kører rundt med fejl på lys eller lygter.
  • En lygte, som blot er én grad forkert indstillet opad, blænder modkørende biler op til 20 gange så meget som en korrekt indstillet lygte.
  • Hvis en lygte er fejlindstillet én grad nedad, forkortes synsfeltet omvendt med op til 30 meter.
  • Ca. 2/3 af alle fejl på lys og lygter er af typen, som en bilejer selv burde kunne opdage – f.eks. en defekt pære. Den sidste 1/3 er fejl, der typisk er svære at identificere for almindelige bilejere – f.eks. fejlindstillede lygter.

Få tilbud fra værksteder nær dig

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 70%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16551 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 224 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.